TØFFE FORHANDLINGER: Knut Arild Hareide bekrefter at det er stor fare for brudd i budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFFE FORHANDLINGER: Knut Arild Hareide bekrefter at det er stor fare for brudd i budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kampen om statsbudsjettet

KrF innkaller til ekstraordinært landsstyremøte for å drøfte budsjettet: - Det er stor fare for brudd

Kampen om budsjettet hardner til. Erna og Siv må inn på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF innkaller til et ekstraordinært landsstyremøte for å drøfte forslaget til statsbudsjett som regjeringen har lagt fram.

Det er ikke for å forankre en beslutning rundt budsjettforhandlingene, men for å gi informasjon om hva som har skjedd og hvordan KrF-ledelsen vurderer situasjonen, melder Dagsavisen.

Etter det Dagbladet erfarer, vil partiledelsen informere landstyret om den fastlåste budsjettsituasjonen og forankre et mulig brudd i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Regjeringspartiene krever at Venstre og KrF godtar pakken med drivstoff- og bilavgifter slik den ble presentert i statsbudsjettet. Begge sentrumspartiene mener pakken er for dårlig, men regjeringspartiene er ikke villige til å rikke seg . Frp har flere ganger gjentatt at de har gitt det de har å gi på akkurat denne saken. Venstre har vært like steile på at alt i budsjettet, inkludert bilpakken, må på forhandlingsbordet.

Det har vært spekulert i at KrF vil kunne forhandle seg fram til budsjettenighet med regjeringspartiene uten Venstre. En sentral KrF-kilde sier til Dagbladet at det er helt uaktuelt.

Det ekstraordinære landsstyremøtet startet klokka 1400 i dag.

Møter Erna og Siv

Når Dagbladet kontakter partiledelsen i KrF er beskjeden at budsjettet «ikke kommenteres i dag». Dagbladet erfarer derimot at Hareide vil vie budsjettforhandlingene stor plass når han taler under nominasjonsmøtet i Hordaland KrF i morgen.

Statsminister Erna Solberg har innkalt de øvrige tre partilederne i samarbeidsprosjektet til seg i kveld.

Bruddfare

Tidligere i dag var KrF-leder Knut Arild Hareide klar på at det er en stor fare for brudd i forhandlingen med regjeringspartiene.

- Det er stor fare for et brudd i forhandlingene om statsbudsjettet, fortalte KrF-leder Knut Arild Hareide til pressen like før han møtte til forhandlinger fredag formiddag.

Etter at finanspolitikerne har forhandlet om statsbudsjettet siden begynnelsen av måneden, kastet de i går kveld inn håndkledet og overlot jobben til de parlamentariske lederne. De møttes klokka 11 i formiddag. Der fikk de forelagt det samme tilbudet som finanspolitikerne fikk i går, etter det Dagbladet forstår. Regjeringspartiene skal ha lagt på bordet "pakker" på tilsammen verdt drøyt to milliarder kroner, inkludert tiltak med klimaeffekt.

. Allerede etter 45 minutter kom partene ut igjen, uten en løsning, men med planer om å møtes igjen senere i dag, etter KrFs landsstyremøte.

- Hvis det blir et brudd, er det fordi regjeringen ikke er villig til å forhandle, fortsatte Hareide i forkant av møtet i formiddag.

Bilpakkebråk

Hareide ville ikke svare direkte på spørsmål fra NTB om det er aktuelt å skille lag med Venstre og å stemme sammen med regjeringspartiene når budsjettet omsider skal vedtas, slik det kunne framstå da Hareide ble intervjuet av VG i går.

Da sa Hareide at politikken rundt bilavgifter og kompensasjon for bilistene aldri har utløst noe ultimatum for KrF. Dermed vil han forhandle om budsjett selv om bilpakken inngår i budsjettet.

Venstre har lenge vært tydelig på at bilpakken må inneholde avgiftsøkninger på drivstoff dersom det skal være aktuelt for dem å vedta budsjettet.