KrF går for Høyre

Vil heller samarbeide med Erna enn med Jens.

BLÅTT SAMARBEID: Partileder Knut Arild Hareide tror tillitsvalgte i KrF vil gå for et samarbeid med Høyre på landsstyremøtet i september. Foto: Sofie Prestegård
BLÅTT SAMARBEID: Partileder Knut Arild Hareide tror tillitsvalgte i KrF vil gå for et samarbeid med Høyre på landsstyremøtet i september. Foto: Sofie PrestegårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny undersøkelse Dagbladet har gjennomført svarer tillitsvalgte i KrF at de er mest fristet til å gå inn i et regjeringssamarbeid med Høyre.

85 prosent mener KrF hører hjemme i en regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, mens 15 prosent mener det ville vært bedre å bli regjeringspartner med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti.

Høyre er også det partiet KrF mener passer aller best som samarbeidspartner i en regjering. Bedre enn noen av sentrumspartiene.

Tror de går mot Høyre

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) sier dette resultatet stemmer godt med partiets egne kartlegginger.

- Mye tyder på at KrF-ere er mer komfortable med en Høyre-regjering enn en Arbeiderparti-regjering. Jeg ser ikke for meg at dette er et bilde som kommer til å endre seg noe spesielt fram mot landsstyremøtet i september. 

Blir provosert av SV

Et samarbeid med Ap og Sp uten SV er partiet derimot mer åpent for. Uten SV er 35,3 prosent villig til å gå inn i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det viser at KrF er mer villig til å samarbeide med Frp enn med SV.

Partilederen tror mye av forklaringen på hvorfor Frp ser ut til å være mer spiselig for partiet enn SV ligger i KrFs symbolsaker.

- Mange KrF-ere blir provosert av SV. Det er et parti som ikke har god forståelse for den kristne kulturarvens plass i det norske samfunn. Spesielt når det gjelder viktige symbolsaker. Et lite eksempel er da Djupedal foreslo at bordbønn skulle ut av skolen, vekket det sterke reaksjoner, sier Hareide.

Økt motstand til Ap

Hareide peker på at KrF nå har sittet i opposisjon i sju år, og at det farger partiets oppfatning av venstresiden.

- Selv om vi er enig i mye av den politikk regjeringen står for, ser vi at mye ikke blir gjennomført. Det øker motstanden.
Så har jo Jens sagt at det ikke er aktuelt at den sittende regjeringen løses opp, sier Hareide, som mener dette spikrer bildet ganske fast for KrF.

Hareide sier også at tidlig ultralyd og kampen mot sorteringssamfunnet er en av de viktigste for KrF framover.

Dette er saker hvor Arbeiderpartiet og KrF har stått langt fra hverandre.

Viktig å bestemme seg tidlig

Partileder Hareide sier de vil unngå den krevende diskusjonen de opplevde ved forrige stortingsvalg, da de valgte kurs et par måneder før valget. 

ÅPEN FOR FRP: 85 prosent av de tillitsvalgte i Krf vil ha en firepartis regjering med Krf, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. 15 prosent vil samarbeide med den sittende regjeringen.
ÅPEN FOR FRP: 85 prosent av de tillitsvalgte i Krf vil ha en firepartis regjering med Krf, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. 15 prosent vil samarbeide med den sittende regjeringen. Vis mer

- Vi så at vi opplevdes som uklare i 2009. Da fikk vi problemer med at få mente regjeringsalternativet vårt var troverdig.

I 2009 var spørsmålet om KrF skulle velge "Jens eller Jensen". Hareide mener det beste alternativet er klarere nå.

- Statsministerkandidatene vi ser nå er Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Det kan gjøre det enklere for oss å velge.

Valgforsker Frank Aarebrot sier det vil være naturlig for KrF å gå for et samarbeid med Høyre slik det realpolitiske bildet er nå.

- Skulle partiledelsen finne ut på landsmøtet at det noe bedre alternativ for dem enn Solberg, vil de få et forklaringsproblem, sier Aarebrot.

KRITISK TIL SV: 35 prosent av Krferne vil samarbeide med Ap om Sv ikke er med.
KRITISK TIL SV: 35 prosent av Krferne vil samarbeide med Ap om Sv ikke er med. Vis mer