Påtroppende leder Knut Arild Hareide taler til landsmøtet.
Foto: Ned Alley / Scanpix
Påtroppende leder Knut Arild Hareide taler til landsmøtet. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

KrF åpner for å droppe krav om kristen tro

- Vil gjøre partiet åpnere, mener Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket sent fredag kveld innebærer at vernet mot endringer i den såkalte bekjennelseskravet fjernes. Etter en intens debatt ble landsstyrets innstilling vedtatt med 145 mot 36 stemmer og oppnådde dermed det nødvendige flertallet på to tredjedeler.

Et alternativt forslag om å bevare vernet mot lovendring, men å myke opp begrepsbruken i bekjennelsesparagrafen falt.

Samtidig vedtok landsmøtet å anbefale neste landsmøte å gjøre de nødvendige endringene slik at personer som ikke er bekjennende kristne kan ta tillitsverv i KrF. Også disse endringene må få flertall på to tredjedeler. Det kan tidligst skje i 2013.

Kristelig Folkeparti vil bli et åpnere parti hvis bekjennelseskravet fjernes, mener tidligere partileder Kjell Magne Bondevik.

Bondevik tror KrF vil tiltrekke seg flere velgere og at flere vil ta tillitsverv hvis partiet fjerner bekjennelseskravet i partilovene. Han påpeker at forbindelsen mellom kristendom og politikk går langs etiske linjer, ikke langs trosmessige.

— Dette handler ikke om å svikte det kristne verdigrunnlaget. Det blir jo bare sterkere, ved at vi presiserer at partiet henter sitt verdigrunnlag fra Bibelen, og at tillitsvalgte skal være lojale mot dette. Det må ikke være sånn at den avgjørende testen er at noen våger å gi en offentlig bekjennelse til den kristne tro, sier Bondevik til NTB.

Han advarer imidlertid mot å tro at partiets videre eksistens avhenger av at paragrafen blir fjernet og påpeker at KrF fikk oppunder 14 prosent ved valget i 1997 — med bekjennelsesparagraf.

— Men jeg tror partiet vil bli åpnere ved at kravet fjernes. Åpnere, men like trygt, sier han.