KrF-Hareide avviser asyl-ultimatum - bekrefter «betydelig frustrasjon»

- Pågår dialog med regjeringen

TØFFE TAK: Partileder Knut Arild Hareide talte til KrFs landsstyremøtet fredag, innimellom tøffe tak på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TØFFE TAK: Partileder Knut Arild Hareide talte til KrFs landsstyremøtet fredag, innimellom tøffe tak på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innimellom tøffe tak på Stortinget om statsbudsjettet og asylbarna møttes KrFs landsstyre på et konferansehotell på Økern i Oslo i dag.

- Det blir krevende runder på Stortinget, ikke bare på Haugesund-stadion, sa partileder og Brann-supporter Knut Arild Hareide i sin innledende tale.

- Ikke ultimatum Overfor Dagbladet avviser KrF-lederen at sentrumpartienes og regjeringens krangling om de lengeværende asylbarna har endt i et ultimatum fra KrF og Venstre, slik Dagsavisen skriver i dag. Dagbladet har imidlertid fått bekreftet dette fra annet hold tidligere i dag.

- Jeg kan si at det er dialog mellom regjeringspartiene og KrF. Jeg opplever ikke at det er en fare for at vi ikke kommer til enighet. Og vi har ikke sagt eller antydet at vi vil trekke oss fra avtalen, men vi har sagt at det er stort alvor bak at regjeringen ikke har fulgt opp avtalen på en bedre måte.

- Det er ikke til å legge skjul på at frustrasjonen har vært betydelig i KrF og Venstre. Vi har en helhetlig avtale, og det er viktig at våre deler av den avtalen blir fulgt opp. Vi har nok opplevd at entusiasmen og oppfølgingsiveren har vært størst på de delen som har vært viktigst for regjeringspartiene, sier han.  

- Opplever dere at deres del av avtalen er følgt opp i det hele tatt?

- Jeg vil ikke karakterisere det sånn. Det har ikke vært en balanse i oppfølgingen, og det er det vi har vært opptatt av når vi ser hvor kort en har komt på de lengeværende asylbarna, samtidig som man foreslår en bevilgning til Politiets utlendsinternat på Trandum, når en vet at det er ledig kapasitet der også i dag.

Betydelig frustrasjon Som Dagbladet har omtalt i flere artikler, har regjeringens forslag til en varig asylbarn-løsning i høst møtt massiv motstand i høringsrunden Både Redd Barna og Unicef Norge frykter at forskriftsendringen justisministeren sendte på høring i sommer, vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå. 

Barneombudet mener regjeringen gambler med barns rettssikkerhet.

Norske utlendingsmyndigheter er heller ikke overbevist. Utlendingsnemnda mener forslaget er uklart på flere punkter, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) slår fast i sin høringsuttalelse: Forslaget styrker ikke hensynet til barns beste.

Dermed er forslaget langt unna det KrF og Venstre kan godta: De står beinhardt på at hele poenget med forslaget er å styrke hensynet til barns beste, slik også samarbeidsavtalen og den særskilte asylavtalen mellom regjeringen og sentrumspartiene slår fast. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har også gitt partiene forsikringer om at også han deler den oppfatningen.

Problematisk medvirkningskrav Regjeringens forslag har særlig fått kritikk for å gjøre vurderingen av barnets sak avhengig av hvordan foreldrene har handlet overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendige rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon.

Problemet for Venstre og KrF er at det kritiserte medvirknings-vilkåret er nedfelt i regjeringens samarbeidsavtale med sentrumspartiene og i partienes særskilte asylavtale. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»

Gordisk knute Dermed står man overfor en gordisk knute der enten sentrumspartiene eller Frp må lide nederlag: For at sentrumspartiene skal få viljen sin, må Frp gi slipp på det som regnes som en viktig seier i asylavtalen. Skal Frp beholde sin seier, vil ikke løsningen for de lengeværende asylbarna leve opp til sentrumspartienes krav.  

I Venstre og KrF oppfatter man regjeringen - tross lovnader om å oppfylle asylavtalens intensjon - som lite villig til å oppfylle asylavtalens intensjon. Det Frp-styrte Justisdepartementet trenerer liberaliseringene man er blitt enig om -  mens innstrammingen innføres i hui og hast, er oppfatningen.

Onsdag stilte representant fra hvert parti, samt rådgivere, til det som beskrives som et opprivende møte på Stortinget. Forslaget som regjeringspartiene la fram der, beskrives som omtrent likelydende som forslaget som ble sendt på høring.        

Det hjelper heller ikke på situasjonen at mens partiene krangler, sendes asylbarn ut av landet i stort monn.