Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  KrF har beskyttet pyramidekongene

Valgerd Svarstad Haugland må i dag svare Audun Lysbakken (SV) på om kristne pyramidesjefer har presset flere KrF-statsråder til å innstille lovarbeidet mot T5PC og andre luftslott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I 1998 hadde KrFs justisminister Aud-Inger Aure muligheten til å lage et regelverk mot pyramide-spill. Da ble det lagt bort. I 2003 la departementet ned arbeidsgruppa som jobbet med det samme. I mellomtida har over 70 000 nordmenn tapt penger på at T5PC gikk over ende. KrF har i realiteten beskyttet en pill råtten business, sier stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV).

I dag får han svar på sin interpellasjon i Stortinget fra kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland.

Da T5PC-bobla sprakk i fjor, forsvarte Svarstad Haugland det mangelfulle lovverket med at de ville vente på at EU innførte et felles direktiv mot pyramidespill. Det forventer hun vil være klart i løpet av året. Det er ikke godt nok, ifølge Lysbakken. -  Danmark er et EU-land, men var i 2002 i stand til å lage en effektiv lov. Norge har vært en sinke, sier SV-representanten i finanskomiteen.

Sæle & sønn

Han viser også til KrFs forhistorie i saken. I 1998 konkluderte Justisdepartementet med at Nature\'s Own var en ulovlig kjedevirksomhet.

Da sendte stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle (KrF) et brev til sine partifeller i departementets politiske ledelse hvor hun gikk god for både produktene og salgsformen. Hun nevnte imidlertid ikke at hennes sønn, den svært aktive nettverksbyggeren Finn Ørjan Sæle, hennes bror og hun selv var distributører for Nature\'s Own.

Noen av de mest aktive i T5PC og andre nettverksselskaper har brukt erfaringen sin fra menigheter og vervet kunder på kristne samlinger.

Sviktet grunnfjellet

-  Jeg vil ha en garanti fra Svarstad Haugland om at det ikke er press fra kristne pyramidekonger som er årsaken til at det i hennes statsråds-tid ikke har vært mulig å lage en effektiv lov mot denne businessen. Enten er grunnen at hun rett og slett ikke har skjønt alvoret, eller så har en KrF-statsråd enda en gang lånt øre til kristne nettverksbyggere, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han mener KrF har gjort Norge til en frihavn for pyramidebyggere. -  KrF har sviktet grunnfjellet i kristne miljøer som har tapt mye penger. Det har skapt mye vondt blod, fordi virksomheten har vært basert på tillit skapt i menighetsarbeid. Det ville ikke skjedd om ikke KrF-statsråder har beskyttet pyramidekongene som har skodd seg på systemet, sier Lysbakken.

ANKLAGER: - KrF har sviktet grunnfjellet i kristne miljøer som har tapt mye penger, og holdt hånda over dem som har skodd seg, sier stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV).
DISTRIBUTØR: Anita Apelthun Sæle (KrF).
DISTRIBUTØR: Finn Ørjan Sæle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!