KrF-ere rømmer til Carl I. Hagen

På tross av gjensidig mistillit mellom Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik: Én av fem som flykter fra KrF velger Frp som sitt nye parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Det viser underlagsmaterialet fra MMIs målinger for Dagbladet det siste kvartalet. KrF-ere hopper ikke til sentrumspartiene, Ap eller Høyre, som man skulle tro.

Om lag 30 prosent av KrFs velgere fra stortingsvalget i 2001 har satt seg på gjerdet og tilhører den store «vet ikke»-gruppa. Men av dem som sier de ville ha stemt på et annet parti neste gang, svarer 20 prosent Frp. Bare om lag 60 prosent holder fast på Kristelig Folkeparti. Resten fordeler seg ganske likt på de andre partiene.

Etter 24 år som medlem av Ålesund bystyre orker ikke KrF-veteranen Leif Hovde lenger å være den som får innbyggernes harme kastet etter seg fordi Ålesund nå må inn i tidenes kutt på budsjettene. I går fikk han lagt sin frustrasjon over på statsministeren.

- Vel, jeg skulle aller helst hatt et par ord med Erna Solberg og Per-Kristian Foss. De er verstingene, men jeg fikk fortalt statsministeren hvor skoen trykker, sier han. Selv om Hovde er frustrert går han ikke over til et annet parti.

- Hvor trykker den mest?

- Vi er satt til å kutte over 40-millioner kroner og fatter ikke hvordan vi skal få det til. Vi ti i KrF-gruppa har tre områder vi ikke engang vil diskutere. Rammetimetallet, stenging av sykehjemsplasser eller nedleggelse av utekontakten.

Håpet på Ap

For to uker siden sto høyres ordfører i Ålesund, Arve Tonning, fram i Dagbladet og håpet på et budsjettforlik med Arbeiderpartiet, det samme gjorde Leif Hovde. Sammen brøt de kommuneloven og stanset budsjettbehandlingen i påvente og håp på et Ap-forlik. Slik gikk det ikke, men Leif Hovde mener fortsatt at det ville vært det beste.

- Absolutt. Vi er i en desperat situasjon og hadde fått et større spillerom med et slikt forlik. Nå blir vi sittende tilbake med svarteper likevel, sier han. Noe er jo fundamentalt galt med fordelingsnøkkelen til kommunene, sier Hovde.

Til Dagbladet sier Bondevik:

- Så snart jeg er tilbake i Oslo vil jeg sette folk til å se på dette. Ålesund kommer spesielt vanskelig ut. Dette har bygd seg opp gjennom flere år, men noe er galt med fordelingsnøkkelen. Ålesund får mindre penger enn kommuner de kan sammenlikne seg med, sier Bondevik.

Overtar hjertesaker

Carl I. Hagen er ikke overrasket over at velgerne finner Frp tiltrekkende.

- Vi har fått mange signaler på at KrFs velgere er langt mer positiv til oss enn det tillitsvalgte og topp-politikere er. Når KrF-ere strømmer til oss, skyldes det at vi blant annet er mer vennligsinnet overfor Israel, vi er ivrige tilhengere av privatskoler og et større indre selvstyre i Kirken. Vi står opp for de kristne grunnverdiene. Det som tidligere var KrFs fundamentale saker, ivaretar vi bedre, mener Frp-formannen.

Protestvalg

Det er imidlertid et trekk ved MMIs materiale som KrF-ledelsen kan klamre seg til: Når de trofaste KrF-velgere blir bedt om å velge hvilket parti som er andrevalget, kommer Frp langt ned på listen.

- Det kan tyde på at KrF-velgerne i protest bruker Frp for å vise sin misnøye med regjeringsdeltakelsen og valget av budsjettpartner, sier statsviter Håkon Kavli i MMI.

FRUSTRASJON: Statsminister Kjell Magne Bondevik lover å se på fordelingen av kommunale midler, men kan ikke love partifelle Leif Hovde gull og grønne skoger. Nå trekker Hovde seg.