Kreves for halv million etter selvmord

BODØ/OSLO (Dagbladet.no): Mats Storvik (24) kreves nå for en halv million kroner i erstatning av foreldrene til jenta han er tiltalt for å ha hjulpet å ta sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag begynte rettssaken mot Mats Storvik i Hålogaland lagmannsrett. Saken er unik i norsk rettshistorie. For tre år siden så han sin beste venninne ta livet av seg selv med en overdose metadon på et hotell i Amsterdam. Nå står han tiltalt for aktiv medvirkning til selvmordet.

Nå har foreldrene til den avdøde gjennom sin bistandsadvokat Harald Stabell fremsatt et uvanlig krav. I tillegg til det vanlige erstatningskravet på 50 000 for ikke-økonomiske tap, krever foreldrene 528 555 kroner og 60 øre for utgifter til reiser og gravferd, og tapt arbeidsfortjeneste.

Storviks forsvarer Espen Strøm, mener kravet, som ble fremmet for fire dager siden, kommer alt for seint.

Vil gå grundig til verks

Mats Storvik erkjente seg ikke straffeskyldig i retten i dag, og hans forsvarer mente at retten måtte kjenne hans handlinger straffefrie.

Forsvarer Espen Strøm sa at han ville dokumentere at den avdøde kvinnen over flere år hadde store psykiske problemer og flere ganger prøvde å ta sitt liv. Han ba nærmest de pårørende om forståelse for at han måtte gå grundig til verks.

Slutt med kjæresten

Etter at det ble slutt med en kjæreste i desember 1997 prøvde kvinnen, som er av indisk herkomst, men oppvokst i Bodø, å ta sitt liv to ganger. En gang ved å kutte en pulsåre, en annen gang med en overdose.

Hun dro så på interrail med tiltalte, en nær venn, og natt til 23 januar tok hun sitt eget liv med en overdose metadon og tabletter på et tresengsrom på hotellet The Globe i Amsterdam.

Aktor, statsadvokat Jenny Pedersen, sa at hun ikke har kunnet finne en tilsvarende sak i norsk rettshistorie, men understreket at saken måtte behandles som enhver annen straffesak.

Aktiv medvirkning til selvmord er straffbart både i Norge og Nederland. I Vest-Europa er det bare Sverige, Belgia, Tyskland og Frankrike som tillater dette.

Mats Storvik forklarer seg nå for Hålogaland lagmannsrett. Dagbladet.no følger rettssaken.

KREVES FOR EN HALV MILLION: Mats Storvik kreves for en halv million kroner i erstatning etter at han hjalp til med et selvmord.