Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlingene:

KrF-Hareide etter krisemøte hos Erna: - Det var nok ikke full diskotek-stemning der

Krisemøte i kveld.

- SVÆRT KREVENDE: Erna Solberg etter møtet med de tre andre borgelige partiene i kveld.   Foto : Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
- SVÆRT KREVENDE: Erna Solberg etter møtet med de tre andre borgelige partiene i kveld.   Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det ser svært krevende ut å få til en avtale om statsbudsjettet, sier statsminister Erna Solberg (H) etter at hun onsdag ettermiddag hadde et møte med de tre andre borgerlige partilederne, melder NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at partene ikke har kommet nærmere noe løsning.

Både Venstre og KrF har i løpet av det siste døgnet brutt forhandlingene om nytt statsbudsjett med Høyre og Frp.

- Ikke full diskotek-stemning

Hareide sa til Dagsnytt Atten på NRK nå i kveld at partene hadde en uformell prat hos statsministeren i kveld.

- Det var nok ikke full diskotek-stemning der, sier han om møtet med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

- DØRA ER ÅPEN: Knut Arild Hareide (KrF) mener at en mindretallsregjering verken bør eller skal sette et ultimatum før man går inn i forhandlinger. Men han understreker at KrF sin dør står åpen hele døgnet, til og med på søndager. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det er en krevende situasjon. Vi ser at det vil være vanskelig å få til en enighet, men konstaterer at det er fem dager igjen og det gir jo noen muligheter, la Hareide til.

- Så diskoteket er ikke helt stengt?, spurte programleder Fredrik Solvang.

- Nei, det er sånn at vi har sagt veldig tydelig til regjeringspartiene at vår dør er åpen 24 timer i døgnet. Vi har til og med sagt at vi kan ha søndagsåpent for å få til en løsning i siste fase.

Bilpakka er stridstemaet

Det har vært den mye omtalte bilpakka i statsbudsjettet, en skatte- og avgiftslette på om lag 900 millioner kroner til bilistene, som har vært det store stridstemaet i forhandlingene.

Både Venstre og KrF mener at det ikke er i tråd med regjeringens løfte om et såkalt grønt skifte. Hareide mener, i likhet med Venstre, at bilpakka prinsipielt sett bryter med ideen om det grønne skiftet.

LEIT: Pressekonferanse med Erna Solberg etter at Venstre og Kristelig Folkeparti har trukket seg fra budsjettforhandlingene. Solberg sier at det er leit at de har trukket seg og at regjeringspartiene jobber videre for å finne en løsning. Video: NTB Scanpix. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet Vis mer

- Kjernen i dette er det grønne skiftet, og jeg mener det er uklokt av regjeringen å stille et ultimatum på nettopp et tema vi har diskutert i nesten et år. Vi fikk ikke en enighet før statsbudsjettet ble lagt fram, og så velger regjeringa å legge fram nest siste skisse, altså en dårlige skisse enn det siste vi så, og så sier de: dette er et ultimatum, sier Hareide om stridstemaet.

Hareide mener regjeringen, med bilpakka, overkompenserer bilistene på bekostning av andre eventuelle grønnere budsjettposter. Deretter ble Hareide utfordret på KrFs alternative budsjett, og hvorvidt det var mer miljøvennlig.

Må kutte 800 000 tonn årlig

I Dagsnytt Atten-studioet fortalte Steffen Kallbekken, forskningsleder ved Cicero, et forskningsinstutt for klimaforskning, at hvis Norge skal nå klimamålene de har satt seg, må man kutte 800 000 tonn Co2 årlig.

Hans dom etter å ha regnet på klimakuttene i regjeringens og samarbeidspartienes foreslåtte budsjetter, var nådeløs: Ingen av dem er i nærheten.

Forskjellen på klimakutt i regjeringens budsjett og KrFs budsjett, er bare rundt 40 000 til 50 000 tonn i favør av KrF. Regjeringens klimakutt var på om lag 100 000 tonn, ifølge Kallbekken.

Det er altså mange hundre tusen tonn forskjell på hva Cicero mener man må kutte for å nå klimamålene, og det noen av samarbeidspartiene foreslår.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling