KrF-er om å møte velgerne:
- Kjenner jeg blir skamfull

I dag skjer det KrF lovte velgerne ikke skulle skje. De går i regjering med Fremskrittspartiet.

SEIERHERREN: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har manøvrert partiet inn i regjering med Fremskrittspartiet, til tross for at partiet lovte velgerne at de ikke skulle gjøre det. Mange av dem som ønsket at partiet skulle gå en annen vei har det tungt. Eller melder seg ut. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SEIERHERREN: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har manøvrert partiet inn i regjering med Fremskrittspartiet, til tross for at partiet lovte velgerne at de ikke skulle gjøre det. Mange av dem som ønsket at partiet skulle gå en annen vei har det tungt. Eller melder seg ut. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det blir tungt for mange å møte velgerne framover, sier leder i Oppland KrF Toril Kristiansen til Dagbladet.

- Jeg kjenner at det er skamfullt.

- Utenkelig

For to år siden sto Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og møtte velgerne i valgkamp og lovte én ting dyrt og KrF-hellig:

- Vi skal aldri i regjering med Fremskrittspartiet.

I dag skjer det. Etter en på alle måter ekstraordinær prosess, som startet med Knut Arild Hareides anbefaling om å gå til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Det endte som kjent med at partiet i stedet gikk stikk motsatt vei, og i dag setter kronprins Kjell Ingolf Ropstad seg ved kongens bord for første gang.

Sammen med Siv Jensen og seks andre Frp-politikere.

Men det har sin pris for dem som allerede gruer seg til lokalvalgkampen til høsten.

- I Oppland er det helt utenkelig for mange at vi kan gå i regjering med Frp. For oss hører vi naturlig sammen med Senterpartiet, sier Kristiansen, som har opplevd en rekke utmeldinger siden retningsvalget ble endelig seint torsdag kveld.

Fremst i rekken hennes egen nestleder, Anne Marie Bagstad Jøranli, i Oppland KrF.

SLAGET TAPT: Knut Arild Hareide møtte pressen etter at han hadde tapt slaget om KrFs retningsvalg og gått av som partileder. Video: Kristoffer Løkås Vis mer Vis mer

Ikke «yes, vi skal i regjering»

Regjeringsslitasje snakkes det gjerne om når entusiasmen svinner, drømmene om hva man kan oppnå rundt kongens bord ikke blir oppfylt og velgerne sliter med å få med seg alle seirene.

I Trøndelag er drømmene få og det er lite entusiasme å spore.

- Hvordan er stemningen i Trøndelag KrF nå?

- Ja, si det. «Yes, vi skal i regjering», er vanskelig å finne. Den burde jo normalt sett ha vært der, sier leder Jon Normann Tviberg.

Det mangler entusiasme, men utmeldinger renner det snart over av i det splittede partiet. KrF sentralt svarte ikke på antall utmeldinger i går, men alle fylkeslederne vi var i kontakt med fortalte at mange melder seg ut.

Men oversikten mangler foreløpig.

- Jeg er spent på hvem flere som melder seg ut.

- Jeg blir veldig lei meg hvis mange som har samme ståsted som meg melder seg ut. Da blir det få igjen til å ta vare på bredden i partiet, sier Tviberg, som befant seg på rød side i kampsonen mellom Hareide og Ropstad.

Pekte på Syversen

Oluf Maurud, leder i Hedmark KrF, traff vi på telefon etter at arbeidsdagen var over i går.

- Jeg mener Hans Olav Syversen er en god kandidat til å bli ny leder i partiet. Jeg har ikke noe å utsette på Kjell Ingolf som politiker, men jeg føler han ikke blir samlende nok. Det er ikke sikkert Syversen ser på seg som aktuell.

- Hans Olav Syversen fortalte oss i Dagbladet for et par timer siden at han ikke er aktuell som ny leder, han ligger an til å bli statssekretær for Erna Solberg.

- Det er en grei avklaring. Så lenge vi ikke hadde den avklaringen, har jeg løftet fram Syversen, sier Maurud.

- Kan du se for deg noen annen lederkandidat enn Ropstad nå?

- Jeg ser vel egentlig ikke det per i dag. Det er klart, hvis Syversen er uaktuell, tyder alt på at det blir Kjell Ingolf, sier lederen av Trøndelag KrF.

POLITISK KVARTER: Onsdag morgen ble temperaturen høy da Hareide debatterte mot Listhaug i NRKs «Politisk kvarter». Dagbladets kommentator, Martine Aurdal raser over Listhaugs argumenter og retorikk. Video: Anna Näumann / NRK / Faksimile Dagbladet Vis mer Vis mer

- Velgerne hørte hva vi sa

Toril Kristiansen i Oppland KrF er tvert imot klar på at Ropstad bør bli ny leder når partiet skal velge på landsmøtet 26. april.

- Ropstad pekte på en vei og fikk med seg et bitte lite flertall. Da synes jeg det også er naturlig at han tar på seg det store ansvaret med å lede partiet.

- Han har en viss forpliktelse når han har ledet partiet den veien. Jeg vet ikke om jeg har med meg fylkesstyret på dette ennå, men det er sånn jeg personlig tenker når det gjelder å ta ansvar i livet.

Sier Kristiansen, som har klare forventninger til Erna Solbergs rolle som statsminister og leder for det hele, når det gjelder tonen fra partiets ferske regjeringskollega.

- I Norge har vi alltid hatt et respektfullt debattklima. Det er et ansvar Frp er sterkt pålagt - også statsministeren.

For mange tillitsvalgte er det verste at de føler at nettopp tilliten er brutt.

- Det er mange som nå sier at «nå kan vi ikke engang stole på KrF». Hvem kan de stole på når du ikke engang kan stole på KrF? Folk forventer at de kan stole på oss.

- Selv om det som har skjedd er at et landsmøte har opphevet det landsstyret sa i 2016, så hjelper ikke det. Velgerne hørte hva vi sa, at vi ikke skulle i regjering med Frp, sier Maurud i Hedmark KrF.

LØFTET: Knut Arild Hareide lover her velgerne at KrF ikke skal i regjering med Frp.Vis mer Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer