Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever unnskyldning fra Ap etter «svertekampanje»

Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete mener Ap og fagbevegelsen bør beklage kampanje mot Sp i valgkampen.

MEGET KRITISK: Liv Signe Navarsete, tidligere leder i Senterpartiet ( Sp ), er kritisk til Ap og fagbevegelsen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MEGET KRITISK: Liv Signe Navarsete, tidligere leder i Senterpartiet ( Sp ), er kritisk til Ap og fagbevegelsen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Flere steder i landet ble det dårlig stemning i valgkampen, mellom konkurrentene Sp og Ap, og fagbevegelsen.

De to siste fryktet at Sp kunne forlate Ap-samarbeid i fylker og kommuner - og gå til høyresiden for å få makt.

Fagforbundet enkelte steder skal derfor ha frarådet sine medlemmer å stemme på Senterpartiet, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte om at en stemme til Sp ville kunne gi Frp-politikk.

Nå er regnskapets time nær - og tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete er meget kritisk mot Ap.

Hun reagerer på det hun på sin facebookside omtaler som en «lite kamuflert svertekampanje» fra fagbevegelsen og Ap i valgkampen.

- Det er fagbevegelsen primært som var ute i mediene med helsides annonser, det er først og fremst de som bør beklage, men Ap bør også be om unnskyldning for å stille krav til Sp som de ikke er i nærheten av å etterleve selv, sier stortingsrepresentanten til Dagbladet.

- Hva tenker du om Støres advarsel om at en stemme til Sp kan gi Frp-politikk?

- Den er ikke akseptabel, sier stortingsrepresentanten.

Nå - ei uke etter valget - er det nemlig et litt annet bilde som avtegner seg.

Mest rødgrønt i fylkene

I fylkespolitikken har ikke Sp gått til høyresiden noen steder så langt - til tross for at partiet har stått på vippen i mange fylker.

I stedet har Sp valgt å samarbeide med Ap i både Viken, Telemark/Vestfold, Trøndelag, Innlandet, Rogaland, nye Vestland, og Nordland.

I Møre og Romsdal har Ap valgt å gå til Frp for å hente flertall - og dermed holde Sp unna fylkesordførervervet - riktignok etter at det først ble kjent at Sp forhandlet med Høyre.

Det er uklart hvem som ender opp med fylkesordføreren her, da det mandag ble klart at Frp trekker seg fra avtalen.

Ap forsøkte også å samarbeide med Frp i Agder, men snublet på oppløpssida da Frp snudde etter signert avtale.

- Det som forundrer meg er at de går ut med en så profilert kampanje mot Sp, uten at de har avklart selv hva Ap skulle gjøre etter valget. Trygve var ærlig på at dette skulle avgjøres lokalt, og at det kunne komme samarbeid med Høyre og Frp. Slik Ap lokalt har handlet nå, slår kampanjen rett tilbake i fleisen på Ap og fagbevegelsen, sier stortingsrepresentanten til Dagbladet.

- De lagde et bilde av at å stemme Sp ville gi masse Frp-ordførere. I stedet er det motsatte som har skjedd flere steder. Vi har samarbeidet med Ap åtte år i regjering. Det burde være bevis nok for at Sp søker rødgrønt samarbeid når det ligger til rette for det, sier hun.

Bør holde sin sti rein

Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvem som samarbeider mest med borgerlige partier på kommunenivå av Ap og Sp.

Så langt er det flere eksempler på at både Sp og Ap går til Høyre.

For eksempel blir Senterpartiets tidligere fylkesordfører i Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane, Jenny Følling, nå varaordfører for Høyres Olve Grotle i den nye storkommunen Sunnfjord.

Samtidig finnes det flere eksempler på at også Ap går til høyresida, blant annet i Åmot, i Sandnes, og i Steigen i Nordland.

«Det finnes sikkert eksempler på lokale Sp-samarbeid med Høyre og Frp, men når man går så hardt ut som fagforbundene og Ap gjorde før valget, burde en forvente at de holder sin sti rein», skriver Navarsete på Facebook.

Avviser svertekampanje

Partisekretær Kjersti Stenseng tar imidlertid ikke kritikk - og nekter for at Ap har vært med på noen svertekampanje mot Sp.

- Vi har ikke drevet noen svertekampanje. Og har derfor ingenting å be om unnskyldning for, sier Stenseng i en kommentar til Dagbladet.

Det var FriFagbevegelse.no som først omtalte facebookinnlegget fra den tidligere Sp-lederen.

Der avviser også leder i Fagforbundet, Mette Nord, at de har drevet noen svertekampanje.

- Vårt mål og krav er at rødgrønne partier skulle si hvem de ville samarbeide med etter valget, enten det er Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Det var ikke mulig å få Senterpartiet til å svare ut, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.no.

- Vi ba om et svar fra Sp, som vi også har gjort med Ap. Vi liker like dårlig at noen av dem går til Høyre, poengterer hun.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Navarsete.

- TAR INNOVER MEG RESULTATET: En sliten Ap-leder, Jonas Gahr Støre, oppsummerer valget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media