Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF får dyrere rusbrus

KrF får med seg Ap på økning av avgiftene på rusbrus fra neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun kom med en liten lekkasje mens forhandlingene i finanskomiteen pågikk torsdag kveld: Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet står sammen om å øke avgiften på rusbrus. Det skaffer over 100 millioner kroner mer i statskassa, men får ikke virkning før 1. januar neste år.

- Det virker som det reviderte budsjettet holder seg innenfor ansvarlige rammer. På vegne av de arbeidsledige er jeg glad over at helheten og stramheten beholdes, sa Lilletun.

Han understreket riktignok at han ikke kunne være veldig bastant ettersom forhandlingene pågikk.

Sprekk

Finanskomiteen kom i dag sammen til sitt siste budsjettmøte, uten at det var enighet om inndekning for en «sprekk» på godt over en milliard kroner. Men noen regjeringskrise ligger ikke i kortene, slik også Lilletun ga uttrykk for.

Denne summen er det ingen av partiene som vil bekrefte, men den framkommer ved å legge sammen utgiftsposter det er et uttalt flertall for.

Den største posten er på drøyt en halv milliard kroner som skal brukes til å sikre at pensjonister og trygdede får samme lønnsvekst i år som andre grupper. Her har Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Fremskrittspartiet gjort det klart at pensjonistene skal ha 4,4 prosents vekst i år. Denne posten vil regjeringen derfor bli tvunget til å bake inn i revidert, og «nulle ut» med tilsvarende kutt eller inntektsøkninger dersom regjeringens stramhet skal beholdes.

Andre store poster er en utvidelse av ordningen med nettolønn for sjøfolk, mer penger til SND, økt bostøtte og lavere egenandeler på helsetjenester. Regjeringens forslag om å kutte 50 millioner til Norges forskningsråd synes å bli avvist.

Manglende inndekning

Kilder i flere partier bekreftet i formiddag at det var flertall for ekstrautgifter på nærmere 1,3 milliarder kroner og at regjeringspartiene bare hadde fremmet kuttforslag på snaut 600 millioner.

Finanskomiteen hadde ambisjoner om å samle alle løse tråder på sitt møte i dag, slik at innstillingen formelt kan avgis lørdag 14. juni. Komitéleder Siv Jensen (Frp) sier at alt er i rute. Hun ser ikke for seg noen stor dramatikk, selv om regjeringen blir presset til å skjære litt i enkelte hjertesaker.

- Vi synes ikke det er noen dramatisk sprekk og ser heller ikke behovet for noen manisk jakt på inndekning, sier hun.

Smertegrense

Men dersom regjeringen har nådd smertegrensen, og ikke klarer å kutte mer i egne saker, kan den velge å gå til votering uten full inndekning og heller satse på at enkelte partier gir seg.

En slik strategi kan bli fulgt opp med at statsminister Kjell Magne Bondevik stiller kabinettsspørsmål. Men det er knapt noen av finanspolitikerne som tror det vil gå så langt.

Fra flere hold blir det sagt at det er lite igjen av Arbeiderpartiets krav om en storstilt pakke mot den økende ledigheten. Ap fremmer forslag om å bruke 1,2 milliarder til ulike arbeidsmarkedstiltak, men sentrale kilder sier til NTB at det til sjuende og sist blir relativt lite partiet får gjennomslag for.

(NTB-Per Christensen og Tone Hertzberg)

DYR BRUS: Rusbrusen blir dyrere fra nyttår etter at KrF får med seg Ap på avgiftsøkning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media