TATT PÅ SENGA: KrFs Hans Fredrik Grøvan sier han ble overrasket da KrF-leder Knut Arild Hareide rådet partiet til å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TATT PÅ SENGA: KrFs Hans Fredrik Grøvan sier han ble overrasket da KrF-leder Knut Arild Hareide rådet partiet til å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

KrF-striden

KrF-Grøvan tatt på senga av Hareides venstresving

KrF-leder Knut Arild Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp kom helt overraskende på partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

- Jeg opplever at vi ble tatt på senga i forhold til det rådet Knut Arild ga i sin tale til landsstyret. Dette ble jeg først informert om dagen i forveien, og det hadde ikke vært noen prosess internt, verken i stortingsgruppen eller partiets ledende organer, i forhold til det rådet, sier Grøvan til NTB.

Han har de siste ukene vært på en omfattende reise i USA og fulgt KrFs interne kamp derfra. Nå er han tilbake i Norge og klar for å kaste seg inn i debatten om partiets veivalg.

- Knut Arild Hareides stil er å kjøre prosesser. Dette var et unntak fra hovedregelen, derfor kom det veldig overraskende på meg – jeg opplevde at dette kunne vært forankret på en annen måte hvis en hadde brukt stortingsgruppen og partiets øverste organer på en annen måte enn det som skjedde, sier han.

Grøvan gir samtidig honnør til sin partileder for å ha vært tydelig etter gjentatte ganger å ha blitt kritisert for det motsatte.

Mens Hareide har anbefalt regjeringssamarbeid med Ap og Sp, ønsker de to KrF-nestlederne å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Grøvan har sammen med kollega Steinar Reiten i stortingsgruppen formulert et tredje alternativ, nemlig å ikke felle regjeringen og fortsette som et opposisjonsparti på ikke-sosialistisk side.