Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-bråket:

KrF fylkesleder før skjebnemøtet: - Dette er ikke vårt, men Solbergs problem

På vei til skjebnemøtet klokka 12 sier flere av KrFs fylkesledere at de har bestemt seg for hvilken avgjørelse de mener partiet bør lande på.

HOLDER MØTE: KrFs landsstyre møtes i dag for å diskutere mistillitsspørsmålet mot justisminister Sylvi Listhuag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLDER MØTE: KrFs landsstyre møtes i dag for å diskutere mistillitsspørsmålet mot justisminister Sylvi Listhuag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er skjebnedager for regjeringen, og i dag klokka 12 samles KrFs landsstyre for å avgjøre om partiet skal stille seg bak mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug.

Partiets ledertrio er nå samlet i forkant av landsstyremøte. Partileder Knut Arild Hareide bekrefter overfor NTB at han har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg i helga.

Det er partiets stortingsgruppe som avgjør partiets beslutning, men hele landsstyret er kalt inn å rådgi stortingsgruppa.

- Det er veldig spesielt

Beate Bondevik Lie ble fylkesleder for KrF Sogn og Fjordane så seint som forrige lørdag, men er nå på plass i Oslo for dagens viktige møte.

- Jeg har ikke bestemt meg ennå. I utgangspunktet har jeg ikke noen særlig tillit til Sylvi Listhaug, men jeg har ikke konkludert ennå. Jeg har jo skjønt at det har foregått en del samtaler i løpet av helga, og kan ikke konkludere før jeg har alle fakta på bordet, sier Bondevik Lie.

Hun kan ikke huske at noen ministere i Norge «har klart å snakke seg inn i en slik mistillit-sak.

- Det er veldig spesielt. Hvis hun hadde vært redelig den dagen i Stortinget, så tror jeg ikke dette hadde skjedd. Listhaug formulerer seg på en konfliktskapende måte, og det er vel derfor dette har skjedd. Det er kanskje ikke så mange som kunne ha gjort det samme, sier fylkeslederen og begrunner:

- Du er justisminister hele tida, og det tenker jeg kanskje er problemet her. Hun går litt ut og inn av rollen. En justisminister skal være ministeren for hele Norge. Men dette er et viktig departement og da må du være der hele tida.

- Solbergs problem

Erik Næs, fylkesleder i Telemark KrF vil ikke si hva han og fylkespartiet har bestemt seg for.

- KALL EN SPADE FOR EN SPADE: Flere tok ordet under demonstrasjonen til støtte for Sylvi Listhaug søndag 18. mars, blant dem Shurika Hansen, samfunnsdebattant og skribent for nettmagasinet Resett, og initiativtager Ruth Vaagø. Hør alle appellene her. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Vi tar med oss Sylvi Listhaugs atferd overfor Stortinget i vår vurdering. Telemark KrF har oppfattet at hun har vist en ny måte å utføre sin statsrådsgjerning på. Vi har også registrert Listhaugs oppførsel overfor statsminister Erna Solberg, men det er ikke vårt, men Solbergs problem, sier fylkesleder Næs.

Han understreker at en annen viktig faktor er hvilken situasjon landet kommer i, dersom det blir en regjeringskrise.

- Jeg skal gi Telemark KrFs råd til landsstyret, sier Næs.​

Dypt alvor

Flere fylkesledere Dagbladet har vært i kontakt med gir uttrykk for at de har bestemt seg for hva de mener partiet bør lande på.

Blant dem er Brynjar Høidebraaten, fylkesleder i Østfold.

- Jeg har landet på én side i saken, men er åpen for å lytte til partiledelsen og andre som kommer med innspill, sier han og fortsetter:

- Uansett hva vi konkluderer med nå, er dette en situasjon som stikker dypt. Dette kommer til å prege tiden framover. Vi går inn i dette møte med dypt alvor.

I løpet av helga har sentrale kilder i Høyre opplyst at regjeringen vil gå av dersom KrF støtter mistillitsforslaget. Både NRK og VG har fått bekreftet dette fra anonyme kilder.

Men Høidebraaten understreker at det ikke er KrF som ber regjeringen om å gå av.

- Vi ber ikke regjeringen om å gå av. Det er Sylvi Listhaug det er fremmet mistillit mot, ikke regjeringen. Hvis regjeringen går er det statsministerens valg, sier han.

- Listhaug må stoppes

Også fylkesleder i Oppland KrF, Toril Kristiansen, understreker at det ikke er de som bestemmer hvorvidt det ender med regjeringskrise.

- Det ligger i statsministerens hender, sier Kristiansen.

Hun sier hun ikke har lagt skjul på hva hun mener om saken de i dag skal diskutere på møtet.

- Listhaug må stoppes, hun kan ikke holde på slik, og hvordan dette skal gjøres må nå finnes ut, sier hun.

Hun understreker nok en gang at hun mener det ikke er KrF som kan bestemme Listhaugs videre skjebne.

- Vi kan påvirke statsministeren, men jeg regner hun er klok nok treffe egne valg. Hun er en dyktig statsminister, og jeg håper hun forstår alvoret og ikke kaster kortene som følge av dette.

- Vanskelig situasjon

Valgerd Svarstad Haugland, ny fylkesmann i Oslo og Akershus, var partileder i KrF i årene 1995 - 2004. Hun var KrF-leder og statsråd da regjeringen til partifelle og statsminister Kjell Magne Bondevik var i tilsvarende situasjon i 2000.

- JEG SYNES HELE GREIA ER LITT BARNSLIG: Listhaugs skjebnemøte står for tur, og dette mener folket om saken. Video: Emilie Rydning / Klipp: Frida Andersen Vis mer

- Jeg vil ikke si mer om situasjonen nå enn jeg har sagt, formidler Svarstad Haugland til Dagbladet via sin sekretær på fylkesmannens kontor.

Til Aftenposten og VG har Svarstad Haugland sagt de siste dagene at det er et veldig press på KrF nå, og en vanskelig situasjon der hun ikke har et konkret råd til dagens partlieder Knut Arild Hareide hva han bør anbefale overfor landsstyret og dermed stortingsgruppa.

- Det går an å ha tillit til regjeringen selv om det er mistillit til en statsråd. Hun peker på at det også kommer an på regjeringen selv i denne situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!