KrF ber Ap og Sp støtte oppmykinger i asylpolitikken i år

Spørsmålet om returstans til Afghanistan er bare den første innvandringssaken denne høsten hvor regjeringen risikerer å få det nye Stortinget mot seg.

OSLO 20170824 Jonas Gahr Støre intervju. Her på Kulturhuset i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20170824 Jonas Gahr Støre intervju. Her på Kulturhuset i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) advarte onsdag kraftig mot at en returstans til Afghanistan vil kunne føre til at langt flere afghanere enn før kommer til Norge.

Samtidig forsikret hun om at norske myndigheter hele tiden gjør løpende vurderinger av sikkerhetssituasjonen i landet, og at UDI nylig slo fast at det var innafor å sende personer tilbake dit etter at de har fått avslag på asylsøknadene sine.

Opposisjonen på Stortinget er ikke beroliget etter redegjørelsene både Listhaug og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kom med i Stortinget.

- KrF og undertegnede er ikke betrygget. Vi er foruroliget over at man ikke tar innover seg uroen som er med å sende folk tilbake til Afghanistan, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Torhild Bransdal til Dagbladet.

Avgjør returstans

Det samme signaliserte både SV, MDG og Rødt fra Stortingets talerstol onsdag.

Bransdal understreker at det er Sp og Ap som nå avgjør om det reelt sett blir returstans til Afghanistan eller ikke – og at KrF støtter en midlertidig returstans til Afghanistan uavhengig av redegjørelsen de to statsrådene kom med onsdag.

Spørsmålet om returstans til Afghanistan er bare første steg er bare det første innvandringsspørsmålet hvor KrF håper å få med seg Sp og Ap på å endringer denne høsten.

Tar stilling til hasteinnstramminger

Før jul skal komiteen på Stortinget også ta stilling til om de midlertidige innstrammingene som ble gjort i 2015 skal videreføres.

Mange av de mest kontroversielle innstrammingene fra november 2015 stemte KrF i mot da de ble hastebehandlet av Stortinget på bare noen dagers forvarsel.

Det gjelder blant annet på spørsmålet om hvorvidt Justisdepartementet fortsatt skal ha instruksjonsmyndighet over Utlendingsnemnda (UNE); et forslag KrF har varslet at de ikke vil støtte.

Foreløpig har verken Ap eller Sp ønsket å svare på hva de vil gjøre med innstrammingene de stemte for for to år siden.

- Vil du oppfordre Ap og Sp til å støtte oppmykingene som kan komme denne høsten?

- Absolutt. Nøkkelen ligger ikke hos KrF, men hos Ap og Sp, både på det ene og det andre området, sier Bransdal.

Hun håper de to partiene også kan være med og gjeninnføre rimelighetsvilkåret for internflukt; den omstridte regelenedringen som regjeringen, Ap og Sp vedtok mot Venstre og KrF sine stemmer i fjor.

Venstre varslet onsdag denne uka at de vil fremme forslag om å endre loven tilbake neste uke.

- Vi skal fortsatt ha en streng og rettferdig innvandringspolitikk, men vi skal ha en som er mer siktet inn på en bedring av barn og barns vilkår, sier Bransdal i KrF.

- KrF står kanskje friere nå enn før til å ta en pådriverrolle i innvandringspolitikken, ettersom dere nå har sagt tydelig at dere går i opposisjon?

- KrF vil alltid stå på for en rettferdig, human og barnevennlig innvandringspolitikk.

Øker presset

Venstre, som snuser på regjeringsmakt denne høsten, har signalisert at de står på samme linje som KrF i spørsmålet om Afghanistan-returer, men det er uklart hva partiet mener om hasteinnstrammingene.

De er imidlertid ikke så relevante som før, så lenge KrF har protestert.

Siden Venstre uansett ikke har flertall alene sammen med regjeringspartiene, må regjeringa nemlig uansett ut og sanke støtte fra opposisjonen hvis regjeringa skal beholde den innvandringspolitiske linja fra forrige periode.

Det øker presset på særlig Sp og Ap, spesielt i tiden etter et valg hvor sistnevnte parti har fått kritikk for å være for lik regjeringspartiene på flere politikkområder, og hvor Ap herjes av et gryende asylopprør i grasrota til partiet.

Aps innvandringspolitiske talsperson Stein Erik Lauvås sier Ap er opptatt av å finne gode løsninger - også sammen med KrF.

- Hun har forsåvidt rett i at Ap har mange representanter og kan utgjøre en forskjell i mange saker. Så kan KrF ta et ansvar for at vi har den regjeringen vi har, da de i alle fall i forrige fireårsperiode hadde en samarbeidsavtale med dem. Vi skal ta vårt ansvar, og samarbeide for å finne gode løsninger også med KrF, sier Lauvås.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer