ET TURBULENT ÅR:  Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, sier mange KrF-ere har blitt provosert av Frp det siste året, men understreker at han mener Frp og KrF har fått til mye bra politikk sammen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ET TURBULENT ÅR: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, sier mange KrF-ere har blitt provosert av Frp det siste året, men understreker at han mener Frp og KrF har fått til mye bra politikk sammen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

KrF-ere snur ryggen til Siv i kommunene

Halvparten av KrF-erne som samarbeider med Frp lokalt i sine kommuner i dag, vil ikke samarbeide med Frp etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser en spørreundersøkelse Dagbladet har sendt ut, som er besvart av 790 personer på grasrota i KrF.

- Det kan være mange grunner til dette, men jeg tror det kan ha noe med Frp's steile holdning om søndagsåpne butikker å gjøre, og den overraskende uryddigheten rundt Syria-avtalen. Per Sandberg hadde jo og et utspill i vinter som vi ikke har glemt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Smålig og ufint I valgkampåpningen kom Frp-leder Siv Jensen med et kraftutspill og oppfordret kommunene til å sabotere Syria-avtalen, fordi Frp heller vil hjelpe mer i nærområdene.

Flyktningpolitikken har vært et bristepunkt for samarbeidet mellom KrF og Frp helt fra starten av.

- Det siste året har konflikten bare blitt verre. Det merkes på grasrota nå før valget, sier KrFs fylkestingstopp i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik.

- Det er spesielt to saker som gjør at det tilspisser seg og blir vanskeligere. Det er søndagsåpne butikker, også er det måten Frp driver valgkamp på flyktninger, fattige og hjelpeløse på. Vi opplever at det er både smålig og ufint, sier Brosvik til Dagbladet.

- For mye i opposisjon Dagbladets spørring er ikke statistisk representativ. Men ifølge svarene er 83 prosent av KrF-erne på grasrota, som svarte på undersøkelsen, mer negative til samarbeid med Frp på grunn av Frp's håndtering av søndagsåpne butikker. I tillegg svarer 76 prosent at de er mer negative til Frp på grunn av håndteringen av Syria-avtalen.

- Vi kan kanskje lande på gode løsninger sammen, men de oppfører seg så rart og har en ekstrem retorikk. Og de frir til det vi opplever som litt grumsete holdninger. Da vil ikke vi være sammen med dem eller bli sammenliknet med det.

- Frp er så langt fra KrF som det går an å komme. Jeg tror Frp er med å gjøre KrFs dreining mot venstre sterkere, sier Brosvik til Dagbladet.

Det er andrekandidaten i Hedmark, Kjell Bjørseth, enig i.

- Nasjonalt så er jeg ikke noe glad i å samarbeide med dem. Det skyldes at de er for mye i opposisjon mot regjeringens politikk, og spesielt med tanke på Syria-flyktninger og søndagsåpent. Måten politikken føres så skremmes en jo mot venstre. Lokalt i kommunene i Hedmark er det ikke så mange KrF-lag som samarbeider med Frp, sier Bjørseth til Dagbladet.

På vei mot venstre For KrF har tatt et solid steg mot venstre det siste året. Som i februar, da Dagbladet stilte det samme spørsmålet, ville et klart flertall på 57,8 prosent mot 27,3 prosent ikke bryte ut av samarbeidet med Frp, Høyre og Venstre nå.

Men hva som skjer etter stortingsvalget i 2017, dét er spørsmålet.

KrF-erne er splittet i to mellom dem som vil samarbeide med Frp og Høyre, og dem som nå vil gå mot Høyre og Ap.

- Er det som din lokale tillitsvalgt sier, at Frp får KrF til å dreie mot venstre? spør vi Knut Arild Hareide.

- Det er nok ingen tvil om at Frp har provosert en del KrF-ere denne våren, med de ovennevnte sakene. Men jeg tror KrF må ta sitt politiske valg ut fra hvilke saker vi får gjennom og hva som er viktig for oss, og verken la Frp eller Per Sandberg styre den agendaen, sier Hareide til Dagbladet.

Vil ha Erna Valgforsker Bernt Aardal sier at det er én ting hva som rører seg på lederplan og på grasrota nå, men at det er viktig å se på hva slags muligheter KrF ellers har.

- Det er ikke helt uproblematisk med Arbeiderpartiet heller. Flere år før forrige valg var det et press lokalt i KrF fra folk som hadde hatt et godt samarbeid med Frp lokalt, og ettersøkte et nasjonalt samarbeid. Det er interessant dersom det nå har snudd, sier Aardal til Dagbladet.

Men én ting er sikkert: Et klart flertall KrF-ere, hele 71,5 prosent, vil ha Erna Solberg som sin statsminister. Bare 28,5 prosent vil ha Støre.

- På asyl- og innvandringstemaet som har preget denne våren, har Erna Solberg vist en forståelse, mens vi kanskje har opplevd en veldig feil holdning fra Frp sin side og en viss uryddighet. Vi opplever også at det er Frp som er veldig tydelige og steile i spørsmålet om søndagsåpne butikker, mens Erna har valgt å innta en mer balansert tilnærming i de spørsmålene, sier Hareide.

Helge André Njåstad (Frp), leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, mener det er merkelig at to saker som behandles av Stortinget, skal påvirke hvilke partier som samarbeider i lokalpolitikken.

- Vi tror spørreundersøkelsen gir uttrykk for en øyeblikksfrustrasjon, mer enn at det er en varig tendens som beskriver at partiene glir ifra hverandre.

- Det er flere saker som forener Frp og KrF enn saker som skiller oss, sier Njåstad.