KrF avviser at de kan gi Sanner flertall for tvangssammenslåing av kommuner

- Kommunereformen er en frivillighetsreform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti avviser omfattende bruk av tvang for å få gjennomført kommunereformen.

- Kommunereformen er en frivillighetsreform, sier Geir S. Toskedal. Mandag sa 21 av 31 kommuner nei til sammenslåing, og også resultatene fra tidligere viser at kommunereformen ikke går på skinner.

I Narvik ble det sågar satt bunnrekord med bare 12.5 prosents oppmøte. Stortinget har vedtatt at det kan brukes tvang for å få gjennomført kommunesammenslåinger «i helt spesielle situasjoner», men opposisjonen avviser at bruk av tvang er aktuelt, skriver Nationen.

Ifølge avisen skal samarbeidspartiet KrF være innstilt på gi regjeringen støtte for omfattende tvangsbruk hvis nødvendig, men dette avviser partiets representant i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Geir Toskedal.

- Kommunereformen er en frivillighetsreform. KrF avviser omfattende bruk av tvang. KrF har hele tiden vært opptatt av frivillighet. Nationen har ikke belegg for sin vinkling i onsdagens avis, sier Toskedal i en kommentar onsdag.

Han sier at han vil be avisen om et dementi. På direkte spørsmål fra avisen om han vil åpne for en utstrakt bruk av tvang svarer Toskedal likevel slik:

- Ja. Det er ikke et ubetinget ja, men mange kommuner har selv laget intensjonsavtaler, og dermed åpenbarer det seg mange muligheter som vi er forpliktet til å vurdere, sier han. Både SV, Ap og Sp avviser bruk av tvang, og Venstre er langt på vei enig i dette.

(NTB)