OMSKJÆRING: Hans Olav Syversen (KrF) er forundret over hvordan Fremskrittspartiet har håndtert landsmøtevedtaket sitt om forbud mot omskjæring av gutter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OMSKJÆRING: Hans Olav Syversen (KrF) er forundret over hvordan Fremskrittspartiet har håndtert landsmøtevedtaket sitt om forbud mot omskjæring av gutter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Omskjæringsforbudet

KrF: - Glad for Siv Jensens snuoperasjon

Hans Olav Syversen mener Frp-lederen overkjører landsmøtevedtaket om omskjæringsforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siv Jensen tok mandag imot jødiske ledere i Europa på sitt kontor i Finansdepartementet. Initiativ ble tatt av gjestene, som har reagert sterkt på Frp's landsmøtevedtak om å forby omskjæring av guttebarn.

Ifølge Jerusalem Post skal Frp-lederen ha uttalt at hun forstår hvorfor jøder i Europa ble bekymret:

«Men jeg vil forsikre om at dette ikke er på regjeringens agenda, ikke på mitt partis agenda og ikke på min personlige agenda. Jeg vil gjøre det klart. På mitt skift vil ikke dette bli fulgt opp.»

Til Dagbladet forklarte Siv Jensen i går at blant Frp's mange kampsaker er forbud mot rituell omskjæring av gutter ikke blant hennes eller partiets prioriterte saker.

Fikk så hatten passet

Hans Olav Syversen sier til Dagbladet at han er forundret over Frp's håndtering av saken.

- Da vi etter deres landsmøte kritiserte vedtaket om omskjæringsforbud, fikk vi så hatten passet av Frp, blant andre Kari Kjønaas Kjos. Hun hevdet at vedtaket ikke hadde med religion å gjøre, bare med barnas situasjon. Så sent som i forrige uke, på Stortingets siste møtedag, tok Knut Arild Hareide saken opp med Siv Jensen i et replikkordskifte. Da svarte hun at landsmøtet er suverent, sier Hans Olav Syversen.

FRP-leder: Siv Jensen.
FRP-leder: Siv Jensen. Vis mer

Lite gjennomtenkt

Han mener at Siv Jensen nå har foretatt en gedigen snuoperasjon.

- Når vi nå ser hva Siv Jensen uttaler til de jødiske lederne, tyder det på at hun opplever at vedtaket har skapt mye mer uro enn Frp så for seg. Jensen har derfor valgt å overkjøre både landsmøtet og de som gikk i bresjen for omskjæringsforbudet.

- Det virker ikke særlig gjennomtenkt på et krevende spørsmål. Hvis Siv Jensen nå har opphevet Fremskrittspartiets landsmøtevedtak og lagt det i en skuff, er det bra. KrF er glad for utfallet av snuoperasjonen, men jeg må si at det stiller prosessen og angrepet mot oss i et merkelig lys, sier Hans Olav Syversen.

Han mener det er foruroligende at Frp tar så lett på et så viktig spørsmål.

- Det bør mane til ettertanke i Frp om hvordan man kommer fram til et politisk standpunkt. Så får vi håpe at det står seg, det Siv Jensen nå uttaler, slik at det ikke blir en ny helomvending om et par måneder, sier Hans Olav Syversen i KrF.

Kjos: - Vedtaket gjelder

Kari Kjønaas Kjos, Frp’s leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, poengterer overfor Dagbladet at landsmøtevedtaket om omskjæring er gjeldende.

- Det er mulig Hans Olav Syversen og KrF har aksept for at partilederen kan oppheve et landsmøtevedtak. Slik er det ikke i Frp, sier Kari Kjønaas Kjos.

FRP: Kari Kjønaas Kjos, leder for Stortingets helse- og omsorgskomite. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FRP: Kari Kjønaas Kjos, leder for Stortingets helse- og omsorgskomite. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Jobber hardt for forbud

Hun understreker hvilket sterkt engasjement det er for spørsmålet om omskjæring.

- Jeg vet at mange i partiet jobber hardt for å sette vedtaket om forbud ut i livet. Personlig har jeg ingen problemer med at Siv Jensen er tydelig på at hun har andre saker hun prioriterer høyere.

- Dette handler ikke om å snu, men at alle våre aktive har sine prioriteringer de vil kjempe for, sier Kari Kjønaas Kjos.

Margolin: - Forstår Siv Jensen

I en e-post til Dagbladet skriver Menachem Margolin, leder for European Jewish Association, at han forstår at statsråd Siv Jensen må opptre varsomt som partileder.

- Partipolitikken handler per definisjon om å holde partiet fornøyd, men også relevant, oppdatert og ansvarlig overfor velgernes bekymringer. Vi gjentar derfor at Jensens nyanserte svar er logisk gitt omstendighetene. Vi vil dessuten legge til at vi var veldig fornøyd med møtets utfall og forsikringer gitt av minister Jensen, skriver Menachem Margolin.