REDEGJØR: PST-sjef Janne Kristiansen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
REDEGJØR: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Krever ydmykhet

SV-topp Bård Vegar Solhjell mener Janne Kristiansen må endre tone. Klokka 13.00 redegjør møter hun pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå klokka 13.00 skal PST-sjef Janne Kristiansen redegjøre i detalj om deres befatning med antiterrorprosjektet Global Shield som oversendte informasjon om Breivik til PST.

Følg pressemøtet i vårt livestudio.

Justisdepartementet mottok denne uka en redegjørelse om Global Shield og hva PST gjorde med opplysningene fra tollvesenet. Global Shield ble iverksatt 1. november i fjor, og er et internasjonalt prosjekt for å stoppe handelen med farlige kjemikalier. FN. Interpol og 70 land fra Verdens Tollorganisasjon deltok.

Bergens Tidende avslørte at navnet Anders Behring Breivik dukket opp i forbindelse med prosjektet, men PST skrev i en pressemelding at de ikke hadde grunn til å undersøke saken nærmere.

Tynnslitt tillit Tilliten til Janne Kristiansen er tynnslitt langt inn i regjeringspartienes rekker. I dag møter Kristiansen pressen for å redegjøre for PSTs befatning med antiterrorprosjektet Global Shield, der Anders Behring Breiviks navn dukket opp på ei liste over nordmenn som kjøpte kjemikalier fra Polen.

I går krevde justisminister Grete Faremo (Ap) en hasteredegjørelse fra PST, og ga Kristiansen selv ansvar for å ha skapt forvirring. SVs Bård Vegar Solhjell forventer at PST-sjefen nå viser en helt annen ydmykhet enn hittil.

- Redegjørelsen må oppklare de mange ulike forklaringene, og klargjøre fakta om hva slags kjennskap man har eller ikke har hatt til Breivik og hva man kunne eller ikke kunne gjort, sier han til Dagbladet.

- Men jeg forventer også en annen tone fra PST-sjefen, understreker Solhjell.

Hard kritikk.
SV-nestlederen reagerer på hvordan PST-sjefen har håndtert debattene om PSTs rolle i tiden før 22. juli.

- Jeg synes hennes håndtering er preget av for lite åpenhet og ydmykhet. Vi trenger mer av begge deler. Mer åpenhet overfor alle om hva som faktisk har skjedd, og mer ydmykhet i offentligheten, sier Solhjell.

Onsdag hjemkalte justisminister Faremo PST-sjefen fra USA-tur for å forklare seg. Hun har fått hard kritikk for uttalelser som at "selv ikke Stasi-Tyskland" kunne ha oppdaget og avverget Anders Behring Breiviks terrorplaner før 22. juli.

Men mer alvorlig for Kristiansen er det trolig at PST har gitt flere tilsynelatende motstridende forklaringer på hva etaten hadde lov til å foreta seg for å oppdage terroristen.

Gir Kristiansen ansvar. Spørsmålet om lovhjemmel var det eneste punktet justisminister Faremo selv trakk fram da hun møtte pressen på Stortinget i går. Hun krever nå full oppklaring om dette og andre spørsmål.

Samtidig plasserer hun deler av anvaret direkte på PST-sjefens skuldre:

- Det er forhold som blant annet PST og Janne Kristiansen har skapt forvirring om, sa justisministeren.

Haster.
Blant opposisjonen er trykket mot Kristiansen på kokepunktet. Frps Per Sandberg har sagt at Faremo bør finne en ny PST-sjef. Høyres André Oktay Dahl, som sitter i Stortingets 22. juli-komité, mener Kristiansen har gitt sprikende forklaringer. 
- Så spørsmålet er om hun snakket sant, eller om hun uttrykte seg klønete. Det må bli avklart så fort som mulig, sier han til Dagbladet.
Opplysninger fra PST som det i ettertid er sådd tvil om, dannet noe av utgangspunktet for redegjørelsen daværende justisminister Knut Storberget (Ap) holdt 10. november. Faremo sier hun tar tillitssvikten til Kristiansen på Stortinget alvorlig.
- Jeg tar det som et uttrykk for at redegjørelsene er viktige. Stortinget har nedsatt en egen spesialkomité som skal behandle dem. 22. juli vil bli stående som et åpent sår, og noe vi tar med oss så lenge vi lever. Det er derfor jeg er så opptatt av å bidra til klarhet i alle spørsmål, sa Faremo i går.

KREVER YDMYKHET: SV-topp Bård Vegar Solhjell. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
KREVER YDMYKHET: SV-topp Bård Vegar Solhjell. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer