KrF: - Jeg har bedt om møte med statssekretæren

Vil forsikre seg om at asylbarn-reglene blir fulgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag skriver Dagbladet om de to haugesundsjentene Hawjin (10) og Nawjin (8), som er født og oppvokst i vestlandsbyen. Med sine nesten elleve og ni år i Norge, er søstrene blant Norges lengstværende asylbarn. Nå skal de ut av Norge, ifølge Utlendingsnemda (UNE).

Akkurat samtidig som regjeringspartiene og Venstre og Kristelig Folkeparti forhandlet om asylbarna, bestemte UNE at «barnas beste» plutselig ikke har så mye å si når det gjelder Hawjin og Nawjin. Det innvandringsregulerende hensynet går foran «barnets beste» i denne saken.

- Uvanlig og veldig trist - Det som er helt klart, er at dette er en svært uvanlig og veldig trist sak. Disse barna skal veies opp i hva som er barnas beste. Uansett om de skal uttransporteres eller ei, så skal barnas beste være utredet. Vi mener at barna er selvstendige rettsobjekt og ikke som vedheng til foreldrene, sier Geir Toskedal i KrF til Dagbladet.

Han har nå bedt om et møte med statssekretæren i Justisdepartementet.

- Jeg kjenner ikke til grunnene til UNE-vedtaket i denne saken. Som stortingspolitikere går vi heller ikke inn i enkeltsaker, men vi ønsker å vurdere de prinsippene som drives i utlendingsforvaltningen. Jeg har derfor i dag fått avtale med statssekretær i Justisdepartementet om å få flere opplysninger om hva som er bakgrunnen for denne og lignende saker, sier Toskedal.

Må ta humanitære hensyn Han viser til at det er utenkelig å skille de to søstrene fra sine foreldre, men håper og tror at utlendingsmyndighetene vektlegger barnas beste i større grad enn tidligere.

- Tre av fire velgere i Norge mener at innvandringsregulerende hensyn skal telle så sterkt at foreldrenes oppholdstillatelse skal vurderes i forhold til forskriftene. Når de innvandringsregulerende hensynene er blitt vurdert opp i mot barnas beste, så er resultatet her blitt uttransport, og da må det foreligge helt spesielle grunner. Kristelig Folkeparti ønsker en human og rettferdig og forutsigbar politikk på området og i den forbindelse så viser jo at kortere saksbehandlignstid må være et krav, sier han og fortsetter:

- Jeg kan ikke ta stilling til disse opplysningene, men Utlendingsnemda har full anledning til å humanitære hensyn. Det forutsetter jeg at har vært forsøkt i denne saken. 

TRIST SAK:  KrFs Geir Toskedal har bedt om et møte med statssekretær i Justisdepartementet for å forsikre seg om at asylbarnas beste skal gjelde sterkt. Foto: KrF
TRIST SAK: KrFs Geir Toskedal har bedt om et møte med statssekretær i Justisdepartementet for å forsikre seg om at asylbarnas beste skal gjelde sterkt. Foto: KrF Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer