HELT SJEF : Kinas leder Xi Jinping krever høyeste beredskap av landets væpnede styrker. Kinesisk militarisme øker, og i natt krysset det kinesiske luftvåpenet japansk territorium.  REUTERS/David Moir/Files
HELT SJEF : Kinas leder Xi Jinping krever høyeste beredskap av landets væpnede styrker. Kinesisk militarisme øker, og i natt krysset det kinesiske luftvåpenet japansk territorium. REUTERS/David Moir/FilesVis mer

Krever «virkelig kamp» og krenker Japans luftrom

Japan protesterte i natt høylydt mot kinesisk krenkelse av luftrommet i et omstridt område. Det skjedde samtidig som Kinas nye leder inspiserte soldater og ba dem være forberedt på «virkelig kamp».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans militære ledelse ba i natt om at åtte jagerfly av F-15 typen skulle gjøre seg klare til kamp. Dermed var spenningen mellom Øst-Asias to store økonomier på et farlig høyt nivå.

Demonstrerer styrke
Samtidig inspiserte Kinas nye leder Xi Jinping i går styrker fra Den kinesiske frigjøringshæren i Guangdong, helt sør i Kina, der landet er i grensestrid med en rekke andre land. Her ba han offiserer og soldater om å være kampklare og forberedt på «virkelig» kamp. Xi opptrådte i Mao-uniform, og budskapet var ikke til å ta feil av; Xis Kina skal demonstrere militær styrke for alle som vil se og høre.

Kinesiske skip har vært inn og ut av farvannet rundt de omstridte øyene i flere måneder. Men det er første gang Japan melder om at Kina har sendt fly inn i luftrommet over øyene.

- Det er ekstremt beklagelig at en krenkelse av vårt luftrom har blitt gjennomført på denne måten, sier den japanske regjeringens stabssjef Osama Fujimura, ifølge Reuters.

Strid om olje
Overflygingen var over det som på kinesisk heter Diaoyu-øyene, og som på japansk heter Senkaku-øyene. Det er snakk om noen forblåste klipper i Øst-Kina havet. Grunnen til at konfliktnivået er høyt er at man venter å finne store olje- og gass-forekomster i området, som både Kina og Japan gjør krav på.

Den japanske staten kjøpte tidligere i år øyene fra en privat eier. Kina anerkjenner verken kjøpet eller eierskapet, og «transaksjonen»  ble fra kinesisk side betraktet som en japansk nasjonalistisk provokasjon. En ledende kinesisk forsker har anbefalt landets ledere å bruke økonomisk slagkraft til å få Japan ned i knestående, og dermed kontroll over territorialfarvennet.

Det kan i så fall være dårlige nyheter, ikke bare for Japan, men for resten av verden. Hele verden er avhengig av fortsatt økonomisk vekst i Kina.

- Adlyd partiet
Xi Jinpings besøk i Guangdong er først og fremst for å konsolidere sin posisjon som sjefen for den 2, 3 million sterke Folkets frigjøringshær, verdens desidert største. Xi overtok som leder av både kommunistpartiet og Den sentrale militærkommisjonen på partiets 18. kongress i november. Presidentembetet overtar han i mars neste år, etter den avtroppende Hu Jintao. Da er Xi Kinas ubestridte leder.

I sitt møte med de militære i Guangdong sa Xi at det var avgjørende for Kina at hæren viser absolutt lydighet til kommunistpartiet.

- Uansett tid, uansett omstendigheter, så må de militære høre på partiet og følge etter partiet, sa han.

Kina er i konflikt med Japan i nord, og praktisk talt alle land som grenser til Sør-Kina havet. Land så langt unna som Filippinene og Malaysia i sør er i konflikt med Kina.

Kina har gjennomført en massiv opprustning det siste ti-året. I fjor sjøsatte Kina sitt første hangarskip.