NY REGJERING: Dette bildet fra oktober 1997 viser den nyvalgte statsministeren Kjell Magne Bondevik sammen med kulturminister Anne Enger Lahnstein på slottsplassen. Nå mener flere i KrF at håpet om en reprise er styrket. Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix
NY REGJERING: Dette bildet fra oktober 1997 viser den nyvalgte statsministeren Kjell Magne Bondevik sammen med kulturminister Anne Enger Lahnstein på slottsplassen. Nå mener flere i KrF at håpet om en reprise er styrket. Foto: Ørn Borgen / NTB ScanpixVis mer

KrF drømmer fortsatt om en reprise på dette bildet. Og håpet er styrket

Med SV ute av bildet og en kompromissløs Sylvi Listhaug, styrkes drømmen om en en ny sentrumsregjering i KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at innflytelsen i norsk politikk i 2017 vil gå gjennom sentrum. Det er ingen grunn til at vi ikke bør gripe den muligheten, sier KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Ropstad - som av mange omtales som Knut Arild Hareides kronprins - mener drømmen om en repetisjon på Bondeviks mindretallsregjering i 1997 med KrF, Venstre og Senterpartiet, lever i beste velgående.

Fredag ble det klart at SV ikke går til valg på et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, noe de har gjort ved de tre foregående valgene.

Ropstad mener SVs exit fra det rødgrønne prosjektet gir Senterpartiet en friere rolle. Det, kombinert med Frps retorikk, gjør at ønsket og muligheten for en ny sentrumsregjering er større enn på lang tid.

- Mange sier sikkert at det ikke er realistisk, men det sa de også i 1997, sier han.

- Viljen for sentrum er større Påtroppende generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, er enig i at sentrumsamarbeid er mer relevant enn på lang tid. Hun satte selv som utviklingsminister i Bondeviks to regjeringer, og ser positivt på en sentrumsreprise.

- Det er litt tidlig å kommentere dette, og valgresultatet vil bli avgjørende, men identifiksjonen med sentrum er større i partiet nå enn for to år siden. Det har både å gjøre med erfaringene vi har gjort oss som samarbeidsparti med regjeringen, og endringene i det politiske landskapet. Viljen til å styre mot sentrum er sterkere nå, sier Johnson til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag var KrF samlet på landskonferanse, og overfor Dagbladet legger ikke partileder Knut Arild Hareide skjul på at når det rødgrønne alternativet ikke lenger er aktuelt, så åpner det seg flere muligheter.

- Jeg har egentlig gitt meg selv et taushetsløfte på denne problemstillingen og sagt at paritet skal bestemme, men jeg kan si at jeg nå registerer at det er et større mulighetsbilde i 2017, og det er blant tingene som vil bli diskutert på denne konferansen og i året som kommer, sier Hareide til Dagbladet, uten at han vil gå i detalj på hvilke muligheter det gir.

Ap også attraktivt For de fleste KrFere vil det ideelle alltid være et sentrumsalternativ, men Hareide påpeker også at tonen til Arbeiderpartiet har endret seg.

- I 2013 var tilbudet fra de rødgrønne til KrF fortsatt rødgrønne år på tribuneplass. Det takket vi høflig nei til, men det virker som at de angrer litt i dag på at det var det tilbudet de ga oss, sa Hareide i en tale til KrFs landskonferanse.

Hareide sa i talen at partiet skal bestemme på landsmøtet i 2017 hvilket alternativ de skal gå for. Det foregår nå et grundig arbeid i både fylkeslag og lokallag for å kartlegge hva medlemmene ønsker. Grovt sett er det fire hovedalternativer partiet kan gå for:

• Videre samarbeid med den blåblå regjeringen
• Søke regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre
• Løsrive seg og dyrke posisjon som sentrumsparti
• Søke samarbeid med Ap og andre sentrumspartier

Flere i KrF Dagbladet har snakket med trekker fram de to siste alternativene som mest attraktive, og at en dreining mot sentrum kan gi utgangspunkt for flere forskjellige typer samarbeid.

- SV var et hinder Dagbladets kommentator Marie Simonsen mener SVs nye strategi gjør det enklere for KrF å samarbeide med Ap i 2017:

«Jonas Gahr Støre feller neppe en tåre. Han har ikke lagt skjul på at han ønsker et samarbeid med sentrum, ikke minst KrF, etter neste valg. De rødgrønne åra og samarbeidet med SV har vært et hinder for flørten som begynte allerede under Jens Stoltenberg», skrev Simonsen fredag.

En rundspørring Aftenposten har gjort blant KrFs fylkesledere bekrefter dette synet, og allerede i mai 2015 hadde Dagbladet en rundspørring hos KrF-tillitsvalgte som viste at 55,8 prosent heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet enn med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Det var en helomvending fra mai 2012, hvor bare 35,7 prosent svarte det samme.

- Jonas kan blunke så mye han vil, men vi er ikke interessert før det kommer medgift på bordet, sa Dagrun Eriksen til Dagbladet den gangen.

- STØRRE VILJE: Påtroppende generalsekretær Hilde Frafjord Johnsen mener viljen er større nå enn for to år siden for å styre mot sentrum. Foto: NTB Scanpix
- STØRRE VILJE: Påtroppende generalsekretær Hilde Frafjord Johnsen mener viljen er større nå enn for to år siden for å styre mot sentrum. Foto: NTB Scanpix Vis mer