POSTSTRID: I samtale om postdirektivet og Postens framtid høsten 2013, lederen i LO-forbundet Poststkom, Odd-Christian Øverland, og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Nå har regjeringen lagt fram postloven der postdirektivet innlemmes. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
POSTSTRID: I samtale om postdirektivet og Postens framtid høsten 2013, lederen i LO-forbundet Poststkom, Odd-Christian Øverland, og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Nå har regjeringen lagt fram postloven der postdirektivet innlemmes. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- KrF dolker distriktene i ryggen med ny postlov

LO-forbund med video-advarsel til landsmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Via en videohilsen til KrFs landsmøtedelegater advarer Postkoms forbundsleder Odd Christian Øverland partiet mot å støtte regjeringens forslag til ny postlov. Loven innlemmer EUs postdirektiv, som ifølge LO-forbundet Postkom vil bety økt porto og lavere service for kommuner og bedrifter i distriktene.

- I utakt med velgerne -Postkom frykter at KrF og Venstre allerede har avtalt med regjeringen å støtte forslaget til ny postlov og innføring av EUs tredje postdirektiv.

Dette er i så fall i strid med hva både velgerne og lokalpolitikerne i disse partiene mener. Det viser meningsmålinger Norgesbarometeret har utført for oss.

Disse partienes tillitsvalgte på lokalplanet vil ha enhetsporto på all brevpost, og ønsker ikke å innføre konkurranse på brev, sier forbundsleder Odd Christian Øverland til Dagbladet.

Dyrere og dårligere Postkom ber nå grasrota i Venstre og KrF om hjelp til å sikre stortingsflertall mot postloven.

- Dersom ledelsen i Venstre og KrF i det skjulte har gitt sin støtte til ny postlov, har de dolket distriktene i ryggen.

Den nye postloven vil føre til dyrere og dårligere posttjenester for folk og næringsliv, spesielt utenfor Oslo-området.

Jeg trodde at Venstre og KrF var opptatt av å ha en god og likeverdig infrastruktur i hele landet. Forslaget til ny postlov svekker distrikt-Norges infrastruktur.

Samtidig ender staten opp med en høyere regning for en dårligere tjeneste, sier Øverland.

Ikke fungert i EU Han viser til at motstanden mot å åpne for konkurranse på brevpost var stor i høringsrunden, og at EU har konkludert med at postpolitikken ikke har fungert etter hensikten.

- Det finnes ingen gode argumenter for at vi skal innføre konkurranse på brevpost i Norge. Erfaringene fra landene som har liberalisert postmarkedet er dårlige, noe vi burde lære av og ikke kopiere.

Det er trist om KrF og Venstre blir med på den distriktsfiendtlige politikken regjeringen legger opp til i den nye postloven, sier Øverland.

Dyrere i distriktene Postkom mener at dersom det kommer en eller et par-tre konkurrenter til Posten vil de konkurrere på pris i områder med store volum og små avstander. I distriktene, der det er små volum og langavstander, vil det ikke bli priskonkurranse.

- De nye postselskapene vil skumme fløten i den delen av postmarkedet som er lønnsomt og la staten og fellesskapet ta regningen for den ulønnsomme delen.

Det betyr at skattebetalerne og brorparten av norsk næringsliv ender opp med dyrere og dårligere posttjenester. Jeg kan ikke forstå at Venstre og KrF kan støtte opp om en slik politikk, sier Øverland. 

Vant i Ap Postkom og motstandere av EU-direktivet vant med knapp margi på Aps landsmøte i 2011. Dermed måtte den rødgrønne regjeringen reservere  seg mot direktivet. Den blåblå regjeringen har imidlertid ønsket å innlemme direktivet i norsk lov.

Hans Fredrik Grøvan i KrF avkrefter at de har inngått en avtale med regjeringen.

- Vår holdning er at enhetsportoen skal opprettholdes. Videre ser vi at en reduksjon på 50 prosent på brevpost under 50 gram gjør at vi må gjøre noe med antall dager med postombæring. Det gjør at vi kan akseptere å redusere postombæring fra seks til fem dager i uka,mot at utlevering av lørdagsavis og medisiner består, sier Grøvan.

KrF har drøftet disse synspunktene med regjeringen, i tillegg til at de har hatt fokus på hvordan distriktene kommer ut av konkurranseutsetting:

- Vi er lyttende til det som kan komme fram i høringsrunden, før vi avgir våre merknader i slutten av mai. Vi syns forøvrig omstilllingsprosessen som Posten har vært gjennom har vært forbilledling, og vi ønsker å opprettholde Posten AS som en viktig postombærer i Norge framover, sier Grøvan.