SETTER HARDT MOT HARDT: Hele 51,3 prosent av de KrF-tillitsvalgte som har svart på Dagbladets spørsmål, sier de heller vil trekke seg fra samarbeidet med regjeringen, enn å akseptere et ja til søndagsåpne butikker.  Både nestor Kjell Magne Bondevik og første nestleder Dagrun Eriksen trekker fram søndagen som en avgjørende sak for KrF. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SETTER HARDT MOT HARDT: Hele 51,3 prosent av de KrF-tillitsvalgte som har svart på Dagbladets spørsmål, sier de heller vil trekke seg fra samarbeidet med regjeringen, enn å akseptere et ja til søndagsåpne butikker. Både nestor Kjell Magne Bondevik og første nestleder Dagrun Eriksen trekker fram søndagen som en avgjørende sak for KrF. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

KrF-grasrota presser partiledelsen mot ultimatum

Vil sette alt på spill i kampen mot søndagsåpne butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Søndagsåpne butikker er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF. Vi må få stoppet regjeringens forslag! sa første nestleder Dagrun Eriksen til trampeklapp fra landsmøtet fredag.

Ferske tall viser at grasrota i partiet er villig til å gå vel så langt som sin nestleder, om ikke lengre.

I rundspørring Dagbladet har sendt på e-post til tillitsvalgte på alle nivåer i KrF, spurte vi: «Kan KrF fortsette å være et støtteparti for en regjering som går inn for søndagsåpne butikker?»

Hele 51,3 prosent av de 460 tillitsvalgte som har svart, sier nei. De vil heller trekke seg fra samarbeidet - og ofre regjeringen, enn å akseptere et ja til søndagsåpne butikker.

I tillegg er det så mange som 19,1% som sier at de er usikre. Bare 29,6% sier at innføring av søndagsåpne butikker ikke vil få konsekvenser for samarbeidet.

- Dette er en viktig sak for oss, som vil mildne oss i forhold til regjeringssamarbeidet, sa fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland KrF fra talerstolen fredag.

- Forundret over regjering Også Dagrun Eriksen er overrasket over at regjeringen kjører så hardt i denne saken.

- Jeg er forundret over at regjeringen fremmer denne saken når det er så mye motstand i folket, sier hun til Dagbladet.

- Du sier at søndagsåpne butikker «ikke er et forhandlingsspørsmål», betyr det at dere trekker dere fra samarbeidet dersom det blir innført?

- Jeg vil ikke diskutere konsekvenser før det er konkludert. Først skal det være en høring, og nå fokuserer vi på å stoppe dette. Vi har mange allierte, og vi så at Høyre snudde i sexkjøploven. Det kan skje igjen.

Med støtte fra Venstre kan regjeringen likevel tvinge en åpning for søndagsåpne butikker gjennom i Stortinget.

På sitt landsmøte i april gikk Venstre noe nølende inn for at hver enkelt kommune skal få bestemme om de vil åpne for søndagshandel.

Men et betydelig mindretall i Venstre kjempet mot dette vedtaket, og det kan bety at denne saken ikke er like viktig for Venstre som den er for KrF.

Ikke i samarbeidsavtalen Dagrun Eriksen får solid støtte av KrF-nestor Kjell Magne Bondevik i sin kamp mot søndagåpne butikker. Han mener regjeringen har provosert i flere saker den siste tida, og oppfordrer KrF til å bruke friheten de har som samarbeidsparti til å markere egen politikk:

- Den friheten må de bruke til å markere sin egen politikk. Vi skal være lojale, men vi kan også finne andre samarbeidspartnere i enkeltsaker. Jeg er glad for signalet fra Dagrun om søndagsåpne butikker. Den saken må de bare kjøre fullt ut, så får det bære eller briste, sier Bondevik til Dagbladet.

Han synes derfor det er rart at søndagsåpne butikker ikke er en del av samarbeidsavtalen.

- Det er klart mange har stusset over det. Ledelsen gjorde sikkert det de kunne, men denne saken er ikke tapt. Jeg tror Høyre Frp undervurderer sprengkraften i denne saken, sier Bondevik.

Ettersom spørsmålet ikke er en del av samarbeidsavtalen, mener Bondevik det vil være vanskelig for KrF å trekke seg fra avtalen dersom butikkene åpnes.

- Et helt annet spørsmål er hvilke konsekvenser det vil få for neste periode. Dette kommer til å bli en utrolig viktig sak for kommunevalget.

Har snudd i regjeringsspørsmål Spørsmålet om søndagsåpne butikker er bare ett av spørsmålene som den siste tiden har skapt avstand og uenighet mellom regjeringen og KrF.

Den betente striden rundt asylpolitikken har ført til et kjølig samarbeidsklima mellom KrF og regjeringspartiene. Og flere hodepiner er i vente. Både søndagsåpne butikker og flere miljøsaker er ventet å skape debatt.

Stilt overfor valget mellom å sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, svarer 55,8 prosent at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Da Dagbladet stilte samme spørsmål i mai 2012, var bildet et ganske annet. Da var det bare 35,7 prosent som foretrakk å sitte i regjering med Ap og Sp, mens 64,3 prosent ønsket å sitte i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

- Slitsomt med Frp Svarene fra de tillitsvalgte i KrF kommer i kjølvannet av en krevende vinter og vår for samarbeidspartiene. Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i KrF mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Frp.

Fylkesleder Kjell Bjørseth i Hedmark synes Dagbladets undersøkelse stemmer med hvordan han opplever stemningen i partiet.

- Det er slitsomt med Frp, for å si det rett ut, og det har blitt en dreining vekk fra dem. Det er motstanden mot Frp som slår ut her, sa han fredag.

Første nestleder i KrF, Dagrun Eriksen tror disse tallene er et uttrykk for at de tillitsvalgte har et sterkt ønske om gjennomslag.

- Vi har vært gjennom noen krevende saker den siste tiden. Svarene viser at vi er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, men nå er det flere som sier det høyt enn før. Dette henger også sammen med at Jonas Gahr Støre har tatt Ap lengre mot sentrum, mener Eriksen.