Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krf-Hareide anklager regjeringen for løftebrudd: - Det kan se ut som om vi ble lurt

Anklager regjeringen for å ha kuttet i årets bistandsbudsjett bak ryggen til samarbeidspartiene.

ALVORLIG: Krf-leder Knut Arild Hareide anklager regjeringen for løftebrudd.  Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
ALVORLIG: Krf-leder Knut Arild Hareide anklager regjeringen for løftebrudd. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne Krf juble over bistandsseier i neste års budsjett. Nå avløses de ukeslange drakampene med en ny budsjettkonflikt som potensielt kan få alvorlige følger for regjeringssamarbeidet.

LES OGSÅ: Roser Krf og Venstre for bistandsseier - tross kutt

Sist fredag ble det nemlig kjent at regjeringen har bremset opp utbetalingene til langsiktig bistand i høst for å istedet bruke pengene på asylkrisen i Norge.

Budsjettrevideringen - høstens siste «nysaldering» av statsbudsjettet - får Krf-leder Knut Arild Hareide til å se rødt:

- Vi inngikk en avtale med regjeringen ifjor. Uten at vi blir informert skyter de den ned, sier Hareide til Dagens Næringsliv.

Alvorlig Regjeringen vil nemlig bruke 1,1 milliard av inneværende års bistandsbudsjett til håndtering av flyktningkrisen i Norge - og ga allerede i starten av november skriftlig beskjed til Norad om at pengestrømmen skulle omprioriteres. 1,1 mrd er dobbelt så mye som det Krf klarte å få kjempet med i årets budsjett da partene forhandlet seg til enighet i fjor høst.

- Vi har en avtale om budsjett, så kommer regjeringen og hindrer iverksettelsen av avtalen, nesten et kvartal før året er omme. Dette skjer uten av vi blir informert eller konsulert. De holder igjen utbetalinger og aktivitet, sier Hareide til Dagens Næringsliv.

Satte fyr på gruppemøte Da nyheten ble kjent sist fredag, satt Krfs stortingsgruppe i møte. Beskjeden ble ikke godt tatt imot av politikerne.

-  Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa Hareide til Dagbladet etter møtet.

Der og da var partiet for opptatt med neste års budsjett til å skape noen stor reaksjon. Nå som neste statsbudsjett er ferdig, vil de starte diskusjonene om 2015-budsjettet.

-  Det kommer til å bli en sterk reaksjon fra KrF. Men nå har vi hatt nok med neste års budsjett denne helgen, sier Hareide til DN.

- Det er ikke holdbart hvordan regjeringen har opptrådt i denne saken. Det kan se ut som om vi er blitt lurt. Vi opplever kuttet som et klart tillitsbrudd, sier Hareide, som overfor avisa gir uttrykk for at motivasjonen for å støtte Høyre og Fremskrittspartiet i regjering svekkes når Krfs politiske resultater «nulles ut» på den måten.

Saken er spesielt alvorlig ettersom beskjeden til Norad allerede er gitt, og KrF ikke har noen mulighet til å «rette opp» omdisponeringen i ettertid, mener Hareide.

Partilederen har ikke fått noen forklaring fra regjeringspartiene, som heller ikke hadde mulighet til å kommentere saken overfor DN tirsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media