Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever utsettelse av Treholt-saken

Ble tatt på senga av Gjenopptakelseskommisjonen.

TATT PÅ SENGA:  Harald Stabell ber om at Gjenopptakelseskommisjonen utsetter offentliggjøringen av sin avgjørelse.  
Foto: Scanpix
TATT PÅ SENGA: Harald Stabell ber om at Gjenopptakelseskommisjonen utsetter offentliggjøringen av sin avgjørelse. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arne Treholts advokat Harald Stabell krever at Kommisjonen for gjenopptakelse av straf utsetter dagens avgjørelse i Treholt-saken.

De ble begge tatt på senga av gjenopptakelseskommisjonen som vil kunngjøre sin avgjørelse klokken 13.30 i dag.

- Jeg fikk beskjed klokken 22 i går kveld. Forrige gang fikk vi en måneds varsel, sier Stabell til Dagbladet.

Vil være til stede Stabell sier at Treholt ønsket å være til stede i Oslo sammen med ham under offentliggjøringen av gjenopptakelseskommisjonens konklusjon. Treholt befinner seg nå på Kypros.

- Treholt ønsket å være til stede sammen med meg, under avgjørelsen, men dette vanskeliggjør hele kommunikasjonen. Det er ikke tilfredsstillende. Nå får vi konklusjonen sammen med offentligheten, sier Stabell, som ikke forstår hvorfor de ikke er varslet.

- Han har holdt på med dette i 27 år, og det krever forberedelse mentalt og praktisk. Jeg kan ikke skjønne at det skal være nødvendig å legge opp til et sånt løp, sier Stabell.

- Det eneste formildende må være dersom kommisjonen har kommet til at det blir gjenåpning, legger han til.

- Er du optimist?

- Jeg mener vi har en meget god sak for gjenåpning, sier Stabell.

Hastebrev Harald Stabell sendte i dag et hastebrev til gjenopptakelskommisjonen, der han ber om at dem venter med å offentliggjøre sin avgjørelse.

- Det er på bakrunn av sidene i Treholt-dommen som ble nedgradert i forgårs, sier Stabell.

Han ønsker innsyn i notatene som Treholts daværende advokat tok i lagmannsretten, som han hevder skal ha stor betydning for troverdigheten til POT-sjef Ørnulf Tofte og POT i saken. Disse notatene ble gradert, og oppbevart i en lukket safe i Eidsivating lagmannsrett, jf. daværende lagdommer Rynnings opplysninger til retten, ifølge Stabell.
Kommisjoenen er kjent med Stabells begjæring.

- Kommisjonen sitter i møte nå. De har fått forelagt brevet fra Stabel. Dette er alt jeg vet. Så lenge jeg ikke får høre noe annet, så jobber jeg fram mot pressekonferansen klokka 13.30, sier kontorsjef ved kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker Hildegunn Sandhalla klokka 11.15.

Ikke tillit Arne Treholt har tre ganger søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen i 2008.

Om vel to uker — den 20. juni er det 26 år siden Eidsivating lagmannsrett dømt Arne Treholt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.
Treholt sier til Dagbladet at han ikke har tillit til kommisjonen som han mener minner om en farse.

- Det sier vel sitt når kommisjonen ikke varsler meg på forhånd om at avgjørelsen skal tas, sier han oppgitt.