OFFENSIV: KrFs justispolitiker Kjell Ingolf Ropstad ønsker avklaring fra Senterpartiet om lokale tiggeforbud. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OFFENSIV: KrFs justispolitiker Kjell Ingolf Ropstad ønsker avklaring fra Senterpartiet om lokale tiggeforbud. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

KrF ber Sp fullføre snuoperasjon i tiggesaken

- Rørende, bruk heller tida på justisministeren og asylbarna, kontrer Marit Arnstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Senterpartiet ønsket ikke et lokalt forbud, men ga i fjor støtte til regjeringens forslag om kommunenes mulighet til å innføre tiggerforbud, mot å innføre et nasjonalt tiggerforbud i år, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Senterpartiet har nå snudd i saken om nasjonalt forbud mot tigging. Det var flott, men må fullføre snuoperasjonen og følge dette opp i saken om lokale tiggerforbud, sier han.

Når Senterpartiet i helga samles til landsmøte, utfordrer KrF dem til å drøfte saken på nytt.
- Det er like usosialt med lokale som nasjonale forbud, sier Kjell Ingolf Ropstad, som er KrFs representant i Justiskomiteen.

Menneskesyn Han minner om at både Aust-Agder Sp og Vest-Agder Sp har vedtatt at tiggeforbud strider imot deres moralske overbevisninger og mot partiets menneskesyn som er basert på kristne og humanistiske verdier.

- Senterpartiet har et meget stort ansvar ettersom de ga støtte til regjeringen om å innføre lokale tiggeforbud.

- Senterpartiet er faktisk de som kan avgjøre saken. Siden de valgte å trekke støtten til nasjonalt tiggeforbud, bør det resultere i at de endrer sitt standpunkt om lokale forbud også, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Ytterste nød I februar fremmet KrF representantforslag i Stortinget om å avvikle ordningen med lokale tiggeforbud.

- Bakgrunnen for det er at vi mener at menneskeverdet ikke kan avgjøres av kommunegrenser, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Det er lett å være enig i at tigging ikke er bra, og at folk burde få brukt egenskapene sine i arbeid. Men ikke alle klarer det, og vi må ikke glemme at dette er et forbud mot at mennesker som er i ytterste nød skal få mulighet til å be medmennesker om penger, sier han.

Ropstad minner om at mange rusmisbrukere og bostedsløse vil være på gata uavhengig av forbudet.

- Hva skal de gjøre nå? Jeg frykter de må ty til andre virkemidler som kriminalitet eller også prostitusjon, sier han.

Forklarer landsmøtet Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, opplyser at stortingsgruppa foreløpig ikke har fått tid til å drøfte KrFs forslag.

- Vi står for det vi var med på i fjor sommer.

- Jeg kommer til å forklare landsmøtet hva vi valgte å gjøre i februar, men ser ikke for meg at det blir noe stort tema, sier Marit Arnstad.

Sikkerhetsventil - På en måte kan et lokalt tiggerforbud ses på som en sikkerhetsventil hvis en kommune skulle få et stort problem. Men det ser ikke ut til at det er tilfelle, ikke mange kommuner har hatt bruk for bestemmelsen så langt, sier hun.

Og legger til:

- Jeg synes jo at det er rørende at KrF har en slik omsorg for Senterpartiets landsmøte.

- Men jeg håper at KrF vil bruke de neste dagene til å vurdere om de har tillit til justisminister Anders Anundsens politiske linje overfor asylbarn og måten han har opptrådt på overfor Stortinget, sier Marit Arnstad.

RØRENDE: Marit Arnstad (Sp) er ikke veldig imponert over argumentene til KrF. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
RØRENDE: Marit Arnstad (Sp) er ikke veldig imponert over argumentene til KrF. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer