Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen

KrF i prosess om Olemic Thommessen: - En særdeles alvorlig sak

KrF drøftet Olemic Thommessen-saken på et flere timer langt gruppemøte i dag, men konkluderte ikke.

I TENKEBOKSEN: KrF drøftet situasjonen etter gårsdagens redegjørelse om byggesaken på et flere timer langt gruppemøte i dag, men har ikke konkludert i om partiet fortsatt støtter Olemic Thommessen som stortingspresident. Foto: NTB/Scanpix
I TENKEBOKSEN: KrF drøftet situasjonen etter gårsdagens redegjørelse om byggesaken på et flere timer langt gruppemøte i dag, men har ikke konkludert i om partiet fortsatt støtter Olemic Thommessen som stortingspresident. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide sto spørsmålet om tillit til Thommessen ikke på sakskartet som «beslutningssak for dagens gruppemøte.

- Vi har hatt et langt gruppemøte med mange saker. Det var naturlig å også diskutere stortingspresidenten. Men den sto ikke på vårt sakskart som beslutningssak.

Vi har en prosess, og er opptatt av at saken ikke trekker ut i langdrag. Vi må trekke en konklusjon. Men vi har ikke noe nytt å meddele i dag, sa Hareide til pressen etter et flere timer langt gruppemøte i ettermiddag.

- Har særlig ansvar

På spørsmål om hva diskusjonen i gruppa gikk om, svarer Hareide:

- Det tror jeg er velkjent. Vi kjenner saken godt. Vi fikk en grundig redegjørelse om saken i går. Det er en særdeles alvorlig sak for Stortinget at vi i fellesskap ikke har håndtert denne saken bedre. Og det er klart at det hviler et stort ansvar på mange, men i særdeleshet på presidentskapet og presidenten, sier Hareide.

Han gjentar at gårsdagens redegjørelse fra stortingspresident Olemic Thommessen viser hvor alvorlig saken er.

- Fikk ikke kontroll

- Det har vært kostnadsoverskridelser i tre omganger, og saken er særdeles alvorlig ikke minst på bakgrunn av vedtaket i kontroll- og konstitusjonskomiteen 16. juni 2017, om at prosjektet måtte komme under kontroll. Men det har ikke skjedd., sier Hareide.

- Vil KrF behandle spørsmålet om tillit til Thommessen i forbindelse med finanskomiteens behandling av overskridelsene, eller som egen sak?

-Det har jeg ingen kommentar til, sier Hareide.

Fem av Stortingets partier på Stortinget krever at Thommessen tar politisk ansvar for byggeskandalen og går av. Regjeringspartiene står bak Thommessen, det har også KrF gjort. Men KrF, som ikke lenger er støtteparti for regjeringen, snur, faller flertallet for Thommessen bort.

Hareide sa til Dagbladet i går at KrF vil vurdere presidentskapets kollektive ansvar for byggeskandalen opp mot stortingspresidentens særskilte ansvar.

- Det er et kollektivt ansvar. Men det er naturlig å se på presidentens særlige ansvar. Han har sittet både i det tidligere og i det nåværende presidentskapet. Og det var presidenten som redegjorde for Stortinget 20. desember, da han sa at kostnadsrammen ville holde. Dette var en redegjørelse som meg bekjent ikke var bekjentgjort for resten av presidentskapet. Så dette blir en naturlig del av vurderingen.

- Er KrF bundet av avtale med regjeringspartiene om å støtte stortingspresidenten?

- Nei, dette er en så alvorlig sak at den må vurderes spesifikt. Det er ikke noe fra konstitueringen fra i høst som binder oss. Dette er en så alvorlig sak at den må vurderes på selvstendig grunnlag, sier Hareide.

To mulige utfall

Før gruppemøtet i dag sa Hareide følgende til NTB:

- Vi kjenner at det er et visst vakuum nå. Det er klart at når vi ikke har kommet til noen konklusjon, så er det åpenbart at det er to mulige utfall av denne saken. Det skaper spenning, sier han.

Samtidig avviser han at KrF driver et politisk spill, og sier det viktigste er å trekke en riktig konklusjon i saken.

- Dette er ikke en del av et samarbeidsspørsmål eller en politisk hestehandel. Her handler det om å gjøre det vi mener er riktig, sier Hareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling