KNUT ARILD HAREIDE

KrF: - Lær norsk eller mist kontantstøtten

Knut Arild Hareide med tøffere KrF-krav til innvandrerkvinner.

KONTANT:  KrF-leder Knut Arild Hareide vil fjerne kontantstøtten fra innvandrerkvinner som ikke tar språkopplæring. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
KONTANT:  KrF-leder Knut Arild Hareide vil fjerne kontantstøtten fra innvandrerkvinner som ikke tar språkopplæring. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi skal lage verdens beste familiepolitikk. Derfor kommer vi nå med et forslag om å gjøre kontantstøtteordningen mer fleksibel, sier Knut Arild Hareide to dager før KrF-landsmøtet åpner i Trondheim.

Mister kontantstøtten

KrF-lederen er tydelig på hva som er årsaken til at KrF mener tida er inne for å modernisere kontantstøtten, tilpasset tida vi lever i.

- Vi stiller krav om at hvis du har bodd kortere tid enn tre år i Norge og ikke har gjennomført introduksjonsprogram og mottar kontantstøtte, må du ta språkopplæring. Men vi har en annen tenkning enn Arbeiderpartiet og SV som bare vil rive kontantstøtten vekk fra fattige familier i Norge.

- KrF sier til mødrene: Bare behold kontantstøtten, men dere må lære språk. Og mens dere tar språkopplæring, får dere gratis kjernetid i barnehagen. Men hvis de ikke er villige til det, får de heller ingen kontantstøtte, sier Knut Arild Hareide.

Innrømmelse av innlåsningseffekten

KrF-lederen mener det er naivt å fjerne kontantstøtten uten å tilby noe annet.

- Vi kjenner en del innvandrerfamilier og vet hva som er deres utfordring. Utfordringen er å få kvinnene ut for å lære seg språk. Vi ser innlåsingseffekten.

- Dette er en innrømmelse av innlåsningseffekten som kontantstøtten gir. Men vi har et annet virkemiddel enn Arbeiderpartiet, SV, Venstre og Fremskrittspartiet, sier Hareide.

Rammet av skepsis

Han erkjenner at skepsisen mot den integreringshemmende kontantstøtten har vært sentral hos mange potensielle KrF-velgere, særlig kvinner.

- Ja, men forskjellen på oss og Ap, SV, Venstre og Frp er at vi ikke vil fjerne kontantstøtten, men stille krav for å få den. Jens Stoltenberg sa en gang at vi ikke kan belønne de som velger feil. For oss i KrF er det avgjørende at folk får mulighet til å velge selv.

- Vår satsing på familie er kjent, men vi gjør det ikke fordi jeg er i familiesituasjon, men fordi det er en investering for samfunnet. Når jeg ser trøtt og sliten ut, så er det et kjennetegn på hvordan mange småbarnsfamilier har det, sier Knut Arild Hareide.

For lange dager

KrF-lederen viser til at foreldre i dag kan velge mellom ukentlige fem dager med barnehage eller fem dager med kontantstøtte.

- Kona mi og jeg kunne nok tenke oss i stedet for full barnehage at vi hadde et alternativ med tre eller fire dager i barnehage og resten kontantstøtte. Altså at du kan kombinere slik at du i stedet for fem-null, kan velge tre-to eller fire-en. Dette gjelder ettåringer som får kontantstøtte. Mange opplever at det blir for lange dager for de små, sier Knut Arild Hareide.

Han forteller om en mamma, som jobbet i barnehage og lovte seg selv at hennes barn ikke skulle i barnehage før de ble to år.

- Resultatet er at hennes mann må være hjemme med kontantstøtte på grunn av hennes lovnad, sier Hareide.

Høyre: - Spennende

Tina Bru, leder i Høyres kvinneforum, uttrykker støtte til KrFs nye tanker.

- Vi vil bevare valgfriheten kontantstøtten gir, men samtidig ser vi at kontantstøtten har utfordringer for integreringen. Forslaget fra KrF er spennende fordi det viser at det er mulig å kombinere valgfrihet med god integrering, sier Tina Bru.

- Mens Ap's refleksreaksjon er å kutte kontantstøtten, diskuterer vi gjerne løsninger for hvordan vi kan innrette den bedre. Nettopp dette åpner også vedtaket vi gjorde på vårt landsmøte for. Det å stille krav til språkopplæring til nyankomne som har bodd kortere tid enn tre år i Norge, ikke har gjennomført introduksjonsprogram og mottar kontantstøtte, er et spennende forslag som jeg tror kan være god integreringspolitikk, og som jeg gjerne er med å diskutere videre, sier Tina Bru, stortingsrepresentant fror Høyre.

Skatt på barnetrygd

En av sakene som trolig vil engasjere KrFs landsmøtedelegater mest, er forslag om å skattlegge barnetrygden.

- Behovsprøving er en fryktelig byråkratisk modell i motsetning til skattelegging, som er en ganske enkel sak relativt sett.

- Jeg er opptatt av på sikre barnetrygden som en universell ordning til alle, men er villig til å se på skattlegging, sier KrF-lederen.

Øke med fem milliarder

I dag bruker vi 15 milliarder kroner på barnetrygden.

- Hvis vi for eksempel øker den til 20 milliarder og skattlegger, er det en modell jeg kan tenke meg å vurdere.

- Dette blir det debatt om på landsmøtet. Delegatene er delt i dette spørsmålet. Det er en av de debattene jeg er spent på, også fordi jeg selv står på en og en halv fot, sier Knut Arild Hareide.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer