Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF forsinker kreftsatsing

Rogalands befolkning har samlet inn 16 millioner kroner til den nye kreftavdelingen. Men KrFs helseminister kniper pengepungen igjen. Dermed utsettes politikernes «krafttak for kreft» - nok en gang. - Dette er bak mål, mener Jan Johnsen, stortingsrepresentant for Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i september i fjor hvor trått det gikk for Sentralsykehuset i Rogaland å få bygd sin egen kreftavdeling.

Foreningen «Sykehuset i våre hender» hadde samlet inn 16 millioner kroner til to strålemaskiner. Staten brukte fem år på å gå med på at et sentralsykehus skulle få bygge sin egen kreftavdeling. Men i høst kunne daværende helseminister Gudmund Hernes fortelle Dagbladet at nå skulle det bli kreftavdeling.

Det skortet heller ikke på politisk velvilje under valgkampen og tv-aksjonen.

Så den politiske hverdagen: Før helseminister Dagfinn Høybråten tok juleferie, avslo han å bidra med 7,5 millioner kroner til kreftavdelingen ved Rogaland sentralsykehus.

Fylkesmannen opplyser til Dagbladet at oppstarten i desember 1998 dermed blir utsatt i minst to- tre måneder. Lokaler med sengeposter og to strålemaskiner kan bli stående tomme.

- Bak mål, KrF!

- Dette er bak mål, mener Jan Johnsen, leder av «Sykehuset i våre hender» og stortingsrepresentant for Høyre.

- Et samlet storting er enig om å satse på kreftomsorgen, og en kreftavdeling står klar til bruk ved slutten av året. Så skal helseministeren forsinke åpningen på grunn av skarve 7,5 millioner kroner! Han bør i stedet applaudere over at vi fort kan åpne to nye strålemaskiner. Norge er jo blant Vest-Europas dårligste på stråling, og trenger åtte nye maskiner, sier Johnsen, som tar opp saken både i fylkeskommunen og i Stortinget.

Feil skjema

Nesten 135 millioner kroner er investert, avdelingen er under utbygging, og pengene fra departementet skulle gå til oppstart.

Helseministerens statssekretær, Idar Magne Holme, sier avslaget skyldes at Rogaland sentralsykehus har søkt om et tilskudd som bare regionsykehus kan få. Feil søknadskjema, altså.

- Har dere forstått at avslaget sinker åpningen?
- Det kommer an på hvordan sykehuset prioriterer sine egne penger. Vi har gitt grønt lys for å opprette satellitt-avdelinger ved Rogaland og Vest-Agder sentralsykehus. Men du må ta med at Rogaland sentralsykehus har et høyt ambisjonsnivå.

- For høyt?

- Det vil jeg ikke uttale meg om, men det vil ikke bli aktuelt med mer enn ett regionsykehus i helseregionen.

Departementet ønsker satellitt-avdelinger ved sentralsykehusene, faglig underlagt kreft-ekspertisen ved regionsykehusene eller Radiumhospitalet. Statssekretæren mener Rogaland sentralsykehus nå bygger opp en selvstendig kreftavdeling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!