- KrF i oppløsning

KrF-ordfører Roy Waage mener KrF er i ferd med å gå i oppløsning. Han tror mange tillitsvalgte vil melde seg ut i protest mot partiledelsens linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Hans parti- og ordførerkollega Karin Søraunet fra Vikna i Nord-Trøndelag mener KrF må komme seg ut av regjeringen så fort som mulig - i alle fall i god tid før valget.

Vurderer medlemskapet

Waage er mangeårig ordfører i kystkommunen Skjervøy i Troms og er KrFs mest markante politiker i Nord-Norge.

- Tålmodigheten med partiledelsen er slutt. Uroen og frustrasjonen i KrF er så stor at jeg tror mange vil melde seg ut av partiet i nærmeste framtid.

- Gjelder dette også deg selv?

- Det vil jeg ikke utelukke. Man kan enten slutte med politikk eller finne seg et annet parti, sier Waage til Dagbladet.

- Spyr av Kristiansen

- Det som skjer med KrF er tragisk. Ut fra maktfordelinga i regjeringen var det innlysende for alle at Høyre ville dominere totalt. Partiledelsen ble advart mot dette, men ville ikke lytte. De valgte posisjonene, framfor å få gjennomført KrFs politikk, sier Waage. Han minner om at Bondevik på slutten av 1990-tallet, som leder for sentrumsregjeringen, var mer populær enn Gro Harlem Brundtland var som statsminister. Samtidig gjorde KrF det stabilt bra på meningsmålingene.

- Da sto KrF for noe som var tydelig og ekte. I dag er partiet tannløst og ikke til å kjenne igjen. Partiledelsen går i turnus for å svare på kritikken, uten at det hjelper, mener han.

- Det er til å spy av når jeg hører Kåre Kristiansen advarer mot å bryte med Høyre, sier Waage. Han har registrert at Bondevik varsler evaluering av regjeringssamarbeidet med Høyre.

- Det kan han spare seg. Velgere har allerede gitt sin tilbakemelding gjennom elendige meningsmålinger. Det går ikke an å overprøve dette.

Utradert

I 1997 insisterte Bondevik på at norsk politikk består av tre, ikke to alternativer.

- Det er tankevekkende at han nå selv har ansvaret for at sentrum nærmest er utradert av norsk politikk, sier Waage.

Vil ut nå

- Vi bør komme oss ut av regjeringen fortest mulig, sier ordfører Karin Søraunet (KrF) fra Vikna.

Hun satt i partiets «havarikommisjon», og kan ikke se at rådene fra den er fulgt opp.

For høy pris

- Prisen vi betaler for å være lillebror for Høyre i regjeringen er for høy. Nå vil det være klokt med en pause før valget, sier hun.

Søraunet mener striden med Høyre om alkoholavgiftene kan være saken som gjør at KrF får en mulighet til å si takk for nå til regjeringsmakt.

- Grasrota har problemer med å kjenne igjen KrF. Når statsbudsjettet nå skal sys sammen, kan det komme saker som gjør det naturlig for KrF å bryte ut, sier hun.

FRUSTRERT: - Jeg var en av få i partiet som advarte mot følgene av å gå inn i regjering med Høyre. Jeg fikk dessverre rett, sier Roy Waage.