- ET STERKT VIRKEMIDDEL: KrFs helsepolitiske talsperson, Olaug Bollestad, omtaler Kristiansand-varaordførerenes bilde som et sterkt virkemiddel. Foto: Stortinget, skjermdump
- ET STERKT VIRKEMIDDEL: KrFs helsepolitiske talsperson, Olaug Bollestad, omtaler Kristiansand-varaordførerenes bilde som et sterkt virkemiddel. Foto: Stortinget, skjermdumpVis mer

KrF: - Et utrolig sterkt virkemiddel

- Kan misoppfattes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte sterke reaksjoner da KrF-politiker og varaordfører i Kristiansand Jørgen H. Kristiansen publiserte et bilde av en fosterdukke som trolig stammer fra fra antiabort-nettstedet «One Tiny Life».

Under bildet av fosterdukken skrev varaordføreren følgende:

- Slik ser et 12 uker gammelt foster ut. Det gir i hvert fall meg grunnlag for refleksjoner når landet nå står mitt i en diskusjon om legers reservasjonsrett, skrev Kristiansen torsdag på sin Facebook-profil.

Leder i Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, som også er statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK), var blant dem som reagerte.

- Å føre debatten på denne måten er uverdig og kan oppleves belastende for mange, sier Brodtkorb til Nettavisen.

- Vi har fri abort i Norge, diskusjonen vi fører nå handler ikke om det. Tvert imot handler det om å sikre at kvinner som er i en sårbar situasjon skal blitt møtt på en god måte av helsevesenet, fortsetter hun.

KrF: - Utrolig sterkt virkemiddel Olaug Bollestad representerer Rogaland på Stortinget, og er KrFs helsepolitiske talsmann. Hun vil ikke rette kritikk mot Kristiansand-varaordføreren. 

- For meg og KrF er det utrolig viktig å skille hva dette handler om. Debatten nå handler om reservasjonsmulighet for henvisning til abort av samvittighetsgrunner hvor det er faglig og praktisk mulig. Altså er hoveddebatten samvittighetsfrihet og ikke en abortdebatt, som er en helt egen og annen debatt, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

- Bilder er et utrolig sterkt virkemiddel. Jørgen har nok prøvd å vise hva de som ønsker å reservere seg fra tenker og mener, men virkemidler kan også gjøre at vi går i skyttergravene i stedet for å debattere hva saken handler om. Da klarer vi ikke nå inn til hverandre og debattere saken på en måte som gjør at vi lytter og forstår hverandre med ulike meninger, fortsetter hun. 

- Viser ikke bildet at dette en en abortdebatt? 

- Dette er ikke en isolert abortdebatt, men hovedsaken er om vi skal ha en reservasjonsmulighet av samvittightesgrunner der det er faglig og praktisk mulig i forhold til henvisning til abort. 

På spørsmål om bildet av fosterdukken er et for sterkt virkemiddel, svarer Bollestad:

- Jeg mener som sagt det er et sterkt virkemiddel, som kan misoppfattes.  
 
- Propaganda Som Dagbladet skrev i går kveld, viser dukken en feilaktig framvisning av utviklingen til et 12 uker gammelt foster. Det etablerte nettstedet babyverden.no av forlaget Sandviks i Stavanger framstiller et 12 uker gammelt foster slik.

Nettavisen-blogger Gunnar Tjomlid skriver på sin blogg at bildet «viser en håndlaget og håndmalt dukke som selges på nettstedet One Tiny Life. De er designet spesifikt for å skremme kvinner fra å ta abort, og er altså propagandamateriale i abortsaken». 

VARAORDFØRER: KrFs varaordfører Jørgen H. Kristiansen skapte rabalder da han la ut det som er en feilaktig framstilling av et foster i uke 12. Foto: Kristiansand kommune
VARAORDFØRER: KrFs varaordfører Jørgen H. Kristiansen skapte rabalder da han la ut det som er en feilaktig framstilling av et foster i uke 12. Foto: Kristiansand kommune Vis mer