Kampen om statsbudsjettet

KrF innkaller til ekstraordinært landsstyremøte for å drøfte budsjettet: - Det er stor fare for brudd

Kampen om budsjettet hardner til. Erna og Siv må inn på banen.

TØFFE FORHANDLINGER: Knut Arild Hareide bekrefter at det er stor fare for brudd i budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TØFFE FORHANDLINGER: Knut Arild Hareide bekrefter at det er stor fare for brudd i budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF innkaller til et ekstraordinært landsstyremøte for å drøfte forslaget til statsbudsjett som regjeringen har lagt fram.

Det er ikke for å forankre en beslutning rundt budsjettforhandlingene, men for å gi informasjon om hva som har skjedd og hvordan KrF-ledelsen vurderer situasjonen, melder Dagsavisen.

Etter det Dagbladet erfarer, vil partiledelsen informere landstyret om den fastlåste budsjettsituasjonen og forankre et mulig brudd i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Regjeringspartiene krever at Venstre og KrF godtar pakken med drivstoff- og bilavgifter slik den ble presentert i statsbudsjettet. Begge sentrumspartiene mener pakken er for dårlig, men regjeringspartiene er ikke villige til å rikke seg . Frp har flere ganger gjentatt at de har gitt det de har å gi på akkurat denne saken. Venstre har vært like steile på at alt i budsjettet, inkludert bilpakken, må på forhandlingsbordet.

Det har vært spekulert i at KrF vil kunne forhandle seg fram til budsjettenighet med regjeringspartiene uten Venstre. En sentral KrF-kilde sier til Dagbladet at det er helt uaktuelt.

Det ekstraordinære landsstyremøtet startet klokka 1400 i dag.

Møter Erna og Siv

Når Dagbladet kontakter partiledelsen i KrF er beskjeden at budsjettet «ikke kommenteres i dag». Dagbladet erfarer derimot at Hareide vil vie budsjettforhandlingene stor plass når han taler under nominasjonsmøtet i Hordaland KrF i morgen.

Statsminister Erna Solberg har innkalt de øvrige tre partilederne i samarbeidsprosjektet til seg i kveld.

Bruddfare

Tidligere i dag var KrF-leder Knut Arild Hareide klar på at det er en stor fare for brudd i forhandlingen med regjeringspartiene.

- Det er stor fare for et brudd i forhandlingene om statsbudsjettet, fortalte KrF-leder Knut Arild Hareide til pressen like før han møtte til forhandlinger fredag formiddag.

Etter at finanspolitikerne har forhandlet om statsbudsjettet siden begynnelsen av måneden, kastet de i går kveld inn håndkledet og overlot jobben til de parlamentariske lederne. De møttes klokka 11 i formiddag. Der fikk de forelagt det samme tilbudet som finanspolitikerne fikk i går, etter det Dagbladet forstår. Regjeringspartiene skal ha lagt på bordet "pakker" på tilsammen verdt drøyt to milliarder kroner, inkludert tiltak med klimaeffekt.

. Allerede etter 45 minutter kom partene ut igjen, uten en løsning, men med planer om å møtes igjen senere i dag, etter KrFs landsstyremøte.

- Hvis det blir et brudd, er det fordi regjeringen ikke er villig til å forhandle, fortsatte Hareide i forkant av møtet i formiddag.

Bilpakkebråk

Hareide ville ikke svare direkte på spørsmål fra NTB om det er aktuelt å skille lag med Venstre og å stemme sammen med regjeringspartiene når budsjettet omsider skal vedtas, slik det kunne framstå da Hareide ble intervjuet av VG i går.

Da sa Hareide at politikken rundt bilavgifter og kompensasjon for bilistene aldri har utløst noe ultimatum for KrF. Dermed vil han forhandle om budsjett selv om bilpakken inngår i budsjettet.

Venstre har lenge vært tydelig på at bilpakken må inneholde avgiftsøkninger på drivstoff dersom det skal være aktuelt for dem å vedta budsjettet.