Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil senke nordmenns alkoholforbruk:

KrF går til krig mot taxfree-kvote, skjenketid og «happy hour»

Ruster til ny kamp mot norske alkoholvaner i kjølvannet av #MeToo-kampanjen.

KRITISK: Olaug Bollestad, KrF-nestleder, ruster til krig mot alkohol. Hun leder nå Stortingets helse- og omsorgskomite. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Olaug Bollestad, KrF-nestleder, ruster til krig mot alkohol. Hun leder nå Stortingets helse- og omsorgskomite. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige onsdag gjorde Stortinget et anmodningsvedtak hvor de ba regjeringen fremme forslag til tiltak for å nå de politiske målene om reduksjon i alkoholforbruket.

Nå vil KrF gå enda lenger.

I et representantforslag foreslår partiet selv flere tiltak som skal bidra til å senke alkoholbruken i Norge.

De kanskje mest kontroversielle går ut på å endre alkoholloven slik at maksimal skjenketid reduseres fra kl 03.00 til 02.00, advarsels- og innholdsmerking av alkohol, en reversering av den siste endringen regjeringen gjorde i taxfree-kvoten, og et forbud mot prisdumping av alkohol på utesteder i form av for eksempel «Happy Hour».

NY REGJERING: Erna Solberg presenterte den nye blågrønne regjeringa utenfor slottet. Video: Fria Andersen / Dagbladet / Hans Arne Vedlog Vis mer

- Er det mulig å redusere noen skjenketider? Er det mulig å merke alkoholen på noe vis, slik man gjør med tobakk? Vi har veldig mange ulike forslag med den konkrete målsettingen å begrense alkoholbruken, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad, som også leder Stortingets helse- og omsorgskomite.

VIL STRAMME TIL: KrF vil stramme inn i folks alkholvaner, blant annet ved et forbud mot prisdumping av alkohol. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL STRAMME TIL: KrF vil stramme inn i folks alkholvaner, blant annet ved et forbud mot prisdumping av alkohol. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I forslaget går KrF også inn for en evaluering av det nasjonale prikkbelastningssystemet for skjenkekontroller

De ber også regjeringen vurdere forslag til tiltak som begrenser «forbruksdrivende produktinformasjon» - som for eksempel positiv alkoholomtale i mediene.

Drar kobling til #Metoo

Bollestad tror forslagene fra KrF kan komme til å få flertall i Stortinget - og setter målet om redusert alkoholbruk i sammenheng med #MeToo-kampanjen.

- Jeg tror intensjonen til Stortinget er større enn noen ganger før, fordi vi i mange sammenhenger ser omkomstningene ved høyt alkoholbruk bedre enn før. Ser man på #Metoo er alkohol også der en årsak. Sånn sett tror jeg det kan ligge mer til rette for dette nå, sier KrF-politikeren.

På KrFs landskonferanse sist helga trakk KrF-leder Knut Arild Hareide fram kampen mot alkohol som et av slagene KrF vil ta i Stortinget denne våren.

Flere av tiltakene partiet fremmer nå, forsøkte de også å få gjennom i forrige periode, men ble den gang stemt ned av Frp, Høyre og Venstre, som da hadde flertall alene.

Nå har flertallet i Stortinget skiftet - og det kan bety nye muligheter til gjennomslag for KrF, gitt at de får med seg opposisjonspartiene på venstresiden.

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe sier de kan støtte veldig mye av det KrF foreslår - bortsett fra innskrenking av skjenketidene fra 03.00 til 02.00, som Sp nå ikke lenger har i sitt partiprogram.

Spent

Ap er også skeptisk til en slik innstramming, men vil ellers vurdere tiltakene. Det samme sier SV.

Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud håper det ikke er flertall for KrFs innstramminger.

De går inn for en liberalisering i alkoholpolitikken.

Den nye regjeringsplattformen går også inn for å øke tidene for alkoholsalg i butikk og på vinmonopolet, og vil ellers «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk og innenfor rammen av dette gi kommunene større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder».

- Det er ingen tvil om at i alle fall vi i Frp er uenig i de fleste tingene jeg har hørt om til nå. Så vil eventuell behandling i Stortinget avgjøre hvorvidt det får flertall eller ikke, men egentlig oppfatter jeg at det er rimelig konsesus om politkken slik den er i dag, sier Hoksrud til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!