KrF: - Greit med sprit om Frp får flertall alene

KrF-leder Knut Arild Hareide vil drukne sorgene dersom Jensen og Sandberg styrer landet alene.

VALGKAMP: KrF sin leder Knut Arild Hareide sparket i gang valgkampen i Arendal foran entusiastiske partifeller.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VALGKAMP: KrF sin leder Knut Arild Hareide sparket i gang valgkampen i Arendal foran entusiastiske partifeller. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Statsministeren snakker om spritsalg i butikken. Ja, skal det skje, må vel Frp få rent flertall alene, og da kan det kanskje være greit med sprit i butikken, sa Hareide.

Replikken falt som svar på utfordringen fra Jens Stoltenberg om at velgerne ikke vet hva de får dersom de stemmer på Venstre eller Kristelig Folkeparti.

- Nå har jeg hørt på dere i åtte år, og det er fortsatt litt uklart hvem dere er. Hvem som skal være med, og hva som er rammene, er uklart. Dermed gir dere heller ikke velgerne mulighet til å være med på å bestemme. Man kan stemme på KrF eller Venstre, og få en helseminister som vil selge sprit i butikken til 18-åringer, en kulturminister som vil legge ned NRK, eller en finansminister som er helt mot handlingsregelen, sa Stoltenberg.

- Jeg opplever at høyrepartiene sliter veldig med denne debatten. For når de ikke greier ikke å svare på to enkle spørsmål, om hvem som skal med, og hva som skal være hovedretningen, da har de et alvorlig problem, sa statsministeren til NTB etter at kameraene var slått av.

- Urettferdig debatt Høyre-leder og statsministerutfordrer Erna Solberg mener på sin side tvert om. Hun måtte imidlertid innrømme at det blir mer av Høyres politikk i en eventuell blåblå regjering, enn med et firkløver der også sentrumspartiene er med.

- Hvis de blå får rent flertall, vil vi ha mulighet til å gjennomføre flere saker enn om disse to kommer på vippen. Men utgangspunktet er at alle fire ønsker et skifte, og da må alle fire være med på å utforme politikken, sa hun.

Solberg sier til NTB at hun opplever hele debatten som urettferdig.

- Jeg opplever at det stilles andre krav til oss enn til den rødgrønne regjeringen. Jeg mener det blir litt feil. Vi har flere enighetspunkter på borgerlig side enn den rødgrønne regjeringen hadde i 2005. Og det er historisk hva vi er enige om på borgerlig side. Vi er enige om flere saker enn tilfellet har vært før andre valg der det har blitt borgerlig regjering, sier hun.

Overdrevet problem De siste dagene har Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide vært stadig klarere på hvor vanskelig det vil være for dem å sitte i en regjering sammen med Fremskrittspartiet. Budskapet balanseres med at alle fire opposisjonspartier går til valg på at de ønsker et skifte.

Frp-leder Siv Jensen mener at uenigheten er overdrevet, samtidig som hun skulle ønsket at den ikke var der.

- Jeg syns vi har et ryddig og avklart forhold oss mellom. Men alt blir jo tolket. Jeg mener at uenighetspunktene blir betydelig overdramatisert i mediebildet. For meg er dette veldig enkelt. Frp er ikke opptatt av hvem vi ikke vil samarbeide med. Det hadde hjulpet om KrF og Venstre hadde sluppet seg selv fra det forbeholdet, sa Jensen til NTB etter debatten.

I DEBATT: F.v. partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Siv Jensen (Frp) deltar i partilederdebatten på TV2 onsdag kveld.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I DEBATT: F.v. partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Siv Jensen (Frp) deltar i partilederdebatten på TV2 onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

(NTB)