Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlingene

KrF-Hareide: -Samarbeidspartiene har avblåst tidsfristen, fortsetter til uka

Både regjeringen og Venstre har lagt nye forslag på bordet.

AVSLUTTER FOR KVELDEN: Partileder Knut Arild Hareide (KrF) syns forhandlingene mellom de fire samarbeidspartiene går bedre og bedre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AVSLUTTER FOR KVELDEN: Partileder Knut Arild Hareide (KrF) syns forhandlingene mellom de fire samarbeidspartiene går bedre og bedre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire samarbeidspartiene har avsluttet for kvelden, avblåst tidsfristen og vil snakkes igjen til uka.

Både Venstre og regjeringspartiene har lagt fram en rekke nye forslag, og håper å komme til enighet.

- Vi har avtalt et nytt møte, jeg er ikke helt sikker på når det blir, men jeg tror ikke det blir i morgen, sier Knut Arild Hareide, på vei ut av skjebnemøtet. Han sier at partiene vil gå utover tidsfristen de opprinnelig hadde satt til søndag klokka 18.

- Det kom nye forslag fra Venstre på møtet i dag, som vi også må vurdere. Det er fortsatt mye som ikke er på plass. Blant annet skole og distrikt, sier Hareide, som også sier at han syns forhandlingene går bedre og bedre.

Dagbladet får opplyst at også regjeringen har lagt nye ting på bordet. Samlet sett er det nå så mye å jobbe med at det var urealistisk å bli ferdige i morgen.

Venstre med nye forslag

- Det gjenstår fortsatt mye arbeid, sier Trine Skei Grande, og legger til at hun forsatt tror at partiene kan bli enige om budsjettet.

KOM MED NYE FORSLAG: I forkant av det mange har kalt et skjebnemøte i statsministerboligen, sa Trine Skei Grande at hun håpet at regjeringspartiene hadde vært kreative i løpet av dagen, og at de fire partiene samme skulle finne en løsning i kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KOM MED NYE FORSLAG: I forkant av det mange har kalt et skjebnemøte i statsministerboligen, sa Trine Skei Grande at hun håpet at regjeringspartiene hadde vært kreative i løpet av dagen, og at de fire partiene samme skulle finne en løsning i kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hun vil ikke si om hun er mer optimistisk etter dette møtet, enn hun var ved forrige møte fredag.

- Hvis regjeringspartiene aksepterer de forslagene vi har lagt fram nå, så er jeg positiv, sier hun.

Håpet på kreativ regjering

For andre kveld på rad inviterte Erna Solberg (H) finansminister Siv Jensen (Frp), Venstre-leder Trine Skei Grande og leder i KrF, Knut Arild Hareide, til krisemøte i statsministerboligen i Inkognitogata.

Partilederne har tidligere gitt seg selv frist til å bli enige til klokka 18 søndag.

I forkant av det mange har kalt et skjebnemøte i statsministerboligen, sa Trine Skei Grande at hun håpet at regjeringspartiene hadde vært kreative i løpet av dagen, og at de fire partiene samme skulle finne en løsning i kveld.

Samtidig åpnet hun opp for å la den omstridte bilpakken være. Pakken har både KrF og Venstre tidligere vært opptatt av å fjerne fra budsjettet.

Regjeringspartiene startet budsjettforhandlingene med å framlegge et ulitimatum om det som har fått tilnavnet bilpakken.

Omstridt bilpakke

Venstre og Frp har stått steile i hvert sitt hjørne i spørsmålet om denne pakken, som ikke har vært rørt så langt i forhandlingene.

- For oss har det hele tiden vært viktigst å få et budsjett som peker mot Paris-avtalen, og som holder det vi har lovet velgerne, og det Stortinget har vedtatt. For meg er det viktigste å kutte utslipp. Det er noen andre den bilpakken har vært viktig for, sa Grande før hun entret statsministerboligen lørdag kveld.

Det er på punktet om det grønne skatteskiftet at budsjettforhandlingene virker fullstendig fastlåst, under et døgn unna fristen partene har pålagt seg selv for å komme til enighet.

- Lever ikke opp til budsjettavtalen

Forventningene i forkant av lørdagens møte hos statsministeren, var nøkterne i de fire partiene.

I fjor reddet regjeringspartiene Høyre og Frp budsjettavtalen ved å love Venstre og KrF en skatte- og avgiftsomlegging i 2017-budsjettet med betydelige reduksjoner i klimautslippene. Men allerede uka før 2017-budsjettet ble lagt fram, la regjeringen fram et forslag til et grønt skatteskifte, der bensin- og dieselavgiftene øker med 15 og 35 øre.

Samtidig foreslo regjeringen kompenserende tiltak som lavere bomsatser, høyere pendlerfradrag og lavere årsavgift. Dette gjør at bilister samlet sett går i pluss med dagens forslag til budsjett. Venstre og KrF mener at regjeringens såkalte bilpakke ikke er i nærheten av å leve opp til budsjettavtalen.

Kommer de ikke til enighet innen fristen de har satt søndag klokka 18, risikerer regjeringen med Solberg i spissen å måtte gå av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!