Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF historisk svake på ny meningsmåling

Med både Venstre og KrF under sperregrensen er regjeringen milevis unna flertall på ny meningsmåling.

- ALTFOR DÅRLIG: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er ikke fornøyd med de ferske tallene. Her i Stortingets spørretime onsdag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
- ALTFOR DÅRLIG: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er ikke fornøyd med de ferske tallene. Her i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Kristelig Folkeparti er for første gang under 3 prosent på Norstats partibarometer, gjennomført for NRK og Aftenposten. Aldri har partiet fått så lav oppslutning på en meningsmåling.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier til NRK at partiet må jobbe hardere for å vinne velgernes tillit.

Kjell Ingolf Ropstad, her i Dagbladets valgbod i september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Kjell Ingolf Ropstad, her i Dagbladets valgbod i september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er selvsagt altfor dårlig, men heldigvis er det lenge til valget, sier Ropstad til NRK.

- På denne målingen er KrF mindre enn Rødt. Er det en posisjon du kan leve med?

- Nei, det kristendemokratiske partiet skal være større enn kommunistene i Norge, svarer Ropstad på NRKs spørsmål.

Ville fått 59 mandater

Mellom seg ville regjeringspartiene fått 59 plasser på Stortinget om målingen var et valgresultat. Høyre faller mest blant de fire samarbeidspartnerne - 2,1 prosentpoeng ned til 19,7 prosent.

Statsminister Erna Solberg. Her på en pressekonferanse i august. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Statsminister Erna Solberg. Her på en pressekonferanse i august. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi er inne en periode der vi må jobbe hardere for å vinne velgere, men det skal vi gjøre og det er en god stund til neste valg, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Det er tredje måned på rad at regjeringspartiene ville fått under 60 mandater på partibarometeret. Statsministeren tror det kan skyldes uenighet i valgkampen.

- Det skyldes nok litt at vi hadde en valgkamp der regjeringspartiene virket uenige om noen saker. Så må vi jobbe med å få fram politikken vår på en ennå bedre måte.

Fremskrittspartiet går fram 4,1 prosentpoeng til 12,5 prosent. Det skyldes både at velgerlojaliteten stiger og at flere usikre velgere oppgir at de vil stemme Frp, ifølge NRK.

Opposisjonen vokser

Senterpartiet klatrer 0,6 prosentpoeng videre fra forrige novembermåling, til en oppslutning på 18,1 prosent. I helga uttalte SV at de ville samle opposisjonen om en felles plattform, men ble blankt avvist av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Denne meningsmålingen burde oppmuntre Vedum, som foretrekker en mindretallsregjering: Sammen mangler Ap og Sp fem mandater for et flertall på Stortinget.

Miljøpartiet de Grønne klatrer noen desimaler til 6,4 prosent, mens de røde partiene faller.

På venstresiden faller Rødt 1,5 prosentpoeng til 4,5 prosent, SV går fra 7,4 til 6,5 prosent, mens Arbeiderpartiet mister 0,8 prosentpoeng og lander på 22,5 prosent. Ap-nestleder Hadia Tajik sier til NRK at Arbeiderpartiet har høyere ambisjoner.

MOTIVERTE: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Her under Aps landsmøte i juli.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOTIVERTE: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Her under Aps landsmøte i juli. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dette er ikke tall Ap er fornøyd med. Det vi vil jobbe med framover er et mer rettferdig og klimavennlig Norge.

På spørsmål om hvorfor hun og partileder Jonas Gahr Støre ikke evner å løfte Arbeiderpartiet, svarer Tajik at både stortingsgruppa og organisasjonen er veldig motivert til å klatre på målingene.

- Men dere klarer det jo ikke?

- Vi er uansett veldig motiverte for å brette opp ermene og stå på for å vise at en vil få en annen politikk med Arbeiderpartiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media