- KrF har aldri vært spesielt opptatt av arbeidslinja

Unge Høyre lei av KrFUs påstand om manglende sosial profil i budsjettet.

BUDSJETTSTRID: Lederne i de borgerlige partienes ungdomsorganisasjoner på besøk hos finansminister Siv Jensen. Fra venstre  Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, FrPU-leder Atle Simonsen, Unge Venstre-leder Tord Hustveit  og KrFU-leder Emil André Erstad. Tonning Riise og Erstad er nå uenige om regjeringens sosiale profil.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BUDSJETTSTRID: Lederne i de borgerlige partienes ungdomsorganisasjoner på besøk hos finansminister Siv Jensen. Fra venstre Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, FrPU-leder Atle Simonsen, Unge Venstre-leder Tord Hustveit og KrFU-leder Emil André Erstad. Tonning Riise og Erstad er nå uenige om regjeringens sosiale profil. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise er lei av kritikk fra KrF-hold om at regjeringen har en usosial profil, og at det er KrF som må redde den.

- Jeg er forbauset over at KrFU ikke framhever den sosialpolitikken de faktisk er enig i, sier Tonning Riise til Dagblaet.

 I går kritiserte lederen i Kristelig Folkepartis Ungdom, Emil André Erstad, regjeringens budsjett for å være usosialt.

- Erna misforstår Erstad mener statsminister Erna Solberg misforstår KrFs profil når hun sier at KrF ideologisk ligger nærmere enn høyrepartiene enn Ap, og vil få mer igjen på sine hjertesaker i samarbeid med regjeringspartiene enn med Ap.

- Det viser hun også i sitt første skikkelige statsbudsjett der regjeringen kutter til fattige barnefamilier, uføre og i bistandsprosenten. Det er så langt fra KrFs sosiale hjerte man kan komme, sa Erstad til Dagbladet i går.

Bestemt seg på forhånd Unge Høyres leder reagerer på salven fra KrFU.

- Det er et veldig forutsigbart angrep fra KrFUs side. Det kan virke som de har bestemt seg på forhånd, for det et et angrep de pleier å komme med.

De framstiller regjeringens budsjett som usosialt, og det er KrF som står for den sosiale profilen. Men det er litt for enkelt å trekke opp dette kortet hver gang.

KrFU bør jo være med og ta æren for det regjeringen gjør, for det er jo resultat av samarbeid. Jeg er forbauset over at de ikke trekker fram satsingen på rus og psykiatri.

Økt frihet og verdighet Vi har rettighetsfestet brukerstyrt assistanse og har nå fulgt oppmed 300 millioner kroner. Det betyr at mange som trenger hjelp nesten til alt, får økt frihet og verdighet i hverdagen.

Vi bevilger 450 millioner kroner mer til rusomsorg, og regjeringen kommer med ekstrasatsing til helsestasjoner og skolehelsetjeneste. Sammenlagt er dette en god sosial profil.

Men KrF har aldri vært spesielt opptatt av arbeidslinja, altså prinsippet om at velferdsytelsene skal utformes slik at de stimulerer folk til å arbeide framfor å leve på trygd eller sosialhjelp.

Det er jo Høyre og Ap som har vært opptatt av den. Men KrF må jo erkjenne at arbeidslinja er bærebjelken i velferdsstaten.  Hvor er solidariteten med de som tjener mindre enn folk på uføretrygd?

Taper på å jobbe Det er i noen tilfeller slik at man taper penger på å prøve seg i arbeidslivet. Det er dumt for arbeidslivet og for samfunnets bærekraft, og jeg mener også det er også urettferdig, sier Tonning Riise.

Tross støy og kritikk nå tror han likevel regjeringspartiene og KrF blir enige om statsbudsjettet.