Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- KrF bør tenke seg nøye om

For å stoppe endringer i bioteknologiloven, vil KrF kreve full sal når saken behandles. Det er i strid med Stortingets smittevernsregler.

GIR IKKE OPP: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan (KrF) ønsker full sal når endringer i bioteknologiloven behandles. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix
GIR IKKE OPP: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan (KrF) ønsker full sal når endringer i bioteknologiloven behandles. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix Vis mer

Enigheten KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad forhandlet seg fram til da KrF gikk inn i regjeringen røyk med Frp's exit.

Etter at Frp, Ap og Sv har funnet sammen, ligger det nå an til en større liberalisering av bioteknologiloven der blant annet eggdonasjon tillates, noe KrF er sterkt imot.

I går sa Kjell Ingolf Ropstad at han vil be om at alle stortingsrepresentantene må møte i salen for å stemme i saken.

- Det er fordi vi tror det blir jevnt, og at vi har en reell sjanse til å vippe flertallet i vår retning, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

I strid med smitteregler

Men dette vil være i strid med Stortingets smittevernregler. Alle partiene på Stortinget har vært enige om at bare 87 av de 169 Stortingsrepresentantene skal være til stede i salen samtidig.

- Når KrF nå gir beskjed om at de stiller med alle sine representanter til voteringen 26. mai, er det grunn til å tro at de andre partiene gjør det samme. Det innebærer at alle 169 representanter må delta i voteringen, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen til Dagbladet.

Presidentskapet jobber nå med løsninger for hvordan KrFs ønske skal kunne gjennomføres. Helsedirektoratets råd siden 7. mai har vært at maksimalt 50 personer kan samles på offentlig sted.

- Presidentskapet må ta til etterretning at et parti ber om at Stortinget behandler en sak med alle representanter tilstede, og vil nå se på hvilke tiltak som må gjøres for at vi kan gjennomføre dette og samtidig ivareta smittevern, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen til Dagbladet.

Grøvan: - Forsvarlig

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF mener det er viktig at samtlige stortingsrepresentanter er til stede.

- Dette er en sak vi mener flytter på viktige merkesteiner når det gjelder synet på barn og mennesker. Vi ønsker å mobilisere Stortinget den dagen Stortinget skal ta denne viktige beslutningen for samfunnet og for KrF, sier Grøvan.

- Vi har hatt en god dialog med administrasjonen, presidentskapet og konstitusjonell avdeling og har et klart inntrykk av at dette vil kunne gjøres på en forsvarlig måte, mest mulig i tråd med smittevernreglene, sier Grøvan.

Han mener det er avgjørende at representantene vil sitte sammen bare en kort periode.

Innrømmer ikke nederlag

- Er det virkelig nødvendig å gjøre tvinge fram dette i en sak dere egentlig har tapt?

- Tirsdagen vil vise om vi har tapt eller ikke. Vi må ta med forhistorien. Dette er en sak som kjøres gjennom selv om det var et helt annet flertall helt til Frp gikk ut av regjeringen, sier Grøvan, som mener prosessen bak forliket mellom Ap, Frp og SV ikke har vært grundig nok.

- De velger å kjøre dette gjennom i et stor tempo uten høring og uten å følge vanlige prosedyrer for lovendringer. Det er bakgrunnen for at vi ønsker å bruke de demokratiske virkemidlene vi har. Vi tror dette kan gå rimelig fort. En votering tar sjelden lengre tid en 15 minutter. Da skal det være mulig å sitte på våre plasser i salen. Det går også an å legge inn noen pauser slik at en i størst mulig grad følger smittevernreglene, sier Grøvan.

Trine advarer

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer KrF mot å kreve at alle stortingsrepresentantene må møte i salen. I så fall kan det slå begge veier, sier Grande.

- KrF bør tenke seg nøye om. Hvis dette virkelig skal gjøres til et spørsmål om samvittighet, der partigruppene skal fristilles, kan jo ikke dette bare gjelde Frp. Da må det gjelde Venstre også.

- Så du åpner for å fristille Venstres representanter i tilfelle det blir full sal?

- Jeg håper jo å unngå det. Men KrF har ingenting å vinne på å gjøre dette til en samvittighetssak denne gang. Venstre har stått lojale og last og brast ved KrF i denne saken, enda vi er uenige, sier Grande.

Siv: - Pinlig

Frp-leder Siv Jensen sier til VG at hun synes KrFs ønske om full sal er «pinlig».

Jensen lurer på hvorfor Stortinget «av alle organer» midt under den pågående corona-krisen skal fylle salen og bryte smittevernreglene.

- Det er pinlig. Man kan ikke som statsråd i en regjering, som har påført samfunnet alle disse bestemmelsene, sitte og mene at nasjonalforsamlingen skal bryte regelverket og utsette seg selv og andre for smitte. Jeg begriper ikke hva som foregår i hodet til KrF-lederen når han foreslår noe slikt, sier Jensen til VG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!