-STALINISME: KrF-leder Knut Arild Hareide anklaget Arbeiderparteit for å føre en litt stalinistisk eierskapspolitikk når partiet er opposisjon, da han talte til landskonferansen lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
-STALINISME: KrF-leder Knut Arild Hareide anklaget Arbeiderparteit for å føre en litt stalinistisk eierskapspolitikk når partiet er opposisjon, da han talte til landskonferansen lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

KrF-Hareide om Ap i opposisjon: - Blir litt stalinistisk

Noe annet når de er i regjering, mener KrF-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke videre imponert over Arbeiderpartiets frontalangrep på Solberg-regjeringens nedsalg av statlige selskaper.

- I stedet for å bygge landet, vil de selge landet. Vi er ikke for statisk statlig eierskap, men vi har kategorier for hva staten bør eie, og mener dagens eierstruktur er god, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG i forrige uke.    - Litt stalinistisk Da KrF-lederen talte under partiets landskonferanse tidligere i dag, viste han til at Arbeiderpartiet i regjeringen selv har stått for omfattende nedsalg av statlige selskaper i sin tid. Blant annet reduserte Jens Stoltenbergs første regjeringen statens eierandel i Statoil, DnB og Telenor. 

KrF-lederen hadde bare lovord å si om Ap's eierskapspolitikk - så lenge partiet sitter i regjering.      

- Så blir de litt mer stalinistiske i opposisjon, sa han i talen til KrF-tillitsvalgte fra hele landet.

Overfor Dagblader understreker KrF-lederen at han brukte stalinisme-begrepet med hermetegn.

- Men, ja, vi opplever nok at Arbeiderpartiet forholder seg litt mer populistisk til slike spørsmål i opposisjon og tar større ansvar når de sitter i regjering, sier han.

Han understreker:  

- Min opplevelse er at de grepene Arbeiderpartiet har tatt, stort sett har vært vellykket, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser både til nedsalg både foretatt av de tidligere Ap-lederne Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland.      Ap: - Merkelig 5. februar behandler Stortinget eierskapsmeldingen næringsminister Monica Mæland (H) har lagt fram. Men det er på det reine at regjeringspartiene er blitt enige med Venstre og KrF om at staten kan selge seg ned til 34 prosent i Telenor.

Regjeringen fikk  ikke gjennomslag for nedsalg i nedsalg i Kongsberg Gruppen, Flytoget og Statskog i denne omgang.

KrF-lederen sier han han er godt fornøyd med resultatet, og viser til at nedsalget er ønsket fra Telenors side og at hovedkvarteret fortsatt skal ligge i Norge.

Else-May Botten, som sitter i næringskomiteen for Arbeiderpartiet, syns stalinisme-uttalelsen er merkelig.

- Vi har tvert imot en pragmatisk forhold til dette og mener dette må vurderes ut fra hvert enkelt selskap, etter grundige prosesser i forkant. Det er Høyre som baser sin politikk på dette området på ideologi framfor kunnskap og argumenter, sier hun til Dagbladet.

- Det regjeringen har gått inn for, er både dårlig politikk og dårlig butikk. Av de statlige selskapene er det jo bare SAS som har økonomiske problemer, og der er vi jo med på å selge, sier Botten, som representer Møre og Romsdal på Stortinget.     

- Vi er glad for at KrF og Venstre har satt bremsene på, men vi er fortsatt usikker på hva som skjer i framtida, sier hun og viser til nedslaget i Kongsberg Gruppen, Flytoget og Statskog bare er stanset enn så lenge.