KrF åpner for å bryte med regjeringen

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF sier partiet jobber med å få gjennomslag i regjering. Hvis ikke, kan de søke alternative flertall - mot Høyre.

OVERFYLT: Flyktninger og migranter ble tidligere i måneden flyttet fra Moria på Lesbos til det greske fastlandet på grunn av overfylte leirer. Dette bildet er tatt 4. mai da Hellas flyttet 400 mennesker, for det meste familier. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Scanpix
OVERFYLT: Flyktninger og migranter ble tidligere i måneden flyttet fra Moria på Lesbos til det greske fastlandet på grunn av overfylte leirer. Dette bildet er tatt 4. mai da Hellas flyttet 400 mennesker, for det meste familier. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har ennå ikke konkludert på om Norge skal hente mindreårige fra Moria-leiren i Hellas. De skulle ha kommet med sitt forslag i dag, men har ennå ikke kommet til enighet.

KrF og Venstre ønsker å hente barn fra Moria-leiren, mens Høyre holder igjen i regjering i påvente av en varig felleseuropeisk løsning.

Nå åpner KrF for å søke andre flertall på Stortinget for å hjelpe sårbare flyktninger og familier som sitter fast i flyktningleirer i Hellas.

- Vi utelukker ikke noen løsninger med noen partier akkurat nå, men vi sitter og jobber sammen med regjeringspartiene for å finne en løsning der. Det er vårt prioriterte første alternativ som vi jobber med, sier parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan.

KrF-toppen legger så til følgende:

- Vi vet ikke om vi lykkes, og da må vi se på alternativene.

1600 barn i Moria

KrF har innstilt på å hente Moria-barn til Norge på Stortinget, men Grøvan presiserer at det er for å stå på deres primærstandpunkt. Det blir nå dragkamper i både regjeringen og på Stortinget.

- Vi har mulighet fram til mandag kveld med å legge inn forslag, så vi har noen dager til før vi må konkludere, sier Grøvan, med henvisning til et forslag fra SV som behandles da.

SAMARBEID: Parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan jobber for å få gjennomslag for KrFs ønske om å hente sårbare flyktninger og familier til Norge. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
SAMARBEID: Parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan jobber for å få gjennomslag for KrFs ønske om å hente sårbare flyktninger og familier til Norge. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Moria-saken skulle egentlig behandles i Stortinget 12. mai, men regjeringen ba om 14 dagers utsettelse fordi EU jobber med en felles løsning for flyktningene og migrantene i leirene i Hellas.

En rekke europeiske land har sagt ja til å ta 1600 barn fra Moria. Den norske regjeringen har avventet prosedyrebehandlingen i EU for prinsippene for relokalisering.

Grande: - Knapt asylsøkere

Avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande trakk seg fra regjeringen i vinter. Hun håper det blir en europeisk løsning.

- Jeg håper inderlig at vi finner en løsning i regjeringen og at vi slipper å stemme mot hverandre i Stortinget. Vi har hele tiden vært opptatt av å få på plass en europeisk fellesløsning. Nå mener vi mange nok er med, til at vi har en fellesløsning som Norge kan være en del av, sier Grande, som var sentral i å framforhandle regjeringsplattformen.

- Ånden i Granavolden-plattformen handler nettopp om dette: Felles løsninger på felles problemer i Europa. Vi må stille opp for hverandre. Det kommer knapt asylsøkere til Norge. Det er absolutt rom for at vi kan bidra i den europeiske løsningen som vi ser nå.

- Hvis regjeringen ikke kommer til enighet innen tirsdag, vil dere stemme med opposisjonen da?

- Jeg håper i det lengste at regjeringen finner en løsning sammen, men det er jo også krevende at opposisjonen ikke er samlet. Det er jo en modell per parti som lanseres, sier Grande.

SV inviterer til løsning

SV mener regjeringen skyver EU-argumentet foran seg for å kjøpe seg tid til å løse interne stridigheter.

- Det er ille at regjeringen har holdt Stortinget for narr i 14 dager med å si at de skal finne en løsning. Det er tydelig at Høyre ikke vil ha en løsning for Moria-barna, mens KrF og Venstre ønsker en løsning, sier leder av kommunalkomiteen på Stortinget Karin Andersen (SV).

Andersen håper nå å samle en bred koalisjon for å hente Moria-barn til Norge.

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet har signalisert at de vil være med på en eller annen løsning. Nå inviterer jeg de fire andre partiene med på at vi fram til saken skal behandles i Stortinget 26. mai kan finne en løsning der Norge deltar i denne dugnaden og at vi henter noen av de sårbare. Så får vi diskutere hvor mange.

- Tror du at KrF og Venstre blir med på en slik løsning?

- Jeg håper det. Dette skal være en av deres hjertesaker, så jeg håper de har mot til det. Men jeg håper også at Ap og Sp er villig til å sette seg ned sammen med andre og finne en løsning og ikke bare stå steilt på sine egne løsninger, for da blir vi stående i stampe. Vi har våre forslag men er med på alt som er bedre enn ingenting, sier Andersen.

- Ingen mellom 18 og 25

Høyres innvandringspolitiske talsperson Ove Trellevik sa i Politisk kvarter på NRK i dag morges at regjeringen ikke kan godta måten fordelingen av barna skulle gjøres på. Blant annet fordi landene ikke selv kan få bestemme hvilke barn de vil ta imot, men at det er Hellas som skal stå for utvelgelsen.

Trellevik ønsker at Norge skal kunne stille krav til at barna som blir hentet er dem med størst sannsynlighet for å ha et reelt beskyttelsesbehov, eller sette krav om at søknaden ikke tidligere er behandlet i landet.

Norge kan for eksempel ikke stille krav om at de bare ville tatt imot jenter under 14 år, sier Trellevik.

- Vi vet jo hvem som sitter i disse leirene, statistisk sett. Og det er en svær overrepresentasjon av gutter fra Afghanistan på 17 år, og ingen mellom 18 og 25 fra Afghanistan. Vi har tatt imot mange afghanske mindreårige asylsøkere tidligere og tenker at hvis det skal være en byrdefordeling, så kan andre hjelpe her og, sa Trellevik på Politisk kvarter, ifølge NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer