KrF: - vil kriminalisere horekunder

Kriminalisering av horekunder må vurderes, mener KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland. På KrFs landsmøte fikk Svarstad Haugland ros av statsminister Kjell Magne Bondevik for jobben hun gjør som partileder og statsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen var høy da KrF-lederen nok en gang kunne åpne et partimøte med å vise til ny rekordoppslutning på meningsmålingene, 21,6 prosent på AC Nielsens februarmåling. Men dagen før hun og de øvrige regjeringsmedlemmene for alvor begynner arbeidet med neste års statsbudsjett, ønsket hun ikke å avsløre hva sentrumsregjeringen vil prioritere neste år ved siden av å styrke kommuneøkonomien.

I sin tale til landsstyremøtet tok hun for seg kampen mot prostitusjon, og sa at denne kampen er viktig for kvinner og for menneskeverdet.

- Både som likestillingsminister og partileder har jeg tenkt å hviske justisministeren noen ord i øret når hun i arbeidet med seksuallovbruddsutvalgets innstilling skal vurdere kriminalisering av horekunder. Det er ikke kvinnene, som i mange tilfeller er kommet i en situasjon de ikke ønsker å være i, som skal straffes, men mennene som utnytter dem, sa Svarstad Haugland.

Hun viste til at den svenske regjeringen har lagt fram et forslag om å kriminalisere horekunder, og at KrF også har et punkt om dette i sitt program.

Ikke aktuelt

KrF-lederen sa hun ikke regner med at det blir flertall i Stortinget for å senke den seksuelle lavalder. Spørsmålet er aktuelt i tilknytning til seksuallovbruddutvalgets innstilling og den videre oppfølging av den.

- I valgkampen så det også ut som om seksuallovbruddutvalgets forslag om å liberalisere pornoloven skulle bli nedstemt, men nå har det igjen kommet signaler fra Arbeiderpartiets representanter som gjør det vanskelig å få med seg hva de egentlig mener om dette, sa Svarstad Haugland.

Ikke låse

På en pressekonferanse etter landsstyremøtet i dag avviste KrF-lederen å svare på om kontantstøtten har så høy prioritet at det ikke kommer på tale å gjennomføre reformen over lengre tid enn planlagt, som et bidrag til kjøle ned økonomien.

- Det vil jeg ikke svare på nå. Jeg ønsker ikke å låse posisjoner foran samtalene med de andre partiene som ønsker kontantstøtteordningen innført, sa hun.

I sin tale poengterte KrF-lederen at behovet for kommunale kontantstøtteordninger vil bli mindre når det innføres en statlig kontantstøtte.

- Dersom kommunene fortsatt vil prioritere kommunal kontantstøtte i tillegg til den statlige, tror jeg det vil være fornuftig å prioritere de årskullene som vi ikke dekker fra statlig side, sa hun.