Krever vaksine på apotek: - Synd

Norske apoteker sier de har stått klare til å vaksinere nordmenn mot coronaviruset i over ett år. - Regjeringen må bruke kapasiteten til å ta unna vaksinekøen, mener KrF-leder Olaug Bollestad.

FLASKEHALS: Folkehelseinstituttet beskriver nå kapasiteten i kommunene som den store begrenisngen for vaksinering. Apotekene står klare til å bidra. Her gjøres vaksiner klare i Bærum kommune. Heiko Junge / NTB
FLASKEHALS: Folkehelseinstituttet beskriver nå kapasiteten i kommunene som den store begrenisngen for vaksinering. Apotekene står klare til å bidra. Her gjøres vaksiner klare i Bærum kommune. Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Det er synd at apotekene ikke er involvert mer i vaksineringen mot coronaviruset fram til nå. Da kunne vi brukt tiden bedre på å forberede gode løsninger.

Det sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen, bransjeorganisasjonen for norske apotek.

Flaskehals

Mens regjeringen denne uka har innført nye, strenge tiltak etter kraftig smitteøkning og utbrudd av omikronvarianten, trekkes vaksinen fram som den store løsningen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er en av dem som kom med en vaksinebønn til byens befolkning under coronapressekonferansen tirsdag. Alle over 18 år skal nå få en tredje, såkalt «boosterdose».

Men mens land som USA har tatt i bruk fastleger og apotek for å få satt vaksinene raskest mulig, har det i Norge vært et kommunalt ansvar som kommunen også i stor grad har gjennomført selv.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Krf-leder Olaug Bollestad krever at regjeringen nå får fortgang i vaksineringen av nordmenn for å hindre spredningen av omikron, og hindre at folk havner på sykehus.

- Vi må intensivere vaksineringen av folk, sier Bollestad, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité til Dagbladet.

Bollestad mener regjeringen må ta i bruk apotekene for å få bukt med vaksinekøen og nå målet om å vaksinere flere.

- Det betyr at man må bruke annen kapasitet. Ta apotekene som vaksinerer mot vanlig influensa. De har ikke blitt brukt ennå. Jeg mener de kan brukes sammen med fastlegene sånn at vi kan nå målet vårt om å vaksinere flest mulig, sier KrF-lederen.

140.000 vaksiner

Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at tempoet i vaksineringen begrenses av flere utfordringer, men at tilgangen på vaksiner ikke er noen begrensing nå.

Han beskriver også intervallene mellom andre og tredje dose som et mindre problem. Den store flaskehalsen er å skaffe nok personell i kommunene.

- De ansatte er slitne, særlig pensjonistene som har stått på. I tillegg er det ikke studenter tilgjengelige, sånn det var i sommer. Annet personell trengs i sine vanlige jobber i kommunens helsetjeneste.

Fram til nå har apotekene i liten grad vært brukt til å sette coronavaksinen, men i noen kommuner er ansatte leid inn av kommunene. I Oslo er vaksinen også på apotek.

- Apotekene er motivert for å hjelpe til med vaksinering. Det har vi kommunisert til myndighetene i lang tid, sier fagdirektør Hanne Andresen.

- Helsemyndighetene har lenge sagt at det er knappe ressurser, og vi er en betydelig ressurs på vaksinering. Vi har satt 140.000 influensavaksiner på noen få uker, forteller Andresen.

Apotekforeningen sier de lenge har stått klare til å bidra i den kritiske vaksineringen mot coronaviruset. Allerede 30. oktober i fjor sendte de en henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet der de beskrev hvordan slikt samarbeid kan gjennomføres.

- Siden da har vi tatt det opp i jevnlige møter. Vi har flagget at apotekene er der og at vi har personal til å gjøre det.

Andresen forteller at vaksinen kan settes av farmasøyter eller apotekteknikere, og at alle som setter vaksiner på apotek har gjennomgått et eget, standardisert program.

– Åpner for apotek-vaksine

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) svarer på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet.

- Det er svært viktig at vi nå får vaksinert flest mulig raskest mulig med oppfriskningsdosen. Det er kommunene som organiserer vaksineringen, og her er det også mulig å inngå samarbeid med de lokale apotekene. Dette har blant annet Oslo gjort under vaksineringen tidligere i år. Vi oppfordrer alle kommuner til å finne lokale løsninger som gir befolkningen enkel tilgang til vaksine. Apotekene kan i noen kommuner være en aktuell samarbeidspartner, skriver Bjørkholt i en e-post til Dagbladet.

- Vi har tett dialog og jevnlige møter med FHI om coronavaksinasjonsprogrammet og hvordan vi kan øke vaksinasjonstakten ytterligere. FHI vil snart invitere Apotekforeningen til et møte for å diskutere muligheter og løsninger, fortsetter statssekretæren.

Andresen i Apotekforeningen bekrefter at de er innkalt til et møte med Folkehelseinstituttet om vaksinering mot corona i begynnelsen av neste uke.

- Vi skal i dialog med myndighetene til uka for å finne løsninger som er gode og hensiktsmessige, sier Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer