Krever umiddelbar innsats fra ny miljøminister

Kristelig Folkeparti vil ikke gi den nye miljøministeren fra SV noen fredningstid.

MÅ LEVERE: Krf vil ikke gi Bård Vegard Solhjell noen innkjøringsperiode som miljøvernminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ LEVERE: Krf vil ikke gi Bård Vegard Solhjell noen innkjøringsperiode som miljøvernminister. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg forventer umiddelbar innsats, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

Det er ikke aktuelt å la klimameldingen bli ytterligere utsatt fordi en ny miljøminister trenger tid til å sette seg inn i forhandlingene med de andre regjeringspartiene, ifølge miljøpolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal i Kristelig Folkeparti. Hun mener en påtroppende miljøminister, spesielt når han kommer fra klimapartiet SV, må ha tilstrekkelig kunnskap fra dag én.

- Vi har en helt klar forventning om at klimameldingen kommer i løpet av våren, at den nye klimaministeren umiddelbart gjenopptar forhandlingene og at han går inn i dem med hud og hår fra første dag, sier Hjemdal til NTB.

- Jeg er sikker på at partiets posisjoner fra før er kjent også for SV-folk som ikke allerede er med i regjeringen, sier hun.

Regjeringens klimamelding er allerede utsatt flere ganger, men er lovet framlagt for Stortinget før sommeren. Det synes som en bred oppfatning at mangelen på framdrift skyldes sterk motvilje fra SVs side mot å gi innrømmelser på sentrale områder i forhandlingene.

Store forventninger Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland går etter alle solemerker ut av regjeringen fredag. Inn kommer etter all sannsynlighet de to SV-nestlederne Inga Marte Thorkildsen som barne-, likestillings- og inkluderingsminister og Bård Vegar Solhjell som miljøminister. Tidligere lederkandidat og stortingsrepresentant Heikki Holmås blir trolig ny utviklingsminister.

Høyres miljøpolitiker Nikolai Astrup har store forventninger til den nye miljøministeren, og tror «en miljøvernminister som blir nummer to i regjeringen. vil bidra til å løfte klimaproblemene på dagsordenen»

Framtiden i våre hender krever at den nye miljøministeren sikrer de lovede utslippskuttene på hjemmebane, dernest må Solhjell sørge for en dempet oljeutvinning og for det tredje må han redusere forbruksveksten.

- Nå må Solhjell ta opp kampen og sørge for en god klimamelding i Norge, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Valgforsker Hanne Marte Narud mener at den ferske SV-lederen setter sin klare signatur på det nye mannskapet i regjeringen, men leser også et klart politisk signal når miljø og utvikling skiller lag og får hver sin statsråd.

- Dette er hans tydelige grep. Det er dette laget som skal skape engasjement for SV fram mot valget. Det er til de grader en ny generasjon SV-ledere som trekkes fram, sier Narud til NTB.

Forventninger til nye folk Tidligere stortingsrepresentant og SV-nestor Stein Ørnhøi mener endringene blant SVs statsråder representerer en fornyelse av partiet.

- Jeg synes dette er fantastisk blant annet fordi Audun Lysbakken får med seg alle dem som var hans aktuelle motkandidater som leder, sier han til NTB.

Andre SV-veteraner som de tidligere stortingsrepresentantene Inge Myrvoll og Olav Gunnar Ballo, misliker sterkt at Solheim blir kastet ut av regjeringen, noe Solheim selv bekrefter.

- Dette kom veldig brått på, sa han til NTB torsdag. Han ville ikke kommentere beslutningen til Lysbakken om å bytte ham ut mot hans vilje.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland var mer taus om sine framtidsutsikter. Tre ganger sa hun «ingen kommentar» til oppslagene om den nært forestående avgangen fra regjeringen, før hun forsvant inn i stortingssalen og ut av rekkevidde for pressen. Heller ikke den vanligvis lettsnakkende Heikki Holmås, eller tidligere leder Kristin Halvorsen hadde noe å meddele.

Verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet kommer til å gjøre endringer i sine statsrådskabaler, etter det TV 2 erfarer.

(NTB)

STILLER KRAV: Line Henriette Holten Hjemdal (Krf). Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
STILLER KRAV: Line Henriette Holten Hjemdal (Krf). Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer