BRUTT:  Knut Arild Hareide (KrF) sier det ikke blir noen enighet om bioteknologi mellom KrF, V, Høyre og Frp denne våren.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
BRUTT:  Knut Arild Hareide (KrF) sier det ikke blir noen enighet om bioteknologi mellom KrF, V, Høyre og Frp denne våren.  Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

KrF-Hareide bekrefter: Forhandlingene om bioteknologi har brutt sammen

Helseminister Bent Høie (H) lover at det likevel kommer en stortingsmelding før valget, men vil ikke svare på om den kommer tidsnok til å behandles i denne perioden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lang tid har H, Frp, V og KrF forhandlet om en lenge etterlengtet bioteknologimelding, som etter planen skulle bli lagt fram for Stortinget før valget i høst.

Nå er det klart at forhandlingene har brutt sammen. Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at det ikke blir en enighet mellom de fire (partiene, journ.anm) om bioteknologi denne våren, sier KrF-lederen i en tekstmelding til Dagbladet.

Det er uklart hva som nå skjer med meldinga, som egentlig skulle ha blitt lagt fram allerede i fjor høst.

På overtid

Helsepolitisk talsmann Kjetil Kjenseth i Venstre er opptatt av at den må bli lagt fram til Stortinget selv om KrF ikke vil være med på den.

- Politikken er egentlig ferdig knadd, så det er ikke det det står på. Det er regjeringens vurderinger , og - vil jeg tro - mer taktiske vurderinger som ligger til grunn for når den kommer, sier Kjenseth.

En viktig slik vurdering er om Høyre og Frp vil risikere å støte fra seg KrF på et område som er så viktig for partiet som bioteknologi.

Bioteknologiloven - som regulerer flere etisk vanskelige spørsmål som eggdonasjon, assistert befruktning av enslige, og stamcellebehandling- har ikke vært revidert på mange år.

Det til tross for at også de rødgrønne lovte å legge fram en stortingsmelding om spørsmålene.

Den gang var det Senterpartiet som blokkerte meldinga, og partiet har nå oppfordret KrF til å gjøre det samme.

Assistert befruktning og eggdonasjon

Bent Høie bekrefter at de fire partiene ikke er kommet til enighet.

- Jeg vil ikke kalle det et brudd, men har ikke klart å komme fram til en felles politikk på dette feltet. Det er en grunnleggende uenighet på flere punker, sier han.

Ifølge Høie er uenigheten først og fremst mellom KrF og Høyre på den ene siden, og Frp og Venstre på den andre siden.

- I media blir det gjerne framstilt som om det er KrF som er restriktiv og at Høyre holder igjen av taktiske grunner. Det er ikke riktig. Vi er enige på mange punkter, det står i partiprogrammet vårt, sier Høie, med henvising til blant annet eggdonasjon som landsmøtet i Høyre da det var oppe sist vedtok å gå imot.

- Det er ingen hemmelighet om hvilke områder som er vanskelige. Det går på assistert befruktning for enslige, eggdonasjon og hvilke type undersøkelser som skal være lov å gjøre på foster, blant annet, sier han.

Står i samarbeidsavtale

Samtidig har regjeringen, V og KrF i sin samarbeidsavtale slått fast at bioteknologiloven skal evalueres i løpet av perioden, slik at de vanskelige spørsmålene kan bli debattert i Stortinget.

Overfor Dagbladet sier helseminister Bent Høie (H) at det vil bli lagt fram en melding - men på direkte spørsmål unngår han å svare på om meldinga blir lagt fram tidsnok til at Stortinget behandler den i denne perioden.

- Regjeringen vil fremme en melding om evaluering av bioteknologiloven i denne stortingsperioden. Tidspunkt for fremleggelse er ikke bestemt enda. Det er Stortinget som selv bestemmer fremdrift på sakene, sier Høie i en epost til Dagbladet.

- Generelt sier Stortinget at de må ha en melding før påske for at de skal rekke å behandle den før sommeren, sier Høie som ikke kan si om meldingen vil komme før påske, påpeker han.

- Opposisjonen vil si at dere utsetter den for å slippe en vanskelig sak før valget?

- I så fall må de se seg selv i speilet. De klarte jo ikke å legge fram noen melding på bioteknologi i løpet av åtte år, sier han.

Kan dyttes til neste periode

En mulig løsning for regjeringa, kan altså være at selve meldinga kommer i denne stortingsperioden, men at den legges fram så seint at Stortinget ikke får tatt stilling til den før etter valget.

Meldingen om bioteknologi-forhandlignenes sammenbrudd kommer samtidig som Høyres landsmøte, som blant annet skal ta stilling til spørsmålet om eggdonasjon, som partiets programkomite velger å gå inn for.

Fra før av er det etter alt å dømme et flertall for eggdonasjon på Stortinget, så lenge partigruppene får stemme fritt om spørsmålet.