FORETREKKER JONAS: Et flertall av KrFs fremste lokalpolitikere vil heller ha en ren Ap-regjering i 2017 enn en ny runde med Erna Solberg og Siv Jensen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORETREKKER JONAS: Et flertall av KrFs fremste lokalpolitikere vil heller ha en ren Ap-regjering i 2017 enn en ny runde med Erna Solberg og Siv Jensen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

KrF-flertall vil ha ren Ap-regjering

I 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av KrFs fremste lokalpolitikere vil heller ha en ren Ap-regjering i 2017 enn en ny runde med Erna Solberg og Siv Jensen.

35 prosent av KrFs førstekandidater i høstens kommunevalg mener at Norge i 2017 best styres av en ren Ap-regjering, ifølge en spørreundersøkelse Dagens Næringsliv har gjennomført blant listetoppene i Kristelig Folkeparti.

22 prosent foretrekker en Høyre/Frp-regjering. 43 prosent sier at de ikke vet.

Før helga foretok Dagbladet en rundspørring blant KrFs tillitsvalgte, og spurte hvem de helst ville sitte i regjering med; Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller Høyre, Frp og Venstre.

Hele 55,8 prosent svarte at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Da Dagbladet stilte samme spørsmål i mai 2012, var bildet et ganske annet. Da var det bare 35,7 prosent som foretrakk å sitte i regjering med Ap og Sp, mens 64,3 prosent ønsket å sitte i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

En av dem som foretrekker Ap, er partiets gruppeleder i Sør-Trøndelags fylkesting, Karin Bjørkhaug, som i dag samarbeider med Ap lokalt. Hun tror KrF er i ferd med å bevege seg mot et brudd med dagens regjeringssamarbeid.

- Det er nå sterk frustrasjon i partiet over Høyre/Frp-regjeringen. Mange som tidligere støttet KrFs valg etter valget i 2013, har endret syn. Det er derfor så mange av oss velger Ap foran Høyre/Frp, sier Bjørkhaug til avisen.

Når Dagens Næringsliv spør listetoppene hvilken regjering de foretrekker hvis de kan velge helt fritt, velger 40 prosent en Høyre/KrF/Venstre-regjering. På en god annenplass med 32 prosent kommer en regjering med Ap og KrF.

Nestleder Dagrun Eriksen bekrefter misnøyen.

- Det er mange saker som skaper frustrasjon. Asylbarn, kvoteflyktninger, søndagsåpent og distrikt kontra sentralisering, sier Eriksen, som i praksis er sjefen i partiet så lenge partileder Knut Arild Hareide venter på fødselen til sitt andre barn. Han har ikke vært med på landsmøtet.

(NTB)