SPLITTET: Bare halvparten av KrFs tillitsvalgte vil gi Dagfinn Høybråten fornyet tillit som partileder.  Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SPLITTET: Bare halvparten av KrFs tillitsvalgte vil gi Dagfinn Høybråten fornyet tillit som partileder. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

KrF er splittet på midten

Bare halvparten av KrFs tillitsvalgte vil gi Dagfinn Høybråten fornyet tillit som partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Bare halvparten av KrFs tillitsvalgte vil gi Dagfinn Høybråten fornyet tillit som partileder. Lokalpolitikerne er også splittet i synet på mange av KrFs hjertesaker.

Hele 42 prosent av KrFs lokalpolitikere sier de er usikre på om Høybråten er den rette til å lede partiet videre. Ytterligere 12 prosent mener han ikke bør gjenvelges, og bare 46 prosent vil gi ham fornyet tillit.

Det kommer fram i en meningsmåling Respons har utført for Aftenposten ved å intervjue 501 av KrFs i alt 2.606 lokalpolitikere.

Kjernesaker splitter

Bortsett fra i synet på homoekteskap, som nestleder Inger Lise Hansen har tatt til orde for at KrF bør godta, er grasrotpolitikerne i KrF delt i synet på det meste:

• Bare 20 prosent sier ja til homoekteskap, mens 68 prosent vil fortsette kampen mot den nye ekteskapsloven.

• Fire av ti vil oppheve bekjennelsesplikten for tillitsvalgte i KrF, og like mange vil det ikke. To av ti er usikre.

• 40 prosent vil ha mer Israel-kritikk, 48 prosent vil det ikke.

• 44 prosent mener det var riktig av Hansen å reise en debatt om KrFs politikk i mediene, 47 prosent er kritiske.

Viser uenigheten

- Dette viser at det jeg har sagt, kanskje ikke er så oppsiktsvekkende. Undersøkelsen synliggjør en uenighet som har vært der lenge. Det er egentlig fint. Nå kan vi snakke om den, og kanskje leve med den. KrF er og skal være et mangfoldig parti, sier Hansen.

Av de spurte sier 40 prosent at Hansen ikke bør gjenvelges, mens 36 prosent er sikre på at hun bør få fornyet tillit. Skreller man bort de usikre, sier seks av ti at de støtter nestlederen.

- Ikke tema

Høybråten sier til Aftenposten at han ikke tolker undersøkelsen som noe uttrykk for misnøye med ham.

- Lederspørsmålet er ikke noen problemstilling nå. Derfor er de tillitsvalgte heller ikke forberedt på å mene noe om det, sier han.

Tvert om mener Høybråten at målingen viser at mange (62 prosent) er fornøyd med hvordan ledelsen har håndtert de siste dagenes debatt om KrF.

(NTB)