Krever vitner om Breiviks meditasjon

Anders Behring Breivik hevder han mediterte bort følelsene sine før terrorhandlingene.

TERRORIST: Anders Behring Breivik hevder han mediterte bort sine egne følelser. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TERRORIST: Anders Behring Breivik hevder han mediterte bort sine egne følelser. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik har forklart retten at den kanskje viktigste forberedelsen til de grufulle terrorhandlingene 22. juli var meditasjon.

Han hevder han brukte japansk «bushido-meditasjon» for å «av-emosjonalisere seg».

I et debattinnlegg i dagens avis tar bistandsadvokat Arne Seland til ordet for at Breiviks meditasjonspåstander må belyses bedre i retten.

- Hittil har han sluppet unna ved å si at han har meditert. Det er kjent at samuraiene for eksempel hadde enkelte mentale teknikker. Men hva vet vi om dem? Og vi vet ikke hva Breivik har gjort og om det kan brukes på den måten han beskriver. Hvis det ikke kan det, så er det en bløff. Da føler han faktisk ingenting. Eller så lyver han, sier Seland til Dagbladet.

- Dette går direkte på tilregnelighetsspørsmålet, sier Seland.

Skrev brev Breivik kjemper selv hardt for å bli dømt som tilregnelig. I et brev som ble sendt flere medier før påske skrev han følgende om sin meditasjon:

- I 2006 startet jeg med såkalt bushido-meditasjon for å erverve dødsforrkt, som en forberedelse til den såkalte «selvmordsaksjonen». Bushidokodeksen er en 1000 år gammel japansk krigerkodeks og ble brukt aktivt under den andre verdens krig av den japanske hæren, hevder han.

- Jeg har brukt denne meditasjonsteknikken over de siste 5-6 årene og formålet mitt har vært å undertrykke frykt og generere motivasjon.

Brukte ikke navnet Aktor Svein Holden stilte onsdag Breivik spørsmål i retten om hvorfor han ikke hadde nevnt Bushido-teknikken overfor de første sakkyndige.

Han konfronterte også Breivik med at han ikke nevnte teknikken i avhør før etter at den første rapporten var kjent.

- Så du har lest om bushido i fengselet? spurte Holden.

- Jeg har det også, ja, sa Breivik, som mente det ikke var mulig å lese om Japan uten å lese om bushido.

Han sa i retten at han hadde beskrevet meditasjonen både i manifestet sitt og overfor de første sakkyndige, men at han ikke hadde brukt Bushido-navnet.

- Misforstått helt Professor Arne Kalland ved Universitetet i Oslo har forsket på det japanske samfunnet siden midten av 1970-tallet og har tidligere sagt til VG at Breivik har et «forkrøplet» syn på hva bushido er og at han har misforstått helt.

- Han har absolutt ikke levd opp til bushidos etikk om ikke å være redd for å dø for en sak. Når han ikke døde ville det vært et antiklimaks. En som levde opp til bushido ville sprettet opp egen mage der og da, dersom han ikke døde i kamp, sa Kalland

Rettspsykolog Pål Grøndahl tror heller ikke på meditasjonsforklaringen.

- Jeg har veldig lite tro på det. Jeg tror meditasjonen er det han henger sin forklaring på, slik at han mener det er han som har kontroll på dette, ikke at hans egen psyke ikke strekker til og at han ikke har følelser som de fleste andre har, har Grøndahl sagt til Dagbladet.

Ser for seg video Breivik har i retten sagt at han fortsatt mediterer nærmest daglig. Han har forklart at han har hørt på enkelte Helene Bøksle-sanger og musikk fra dataspillet «Age of Conan» mens han har meditert.

Sistnevnte var også musikken han brukte i propagandavideoen han laget, som han begynte å gråte av da den ble avspilt i retten.

- Meditasjonen baserer seg på at jeg simulerer denne videoen. Jeg ser for meg den videoen i hodet.

Terroristen har hevdet at han hadde et normalt følelsesliv fram til 2006 da han startet «av-emosjonaliseringen gjennom meditasjon».

- Når det kommer til å bygge seg opp et fiendebilde, så velger man taktikker og strategier for å prøve å dehumanisere, har han forklart.

Nye vitner  Både forsvarerne og aktoratet varsler at de vil stevne nye vitner, men ingen av dem ønsker foreløpig å hente inn eksperter på meditasjon.

- Vi mener spørsmålet er ganske godt belyst allerede. Det sitter også fire psykiatere som er oppnevnt av retten som nok har en oppfatning om dette, sier statsadvokat Svein Holden, som samtidig sier de vil ønske noen nye vitner for å belyse tilregneligheten:

- Vi holder på med det og skal etter hvert ha noen møter med noen kandidater. Det er vitner som kan belyse tilregneligheten, men vi avventer kommisjonens vurdering av den siste sakkyndigrapporten før vi vil kalle inn noen, sier Holden.

Også Breiviks forsvarere ønsker nye vitner.

- Vi kommer til å føre noen ytterligere vitner for å kunne si noe om hvordan mennesker forberede seg på å utføre slike handlinger, men vi kommer nok ikke til å varsle egne vitner om meditasjon, sier forsvarer Tord Jordet.

- Vi vil føre noen nye vitner for å belyse hvordan personer kan reagere og oppføre seg i krigsliknende situasjoner og hvilke teknikker for eksempel soldater bruker for å forberede seg, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer