KrF jobber med nytt reservasjonsforslag, vil ikke sende det på høring

Mener høringsrunden som viste massiv motstand mot det nå vrakede forslaget, holder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide skulle egentlig tale til KrFs landsstyre kl 10.30 på Hotell 33 på Økern i Oslo i dag.

Nå melder imidlertid KrF at Hareide har meldt avbud, som følge av private årsaker. Nestleder Dagrunn Eriksen og KrFs helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad holder i stedet en pressekonferanse om utviklingen i reservasjonssaken. 
 
I dag morges varslet helseminister Bent Høie (H) at regjeringen vraker det omstridte reservasjonsforslaget. Dette skjedde etter at KrF-leder Knut Arild Hareide i går åpnet for å droppe det omstridte forslaget dersom samvittighetshensyn likevel ivaretas. 

- Ikke blåkopi KrF-representantene er ikke like bestemte som helseministeren, som i dag tidlig sa at han jobbet videre med KrF og Legeforeningen om et nytt forslag der det ikke var snakk om å gi leger reservasjonsmulighet. Han slo kategorisk fast at det ikke blir innført reservasjonsmulighet.   

- Det er ikke sikkert at det blir reservasjonsmulighet i det nye forslaget, sier KrF-nestlederen.

Eriksen slår fast at KrF fremdeles er opptatt av å ivareta både pasientenes rettigheter og legenes samvittighetsfrihet. På spørsmål om hvorfor KrF uttaler annerledes enn helseministeren, svarer hun:

 - Vi har en stor forståelse med statsråden om at disse to hensynene skal ivarteas. Når vi uttaler oss litt sørlandsk, og sier kan og ikke skal, handler det om at vi ikke er ferdig med den skisserte nye løsningen. Men det blir ikke den løsningen som er skissert i høringsforslaget.

På spørsmål om partiet ser for seg en ny høringsrunde, svarer Eriksen:

- Det blir litt opp til statsåden, men jeg tror ikk det er hensiktsmessig for saken. Jeg tror vi har fått de innspillene vi trenger i denne høringen.

Massiv motstand Som Dagbladet har omtalt tidligere denne uka, har reservasjonsforslaget møtt massiv motstand i høringsrunden. En uke før fristen gikk ut, hadde 159 av landets 428 kommuner sendt inn høringssvar. Av disse var det bare sju kommuner som sier klart ja til at fastleger skulle få lov til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Også store Høyre-styrte kommuner som Oslo, Bergen og Stavanger har bedt Høie skrinlegge forslaget. Denne uka kom det også fram at et flertall av Legeforeningens lokallag sier nei til forslaget.
Høie avviste under dagens pressekonferanse at reservasjonsretten hadde vært gjenstand for interne hestehandler mellom regjeringen og støttepartiet KrF. Han er samtidig klar på at det er den massive folkelige motstanden mot forslaget og KrFs snuoperasjon som har banet vei.

- Da det kom fram i går at KrF vil åpne for alternativ, fant jeg det riktig å si at alternativet snart er klart og at det ikke blir noen reservasjonsmulighet, sa Høie.

KrF trakk seg Hareide sa i går til Vårt Land at han er villig til å droppe Bent Høies reservasjonsforslag hvis samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

- KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der. Det som er viktig for oss, er å sikre to hensyn: Leger skal slippe å handle i strid med sin samvittighet, og pasientenes rettigheter skal ivaretas, sa han da. 

I en pressemelding samme dag understreket imidlertid Hareide at KrF ikke er på retretten, og står på at partiet ønsker å gi leger reservasjonsmulighet.

- Samtidig er det helt naturlig at KrF og regjeringspartiene setter seg ned i etterkant av høringen for å se på departementets forslag til løsning og høringssvarene. Her vil KrF være konstruktive og løsningsorienterte for å sikre pasientens rettigheter og legens samvittighetsfrihet, uttalte han. 

Helseministeren ville ikke svare på spørsmål om hvorfor KrF hadde snudd eller om pressemeldingen der KrF avviser at de i det hele tatt har snudd.  

Men under dagens pressekonferanse røpte han at han over tid har jobbet med med ny løsning - som snart skal presenteres - og at han har hatt god kontakt med KrF og Legeforeningen om denne nye løsningen. 

Høie ville imidlertid ikke røpe mye om hva den nye løsningen går ut på, men gjorde det klart at den ikke vil inneholde noen reservasjonsmulighet. Helseministeren mener imidlertid at den nye løsningen vil ivarta kvinnene på en bedre måte.

- Ordningen vil også ivareta legene, men det blir ingen reservasjonsmulighet, sier han.    

- Jeg regner med å legge fram en løsning om kort tid men vil vente med å legge fram den nye løsningen til alle detaljer er på plass. 

AVLYSTE TALE: Knut Arild Hareide skulle egentlgi tale til KrFs landstyre i dag, men avlyser av personlig årsaker. Nestleder Dagrun Eriksen tar over. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVLYSTE TALE: Knut Arild Hareide skulle egentlgi tale til KrFs landstyre i dag, men avlyser av personlig årsaker. Nestleder Dagrun Eriksen tar over. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer