Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug tar ikke selvkritikk etter ny Facebook-storm

KrF: Hun skylder alltid på andre

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug høster nok en gang storm etter et innlegg på Facebook, men finner ingen grunn til selvkritikk. - Ikke spesielt voksent, svarer KrF.

15. mars gikk daværende justisminister Sylvi Listhaug gjentatte ganger på Stortingets talerstol for å beklage Facebook-innlegget om Arbeiderpartiet og terrorister. Nå er hun på nytt i hardt vær for noe hun har skrevet på Facebook. Lengst til venstre i presselosjen sitter Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle, som nå er blant dem som kritiserer henne.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
15. mars gikk daværende justisminister Sylvi Listhaug gjentatte ganger på Stortingets talerstol for å beklage Facebook-innlegget om Arbeiderpartiet og terrorister. Nå er hun på nytt i hardt vær for noe hun har skrevet på Facebook. Lengst til venstre i presselosjen sitter Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle, som nå er blant dem som kritiserer henne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke første gang anklager og merkelige påstander kommer i min retning fra norske medier, kommentatorer og andre forståsegpåere, sier Listhaug i en uttalelse til Dagbladet og flere andre medier, som hun også har gjort tilgjengelig på bloggen sin.

Hun sikter blant annet til lørdagens lederartikler i Aftenposten, VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad, som alle gikk kraftig i rette med henne for det hun skrev om St. Halvardshjemmet i Oslo.

Listhaug anklages for løgn, propaganda og forsøpling av debatten. Mandag fulgte Aftenpostens Harald Stanghelle opp i egen avis, der han hevder at hun sprer det "opprørende budskap om at våre egne eldre må vike for foraktede romfolk".

- Det ville i sannhet vært en fordømmelse verdig. Problemet er at det rett og slett ikke er sant. Og det vet Sylvi Listhaug bedre enn noen, konkluderer presseveteranen.

- Kaster ut eldre

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug i det hardt kritiserte Facebook-innlegget.

Bakgrunnen var at rundt 60 beboere måtte flytte ut av St. Halvardshjemmet i Oslo. De fikk alle ny plass på sykehjem i kommunen, mange av dem på Ullerntunet.

VG skriver at hver setning i Listhaugs innlegg «i og for seg er riktig». Avisa mener likevel at Listhaug formulerer seg «mot bedre vitende», og at det hun skriver er «grovt misvisende».

Ifølge VGs leder driver Listhaug med grov desinformasjon og ren propaganda som forsøpler debatten.

Angrer ikke

Listhaug kommenterte ikke kritikken i helga, men sier hun prioriterte familien framfor "sensasjonshungrige medier". Men nå slår hun tilbake:

- Ingenting av det jeg har sagt eller lagt ut er feil. Jeg ser at også VG erkjenner såpass i sin leder. Byrådet i Oslo med Ap og SV i spissen blir tatt med buksene nede, og man forsøker å saken til å handle om meg istedenfor det den handler om, sier hun.

Avisene som kritiserer stortingsrepresentanten viser blant annet til at sykehjemmet ikke er drevet av Oslo kommune, men av Kirkens Bymisjon. Videre poengteres det at krav om bad på alle sykehjemsrom ble innført da Listhaug var eldrebyråd i hovedstaden, og at det altså er i tråd med denne politikken at det nedslitte St. Halvardshjemmet avvikles.

- Tøys

- Det er rent tull og tøys at dette handler om et gammelt vedtak. Det gjøres unntak fra regelen om bad på rommet. Hele 550 rom på kommunale sykehjem i Oslo har ikke bad på rommet, og det er ingen planer om å legge ned disse sykehjemmene, sier hun.

- Dette handler om Arbeiderpartiets og SVs kampanje mot private og ideelle aktører som ønsker å gi et godt tilbud. De setter ideologi foran de eldres behov. Det gjør vondt å se på, fortsetter Listhaug.

Avisene gjør også et poeng ut av at det er Justisdepartementet – der Listhaug var statsråd fram til hun mistet stortingsflertallets tillit for knappe tre måneder siden – som har ansvaret for akuttovernattingsplasser til romfolk.

- Hadde det vært opp til FrP hadde vi ikke brukt skattepenger på å gi husly til folk som ikke har noe i Norge å gjøre, svarer eksstatsråden, som viser til at det er blitt 283 færre sykehjemsplasser i Oslo siden lokalvalget i 2015.

- St. Halvardshjemmet ble vedtatt nedlagt i mars 2017, og de kunne fått lengre tid på å endre sykehjemmet. Vi vet det er traumatisk og brutalt for mange eldre å bli flyttet på denne måten, sier Listhaug.

- Skylder alltid på andre

Erik Lunde, gruppeleder for KrF i Oslo bystyre, sier han ikke kan huske at Frp i sin tid fremmet noe forslag om å stanse flyttingen av beboerne fra St. Halvardhjemmet.

- Ingen bør være overrasket over at Sylvi Listhaug ikke tar noen form for selvkritikk eller ansvar for egne handlinger. Hun virker å være ute av stand til å beklage noe som helst. Hun skylder alltid på andre. Det er ikke spesielt voksent, sier Lunde til Dagbladet.

KrFs Erik Lunde er ikke overrasket over at Listhaug holder på sitt.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrFs Erik Lunde er ikke overrasket over at Listhaug holder på sitt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- En rekke medier har vist hvordan Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet spill rundt St. Halvardshjemmet er et skamløst forsøk på å skåre billige politiske poenger. Listhaug og Frp lyver om og løper fra sitt eget ansvar, og spiller rått på fordommer mot romfolk. Det er rett og slett svært lite pent, fortsetter han.

Lunde sier det rødgrønne byrådet kunne ha håndtert flyttingen av beboerne bedre, men framholder at et bredt flertall i bystyret, inkludert Frp, stemte for å heve de fysiske kvalitetskravene i sykehjemmene.

- Som flere har påpekt, ble kravene først foreslått av Listhaug, sier han.

Ap: Hun tar feil

Arbeiderpartiets varaordfører Khamshajiny Gunaratnam fastholder at Sylvi Listhaug tar feil og viser blant annet til vurderingen som faktisk.no har gjort.

- Hun vet også veldig godt at dette er en direkte konsekvens av hennes tidligere politikk, som vi alle er enige i, sier hun og fortsetter:

- Kravet om bad på rommene gjelder når nye kontrakter skal tegnes og nye kommunale sykehjem skal rehabiliteres eller bygges. Kontrakten på St. Halvardhjemmet gikk ut. Ergo trådte kravet i kraft. Vi stengte det jo ikke før. Vårt utgangspunkt er at de eldre fortjener bedre standard med eget bad og rom.

Gunaratnam er også kritisk til Listhaugs uttalelser om skattepenger og overnatting for romfolk.

- Hun sier at Frp ikke ville latt skattepenger gå til å finansiere overnatting for folk som ikke bør være i landet. Det er jo også feil. Justisministeren finansierer 70 prosent av Kirkens Bymisjons virksomhet på det tidligere hjemmet, framholder hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!