Krever Trines avgang nå

Drammens omstridte varaordfører fra Venstre mener Trine Skei Grandes må gå av. - Det vil være det beste for alle, også for Trine, sier han.

UT MOT TRINE: Han er varaordfører i Drammen, og mener Trine Skei Grande må tre til side. - Det vil være det beste for alle parter, også for henne, sier Yousuf Gilani. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
UT MOT TRINE: Han er varaordfører i Drammen, og mener Trine Skei Grande må tre til side. - Det vil være det beste for alle parter, også for henne, sier Yousuf Gilani. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- Nå er det på høy tid at Trine Skei Grande trekker seg.

Yousuf Gilani (V), varaordfører i Drammen, sier det er «alarmerende» dersom dagens partiledelse ikke ser at Skei Grandes tid som leder nå er omme.

- Vi har gang på gang sett at den gode politikken i Venstre drukner i personkonflikter og regjeringsfokus. Venstre har den beste politikken på skole, klima og gründerskap, men vi klarer jo ikke formidle den ut til velgerne, fordi all snakket er om regjeringsslitasje og Trines lederposisjon, sier Gilani til Dagbladet.

Han ønsker derfor at partiets valgkomité er raske på labben, og allerede før jul kunngjør at Skei Grande ikke får lede partiet videre. Venstre fikk 3,9 prosent av stemmene ved valget mandag.

- Og så må valgkomiteen raskt peke på hvem de mener kan overta, legger han til.

Kan fortsette i regjering

Gilani understreker at han ikke ønsker Skei Grande bort fra partiet. Gilani er grunnet en personkonflikt medlem i Flesberg Venstre, ikke i Drammen Venstre. Han er en omstridt person i drammenspolitikken, og fikk beskjed om å trekke seg på lederplass i Drammens Tidende i 2017. Samme år vedtok han et forelegg på 15 000 kroner for identitetskrenkelse. Han erkjente ikke straffskyld. Gilani har tidligere vært medlem av Arbeiderpartiet.

I dag sitter Gilani som varaordfører i Drammen. Den jobben har han fram til nyttår. Venstre-medlem skal han fortsette å være, og Gilani sier Skei Grande fortsatt kan være en ressurs for partieti åra som kommer - bare ikke som partileder.

- Hun kan fortsette i regjering. Jeg tror mange har følt at det å være kulturminister har vært veldig viktig for henne. Og der gjør hun en utmerket jobb, understreker han.

- Skei Grande har sagt at hun ønsker å være leder ved valget i 2021?

- Det er kjempeflott at hun ønsker å engasjere seg videre i Venstre, og hun kan gjøre en god jobb for Venstre på mange plan. Men hun behøver ikke være partileder lenger. Hennes innsats i den rollen er over for denne gangen. Det må hun og partiledelsen selv innse.

Varaordføreren mener mange potensielle Venstre-velgere stemmer på andre partier på grunn av Skei Grande.

- Det er mange jeg snakker med i Drammen og i Oslo oppgir Trine Skei Grande som hovedgrunn til at de ikke stemmer Venstre. De sier hun ikke appellerer til dem. Å få et skifte av leder nå er til alles beste, og til det beste for Trine. Hun har gjort en fantastisk jobb for Venstre over mange år - men nå må vi få inn en ny leder.

Trine vil fortsette

Dagbladet var i går først til å melde at Trine Skei Grande akter å fortsette, til tross for nok et svakt valgresultat.

På direkte spørsmål om 2019-valget blir hennes siste som leder, var svaret klart:

- Nei, nei, nei, sa Skei Grande kontant.

DAGEN DERPÅ: Trine Skei Grande møtte pressen på vei til sentralstyremøte i Venstre, etter at svakt valgresultat i lokalvalget. Vis mer

- Jeg er klar til å gjøre lederjobben, gjentar Skei Grande overfor Dagbladet i går.

Hun ønsker ikke å kommentere Gilanis uttalelser.

- Jeg tror jeg vet hva som skal til for at vi skal få gode resultater. Min plan er at vi skal løfte oss voldsomt inn mot stortingsvalget, sa Skei Grande tirsdag.

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger har tidligere fortalt Dagbladet at han tror Skei Grande er ferdig som partileder innen året er omme.

- Jeg regner det som ganske sannsynlig at Venstre får et lederskifte innen neste år, sa Tuastad til Dagbladet.

Han sier at det nå ikke er noen opplagt etterfølger.

- I de andre partiene er det ikke sikkert at partilederen har et selvstendig ansvar for tilbakegangen, mens i Venstre er det ikke like opplagt. Der kan det være at det har noe med partilederen å gjøre også.

Ingen freding

Da Dagbladet møtte Venstre-toppene Guri Melby og Sveinung Rotevatn i dag, vil ingen av dem garantere Skei Grande lederjobben ved neste valg.

- Vi skal ha et valg. Trine bestemmer helt selv om hun vil stille til gjenvalg som leder på landsmøtet. Hun har ledet partiet til mange gode valg. Dette valget gikk ikke like godt, sier Rotevatn.

- Partiet får ta diskusjonen om hvem som er best egnet til å lede prosessen videre. Vi har en valgkomité, som er igang, og så får vi diskutere hele ledelsen, sier Guri Melby.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer