VIL HA DE UTLEVERT: Dawood Hassan Ibrahim, Maulana Masood Azhar og Hafiz Saeed er blant de 20 India vil ha utlevert fra Pakistan. Foto: TV GRAB/Times of India
VIL HA DE UTLEVERT: Dawood Hassan Ibrahim, Maulana Masood Azhar og Hafiz Saeed er blant de 20 India vil ha utlevert fra Pakistan. Foto: TV GRAB/Times of IndiaVis mer

Kreves utlevert etter Mumbai-angrepet

Utleveringskravet en protest fra India til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): India har kommet med en liste på 20 personer som de krever utlevert fra Pakistan.

Utleveringskravet ble overlevert Pakistans ambassade i New Delhi, og er siste steg i opptrappingen av konfrontasjonen mellom de to atommaktene.

Kjente navn
Det er uklart hvilken tilknytning de navngitte har til terrorangrepet i Mumbai.

Blant de etterlyste er mangemillionæren og mafiasjefen Dawood Hassan Ibrahim. Han er fra før av etterlyst av USA og Interpol, blant annet for terrorbombene som kostet 257 mennesker livet i Mumbai i 1993.

Indisk etterretning mener han bor i Karachi. Pakistan nekter.

En annen etterlyst er Maulana Masood Azhar, tidligere leder av det forbudte Jaish-i-Mohammed. Han ble sluppet fri fra fengsel i India i bytte mot passasjerene på Indian Airlines Flight 814 (IC814). Et fly som ble kapret av Taliban, anført av Masoods bror.

Også Hafiz Saeed, leder av Jamaat-ud-Dawa og ansees som grunnlegger og åndelig leder av Lashkar-e-Toiba.

Utleveringslista ser ut til å være identisk med den som ble utarbeidet etter angrepet mot det indiske parlamentet i 2001. 172 ble drept da terroristene slo til mot luksushoteller, utsteder og trafikknutepunkt i den indiske finanshovedstaden.


Skal samarbeide
- Vi er nødt til å se på dette så snart vi får det, og vi vil komme tilbake med en respons, sier Pakistans informasjonsminister, Sherry Rehman, til Times of India.

Helt siden terroristene slo til mot flere steder i Mumbai forrige onsdag, har India forsøkt å legge skylda på Pakistan. Indisk etterretning sier de allerede i september fikk opplysninger om at terrorister, med base i Pakistan, planla angrep mot Mumbai.

Det er imidlertid uklart hva - eller om - indiske myndigheter foretok seg noe på grunnlag av denne informasjonen, melder nyhetsbyrået AP.

Pakistan har så langt sagt seg villig til å samarbeide om etterforskningen. Det var et krav som i går ble fremmet av USAs utenriksminister Condoleezza Rice. Hun kommer til India på onsdag for å uttrykke sin støtte.

Fra pakistansk side mistenker man India for å bruke Mumbai-terroren strategisk i forhold til USA og den påtroppende Obama-administrasjonen.


USA-alliert

- Uansett, Mumbai har tydeligvis satt søkelyset der India vil ha det: på terror og ikke på Kashmir. Med det som skjedde i Mumbai må Obama-administrasjonen trolig sette arbeidet med å få til en avtale om Kashmir på vent. Nå kommer terror først på agendaen, skriver pakistanske The Dawn.

Også andre pakistanske medier spekulerer i at India er ute etter å posisjonere seg som regionens vaktbikkje, USAs nærmeste allierte og en buffer mot Kina.
Under valgkampen varslet USAs nyvalgte president, Barack Obama, en tøffere linje overfor Pakistan og i kampen mot terror.

ARRESTERT: Ajmal Amir Kasab (21) er den eneste av de mistenkte som overlevde og som så langt er arrestert. Foto: AFP PHOTO/HO/MUMBAI POLICE/SCANPIX
ARRESTERT: Ajmal Amir Kasab (21) er den eneste av de mistenkte som overlevde og som så langt er arrestert. Foto: AFP PHOTO/HO/MUMBAI POLICE/SCANPIX Vis mer